«Ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ στη Μακεδονία: «Βουνό» τα προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

«Ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ στη Μακεδονία: «Βουνό» τα προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Σοβαρή η υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό - Ένα χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία - Η αναμονή των ασθενών στις εφημερίες φθάνει και τις 10 ώρες

4877845
Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων στη Μακεδονία, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μετά την «ακτινογραφία» την οποία διενήργησε στις δομές του ΕΣΥ στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Τα νοσοκομεία της περιφέρειας εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε χρηματοδότηση, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της. Το αποτέλεσμα είναι να διακομίζονται ολοένα και περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – εκτιμάται ότι περισσότερο από 1.000 άτομα επισκέπτονται τα τρία μεγάλα νοσοκομεία, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου.

«Όσοι ασθενείς δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, περιμένουν στις εφημερίες των νοσοκομείων έως και 10 ώρες» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας ότι σε κάποια νοσοκομεία όπως το «Γ. Γεννηματάς» η διαλογή των περιστατικών στα Επείγοντα γίνεται από διοικητικούς υπαλλήλους και όχι από γιατρούς.

Η εικόνα του συστήματος δημόσιας υγείας όπως την αποτύπωσε η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, ασθενείς περιμένουν επί ένα χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία λόγω μη λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ.

- Λειτουργούν τμήματα, με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων. Τρέχουν νερά από τις οροφές των κλινικών (π.χ. ΑΧΕΠΑ, Κιλκίς).

- Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο (Αγ. Δημήτριος, Νάουσα).

Κλείσιμο
- Σε άλλα Νοσοκομεία υπάρχει αξονικός, αλλά είναι κλειστός σε πολλές βάρδιες λόγω έλλειψης Προσωπικού (π.χ. Κιλκίς).

- Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούργιος Αξονικός αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

- Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Δημητρίου εξασφάλισε μαστογράφο αλλά η Διοίκηση δεν το δέχθηκε.

- Τμήματα ζωτικής σημασίας Νοσοκομείων είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού (Νάουσα, Γουμένισσα, Γιαννιτσά).

- Το Νοσοκομείο Σερρών είναι στα όρια της κατάρρευσης λόγω τραγικών ελλείψεων γιατρών. Κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όπως συμβαίνει με 8 κλίνες στο Παπαγεωργίου.

- Υπολειτουργεί η ΜΕΘ 4 κλινών στο Πολύγυρο. Είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς.

- Η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει πως οι νοσηλευτές, που στηρίζουν τα νοσοκομεία, έχουν μέσο όρο ηλικίας 45- 55 ετών, με 25-35 χρόνια προϋπηρεσίας σε κυκλικό ωράριο κι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας.

- Επίσης, ότι έχει μειωθεί το βοηθητικό προσωπικό και όλες οι τεχνικές εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης