Ποινικός Κώδικας: Πώς οι αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ άφησαν ελεύθερο τον Φλώρο

flwros_art

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα - ΝΔ: Θα αλλάξουν άμεσα όλα τα «προβληματικά» άρθρα στον νέο Κώδικα

Το «διαβατήριο» με το οποίο το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Energa ο Αριστείδης Φλώρος θα περάσει το κατώφλι των φυλακών φέρει την σφραγίδα της τέως κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Και αυτό, γιατί εάν η απερχόμενη κυβέρνηση στο «παρά πέντε» των εθνικών-βουλευτικών εκλογών δεν ψήφιζε στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές, τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο Αριστείδης Φλώρος δεν θα είχε τη δυνατότητα αυτή τη χρονική στιγμή να αποφυλακιστεί, έστω και με περιοριστικούς όρους.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αποφυλακίσεων οι οποίες πλέον λαμβάνουν τη μορφή ντόμινο.

Όποια αντίθετα επιχειρήματα και εάν επιχειρηθούν να αντιπαρατεθούν για τους λόγους αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, εκτός από αυτό της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όχι μόνο δεν αντέχουν στην κοινή λογική, αλλά επιστρέφουν υπό τη μορφή μπούμερανγκ σε όσους τα επικαλούνται

Ήδη, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε χθες, μεταξύ των άλλων, ότι κατέθεσε ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή κ. Νικόπουλου αίτημα αποφυλάκισης του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται ως κατηγορούμενος στην υπόθεση συμμετοχής στη λεγόμενη «μαφία των φυλακών»

Μέσα στις επόμενες ώρες ο Αριστείδης Φλώρος, εφόσον καταβάλλει το ποσό των 50,000 ευρώ, αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο Αριστείδης Φλώρος οποίος εξέτιε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, με σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Ο Αριστείδης Φλώρος είχε υποβάλλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση και το δικαστήριο το έκανε δεκτό, ενώ του επέβαλαν τους παραπάνω περιοριστικούς όρους.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογραμμίζει ότι θα αλλάξουν όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, αν όχι το πρώτο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μόλις εισέλθει στους ρυθμούς της κανονικότητας μετά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι αυτό που θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στα «ελαστικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη της 17Ν και σε άλλους πολυισοβίτες να αποφυλακιστούν και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους με ή χωρίς βραχιολάκι.

Ειδικότερα, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου 2019, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα, συμφώνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 386 του νέου Ποινικού Κώδικα.

Κατόπιν αυτού, με δεδομένο ότι στον Αντώνη Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δυο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια κάθερξη, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη, και δεν θα ξεπερνά τα 8 χρόνια.

Έτσι έχοντας ήδη εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περίπου τα 6 χρόνια, η Δικαιοσύνη τον αποφυλάκισε.

Οι συνήγοροί του είπαν παράλληλα πως έχει επιστρέψει, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER. Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και θέματα ασφάλειάς του στις φυλακές για να στηρίξει το αίτημά του.

Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίσθηκε κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται. Η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για κακουργήματα Αριστείδη Φλώρου είναι το αποτέλεσμα των νέων ποινικών διατάξεων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, παρά την αντίδραση της ΝΔ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ, όπως είχε δεσμευθεί, θα αλλάξει όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα τις αμέσως επόμενες μέρες».

Πληροφορίες πάντως, που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή ισχύος των νέων Κωδίκων,  (Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας) με τη δέσμευση ωστόσο το Σεπτέμβριο να νομοθετηθούν οι αλλαγές στις προβληματικές διατάξεις. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΔ επισήμανε τα εξής:

«Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίζεται προκαλώντας το πανελλήνιο. Αντί η ΝΔ να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη για δήθεν αποφυλάκισή του με τον νέο Ποινικό Κώδικα οφείλει να απαντήσει άμεσα:

Ήταν ο κ. Δημητριάδης ο δικηγόρος που έφτιαξε τις offshore της οικογένειας Φλώρου την περίοδο που έλαβε χώρα το σκάνδαλο της Energa; Ποιοι ήταν οι δικηγόροι που επισκέπτονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κ. Φλώρο στη φυλακή; Εάν δεν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ίσως να μπορεί να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης. Έχει κληθεί σε απολογία εδώ και έναν χρόνο για τα πλαστά πιστοποιητικά; Εάν όχι, και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει; Γιατί ο κ. Φλώρος είχε εξασφαλίσει αναστολή εκτέλεσης ποινής (κάθειρξη 13 ετών) για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου, πολύ πριν καν τεθεί σε διαβούλευση ο νέος ΠΚ; Και για αυτό ο νέος Ποινικός Κώδικας φταίει;

Οι ισχυρισμοί της ΝΔ και των φίλα προσκείμενων Μέσων της πως ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα και για αυτό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αβάσιμοι, είναι αστείοι. Ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την «υπόθεση της καθαρίστριας» δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Και προφανώς ο εξορθολογισμός αυτός δεν αρκεί από μόνος του για να οδηγηθεί οποιοδήποτε δικαστήριο σε μια τέτοια κρίση, όπως η σημερινή για τον κ. Φλώρο.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του Εισαγγελέα του δικαστηρίου ήταν να απορριφθεί η σχετική αίτηση.

Η αποφυλάκιση του κ. Φλώρου, συνεργάτη του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη, είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα» που είχε υποσχεθεί η ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Καραμητρος

Ρε παιδιά πως κάνετε έτσι ; Τι έκανε ο άνθρωπος :ένα εμβασμα στην Ελβετία μερικών ν εκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να μείνει ισόβια ;ούτε σκότωσε ούτε πείραξε κανέναν ,,,,τώρα Εάν μετά την ταλαιπωρία του πάει για κάνα πάρτυ στην Μύκονο ελεύθερος άνθρωπος είναι και το ΦΠΑ.Από τις σαμπάνιες στο κράτος θα πάει ώστε να ξεχρεώσουμε μια ώρα νωρίτερα ....με γυροπιτα των δύο ευρώ άντε να ξεχρεώσει η πατρίδα ...

ΣΤΕΙΡΩΣΗ...

Το "έμβασμα" που αναφέρεις ήταν 250.000.000 Ευρώ.... και η πηγή ήταν ΦΠΑ που εισέπραξε από πελάτες και έπρεπε να αποδώσει στο κράτος. Αυτό που προτείνεις λοιπόν είναι να το βγάλουμε έξω και να το αφήσουμε να τα ξοδέψει, προκειμένου να πάρει το κράτος μέσω ΦΠΑ ένα μέρος των χρημάτων πίσω! Πραγματικά ιδιοφυές, Μέρα25 να υποθέσω;

Koulis

Δεν ειναι αληθεια αυτο. Το δικαστηριο απερριψε την προταση του Εισαγγελεα που σημαινει οτι υπαρχει η βαση για την απορριψη της αιτησης αποφυλακισης του. Να λεμε την αληθεια ως εχει.

Πέτρος

Αν δεν ήταν ο Νόμος του Παρασκευοπουλου δεν θα αποφυλακοζοταν

@

Έδωσε-έκανε, πάλι τα κατάφερε η νυφίτσα και βγήκε...... Θα στενάξει τώρα η Μύκονος από τα Σαμπάνια-Πάρτυ........

Ιάκωβος Κουλιερακης

Τα πράγματα είναι απλά. Το ξαναβαζεται πάλι μέσα για παραδειγματισμο και συμμόρφωση. Άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Διόρθωση του κώδικα διόρθωση σ ολα

φλωρος το γαλάζιο παιδί

Πότε ρε νούμερα έκτισε ποινη εξι χρόνων ο φλώρος? Ειναι ζήτημα να έμεινε εναν χρόνο φυλακή. Τι μεροκάματα έκανε δλδ που του μείωσαν τόσο την ποινή? Και πότε τα έκανε όταν το έπαιζε ανάπηρος? Οτι να ναι... αν δεν στηρίξετε τα παιδια σας... κάποια στιγμή όμως όλοι θα πληρώσουν.

Πέτρος

Με το Νόμο Παρασκευοπουλου αποφυλακιστηκε

Ένα χατίρι στον υπουργό

Έχουμε κρίσεις στη δικαιοσύνη σε λίγο. Ένα χατίρι στον υπουργό- συνήγορο θα βοηθήσει.

Γιώργης

Τα λεφτά (260.000.000 Ευρώ) να μας ΠΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, το ΠΟΙΟΣ θα τα πληρώσει που οφείλονται στην ΔΕΗ και στον Κοσμάκη!__Αυτό είναι το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ της όλης .. ιστορίας!..

kokos

κοπροσκυλα συριζαιοι κυβερνηση θα ξανακανετε του αγιου @@@@@@ ανημερα

To ίδιο και για τους ΝΔ

που εκμεεταλέυτηκαν τον νόμο για να τον βγάλουν (χωρίς να κάνουν τίποτα) και μας ταίζουν και οι δυό σανό

ΤΑΣΟΣ

θα το δεχόμουνα να αποφυλακίζονται τέτοιοι άνθρωποι με βραχιολάκι αφού προηγουμένως τους πάρουν ότι έχουν καταχραστεί, παρά οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου (ληστές, δολοφόνοι, εκβιαστές,έμποροι κ.λ.π.)

Έτσι μπράβο!

Βουρ στη μαρμίτα!κι αν μας πιάσουν τα επιστρέφουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης