Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Δύο νέα μέτωπα λίγο πριν τις 12

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Δύο νέα μέτωπα λίγο πριν τις 12

Στο αρχικό μέτωπο, η εικόνα είναι καλύτερη από νωρίτερα που εκκενώθηκαν οικισμοί στο Μακρυχώροι και τα Θαρρούνια - Πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή - Προληπτική εκκένωση των οικισμών Γαβαλά, Νεοχωρίου, Δάφνης και Λοφίσκου

evia-fotia-pic
Δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν λίγο πριν τις 12 το βράδυ στην περιοχή της Ευβοίας, παράλληλα με το αρχικό που βρίσκεται σε εξέλιξη και τείνει να ελεγχθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο ξέσπασε στις 11:45 στο Πυργί και το δεύτερο μέτωπο στις 11:40, στον Άγιο Γεώργιο, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες, με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.

Τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.

Τα δύο νέα μέτωπα είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην περιοχή.

Όσον αφορά στο αρχικό μέτωπο, καλύτερη ήταν το βράδυ η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις δυόμιση το μεσημέρι της Πέμπτης στα Μανίκια της Εύβοιας. Ωστόσο, οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν επί τόπου και δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο.

Κλείσιμο
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Οι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν την εξέλιξη της φωτιάς


Η φωτιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα σε δασική έκταση, όμως λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα η πορεία της άλλαξε δραματικά, λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων. Τότε δόθηκε και η εντολή εκκένωσης των οικισμών Μακρυχώρι και Θαρρούνια, με μέριμνα του δήμου Κύμης, για προληπτικούς λόγους.

Πρώτα και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής είχε εκκενωθεί προληπτικά το Μακρυχώρι με μέριμνα του δήμου Κύμης, ενώ τελικά η φωτιά δεν έφτασε στο χωριό και δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

Φωτιά στην Εύβοια


Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Κύμης- Αλιβερίου, Κώστας Δήμας είπε στο protothema.gr στις εξίμιση το απόγευμα: «Είμαστε στο χωριό Θαρρούνια αυτή τη στιγμή και είμαστε σε επιφυλακή γιατί έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί η φωτιά να κατέβει προς τα σπίτια . Η φωτιά είναι στους πρόποδες του βουνού , ο αέρας έχει πέσει βέβαια αυτή τη στιγμή αλλά μας είπαν ότι μπορεί να δυναμώσει προς το βράδυ και για αυτό είμαστε σε επιφυλακή. Έχει εκκενωθεί το χωριό Μακρυχώρι και προσπαθούμε να απομακρύνουμε τους γηραιότερους από το χωριό Θαρρούνια γιατί έχει πολύ καπνό και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Θεωρούμε ότι ίσως είναι το δεύτερο χωριό που μπορεί να κινδυνεύσει και είμαστε σε επιφυλακή».

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Εκκενώθηκε χωριό


Στην περιοχή όλο το απόγευμα έπνεαν άνεμοι περίπου έξι μποφόρ, ενώ επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα, ελικόπτερα και καναντέρ, για την κατάσβεση.

Αναλυτικά, στο μέτωπο της φωτιάς παραμένουν 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες, ενώ επιπρόσθετα κινητοποιήθηκαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.


Στο μέτωπο της πυρκαγιάς Μπακογιάννης - Σπανός

Στο χωριό Θαρρούνια βρέθηκε το απόγευμα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον νεοεκλεγέντα Φάνη Σπανό. Και οι δύο ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη, ενώ η Περιφέρεια έστειλε ήδη 9 υδροφόρες και 4 ερπυστριοφόρα.

bakogianis1
IMG-20190704-WA0001
foti3
foti2
foti1
fire4554
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης