Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Εκκενώθηκε χωριό

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Εκκενώθηκε χωριό

Εκκενώθηκε ήδη το Μακρυχώρι, απομακρύνονται κάτοικοι από τα Θαρρούνια - Εντολή εκκένωσης και για άλλες περιοχές λόγω αλλαγής της φοράς του ανέμου -Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή - Πέντε αεροσκάφη και τέσσερα  ελικόπτερα παίρνουν μέρος στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η φωτιά που ξέσπασε κοντά στα Μανίκια, στην κεντρική Εύβοια

fotia_main01
Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει περίπου από τις δυόμιση το μεσημέρι  στην περιοχή  Μανίκια της Εύβοιας σε δασική έκταση και ξερά χόρτα. Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα η κατάσταση άλλαξε δραματικά καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης και άλλων περιοχών, λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων. Νωρίτερα, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής είχε εκκενωθεί προληπτικά το Μακρυχώρι με μέριμνα του δήμου Κύμης.  Εως αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια.
Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εκτός από το Μακρυχώρι κινδυνεύει και το χωριό Θαρρούνια, απ' όπου ήδη απομακρύνονται κάτοικοι.
Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Εκκενώθηκε χωριό

foti1
Κλείσιμο


Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Κύμης- Αλιβερίου, Κώστας Δήμας είπε στο protothema.gr στις εξίμιση το απόγευμα: 
«Είμαστε στο χωριό Θαρρούνια αυτή τη στιγμή και είμαστε σε επιφυλακή γιατί έχουμε την αίσθηση ότι μπορεί η φωτιά να κατέβει προς τα σπίτια . Η φωτιά είναι στους πρόποδες του βουνού , ο αέρας έχει πέσει βέβαια αυτή τη στιγμή αλλά μας είπαν ότι μπορεί να δυναμώσει προς το βράδυ και για αυτό είμαστε σε επιφυλακή. Έχει εκκενωθεί το χωριό Μακρυχώρι και προσπαθούμε να απομακρύνουμε τους γηραιότερους από το χωριό Θαρρούνια γιατί έχει πολύ καπνό και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Θεωρούμε ότι ίσως είναι το δεύτερο χωριό που μπορεί να κινδυνεύσει και είμαστε σε επιφυλακή».








Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου έξι μποφόρ, ωστόσο στο επιτελείο της Πυροσβεστικής υπάρχει ανησυχία καθώς υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη στην περιοχή που έχει ξεσπάσει- τα ξερά χόρτα. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις δυόμισι το μεσημέρι. Σύμφωνα με την νεώτερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική που εκδόθηκε στις έξι το απόγευμα η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται. Ειδικότερα,  η ανακοίνωση της Πυροβεστικής, έχει ως εξής: 

foti2
foti3


Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη καίγοντας αγροτοδασική έκταση. Στο συμβάν επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα:

• 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα,

• 5 Α/Φ CANADAIR και 4 Ε/Π, καθώς και

• 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες.

Επιπρόσθετα έχουν κινητοποιηθεί:

• 1 ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες,

• 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και

• η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.)

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν:

• 5 υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.

Επιπλέον έχουν ειδοποιηθεί:

• 3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας, και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με ενέργειες του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς Μπακογιάννης - Σπανός

Στο χωριό Θαρρούνια βρίσκεται ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον νεοεκλεγέντα Φάνη Σπανό. Και οι δύο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη, ενώ η Περιφέρεια έστειλε ήδη 9 υδροφόρες και 4 ερπυστριοφόρα.

 
IMG-20190704-WA0002
 
IMG-20190704-WA0001
 

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε αναρτήσει στο twitter: 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης