Δολοφονία Γραικού: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» από την οικογένειά του

Δολοφονία Γραικού: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» από την οικογένειά του

Τα παιδιά, η σύζυγος και οι αδερφές του επιχειρηματία αποχαιρέτησαν τον άνθρωπό τους

kideia_main01
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης τελέστηκε το μεσημέρι στην Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης η κηδεία του δολοφονημένου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού.

Τα παιδιά του, η γυναίκα του και οι δύο αδερφές του είπαν το «τελευταίο αντίο» στον άνθρωπό τους, μόλις σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία φορά που τον αντίκρυσαν ζωντανό πριν «εξαφανιστεί» από προσώπου γης το 2016, μετά από το ραντεβού του με τον έμπορο κρεάτων, που αποδείχθηκε τελικά ο δολοφόνος του.

Με λόγια σπασμένα από τη θλίψη η σύζυγος του 59χρονου επιχειρηματία Δέσποινα μιλώντας στο protothema.gr είχε πει, οταν ανακαλύφθηκε η σορός του άντρα της θαμμένη στην κτηνοτροφική μονάδα του δολοφόνου μαζί με το αυτοκίνητό του: «Δεν περίμενα τέτοιο θάνατο. Δεν του άξιζε τέτοιος θάνατος. Ο δολοφόνος υπέδειξε τη μονάδα που τον είχε θάψει. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ. Τι ψυχές είναι αυτές που σκοτώνουν με τέτοιο τρόπο και αφήνουν πίσω δυο ορφανά παιδιά. Από την αρχή μιλούσα για εγκληματική ενέργεια αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζα ότι ο άντρας μου ζει και πολλοί με είχαν θεωρήσει ύποπτη για αυτό. Όταν ενημερωθήκαμε δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Επιτέλους να αναπαυθεί η ψυχή του. Εγώ δυόμισι χρόνια τράβηξα τα πάντα. Και τι δεν άκουσα για μένα δεν ήταν λίγοι αυτοί που με είχαν στοχοποιήσει για το θάνατο του άντρα μου. Είχα μέσα μου την ελπίδα ότι μπορεί και να ζει και ότι θα έρθει κάποια στιγμή και η δικαίωση».
kideia08
Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η σύζυγός του
kideia07
Ο γιος του Δημήτρη Γραικού αποχαιρετά τον πατέρα του
kideia02
Οι αδερφές του Δημήτρη Γραικού θρηνούν τον άνθρωπό τους
kideia03
Ανείπωτη θλίψη για την κόρη του Δημήτρη Γραικού
kideia06
kideia04
kideia05

«Ελάτε να σας δείξω πού είναι θαμμένος» είπε ο φονιάς στην αστυνομία

Η ψυχραιμία και η κυνικότητα με την οποία μιλούσε σε δημοσιογράφους και μπροστά στις κάμερες, ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος του Δημήτρη Γραικού, όλα αυτά τα χρόνια, πάγωσαν την κοινωνία του Ωραιόκαστρου που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια παρακολουθούσε μαζί με το πανελλήνιο όλες τις εξελίξεις στο θρίλερ της εξαφάνισης του 59χρονου επιχειρηματία.

Κλείσιμο
Ο δράστης μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ψύχραιμος. Έσπασε μόλις είδε ότι φαινόντουσαν οι ρόδες του αμαξιού του Γραικού και κατάλαβαν οι αστυνομικοί ότι ανήκει στο θύμα.

Και τότε τους είπε «ελάτε να σας δείξω πού είναι θαμμένος ο Γραικός».

dolofonos-graikos-ena


Ο 46χρονος έμπορος ο οποίος πήρε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη, για να ετοιμάσει την απολογία του, οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ μέσω του δικηγόρου του υποστηρίζει ότι η ανθρωποκτονία δεν ήταν εκ προθέσεως αλλά εξ’αμελείας. Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης Μπάμπης Αποστολίδης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο βασικός του ισχυρισμός είναι ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά για θάνατο που προήλθε μετά από συμπλοκή μεταξύ των δύο, από πτώση στο έδαφος, δηλαδή για ανθρωποκτονία εξ`αμελείας». 

Ο κ.Αποστολίδης, παρέλαβε χθες την ογκωδέστατη δικογραφία που ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο, προκειμένου να εξετάσει την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου, έως την απολογία του.

Την ίδια στιγμή η οικογένεια του Δημήτρη Γραικού ετοιμάζεται να κηδέψει τον αγαπημένο τους σήμερα Σάββατο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πεντάλοφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αδερφός του Γραικού, Νίκος, από την πρώτη στιγμή φώναζε ότι ο Δημήτρης είναι θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητο...

graikos-thanatos-ena



Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης

Πλοκή, μυστήριο και αγωνία. Ένα ταξίδι στον κόσμο του θρίλερ όπου άλλα διαπιστώνεις από την έρευνα και άλλα σου παρουσιάζουν με μοναδικό σκοπό να σε απομακρύνουν από τον δρόμο της αλήθειας και της αποκάλυψης.

Κάπως έτσι με τρόπο προφητικό, διαίσθηση αλάθητη και εμπειρία ετών, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης απέτρεψε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Δημήτρη Γραικού, γνωρίζοντας ότι πολλές, αμέτρητες δέσμες φωτός δεν θα αργούσαν να πέσουν στο τούνελ ενός εγκλήματος που είχε ως κύριους ενόχους, τον θυμό, την αγανάκτηση και το χρήμα, που μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να λυτρώσει.

Η αυλαία στο θρίλερ της εξαφάνισης του 59χρονου Δημήτρη Γραικού από τη Θεσσαλονίκη έπεσε ύστερα από 909 ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση για τη λύση του μυστηρίου είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν προέκυψαν νέα στοιχεία και μαρτυρίες που επιβεβαίωναν αυτό που από την αρχή του μυστηρίου ισχυριζόταν η γυναίκα του επιχειρηματία Δέσποινα Τσακαλίδου, ότι δηλαδή την ημέρα της εξαφάνισής του είχε μια μεγάλη οικονομική συναλλαγή ύψους 17.000 ευρώ. Βάσει αυτών των στοιχείων ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση in rem.


Τι συνέβη την ημέρα της «εξαφάνισης» του Δημήτρη Γραικού

Απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016 και ο Δημήτρης Γραικός, επιχειρηματίας- κτηνοτρόφος κατευθύνεται με το αγροτικό 4x4 αυτοκίνητό του στο σφαγείο της Χαλάστρας για να εισπράξει 17.000 ευρώ από τη σφαγή 28 ζώων που είχε δώσει σε έμπορο κρέατος με τον οποίο συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια.

Μετά την συναλλαγή ο Δημήτρης Γραικός έφυγε με το αυτοκίνητό του, αλλά λίγο αργότερα τα ίχνη του χάθηκαν. Το αγροτικό του όχημα εξαφανίστηκε ενώ «σίγησε» και το κινητό του τηλέφωνο.

monada-graikos-tria



Οι φήμες για τα Σκόπια - Οι ευθύνες στην σύζυγο

Ύστερα από μέρες αναζήτησης και έρευνας της αστυνομίας κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει τον 59χρονο επιχειρηματία. Φήμες υποστήριζαν ότι έφυγε μαζί με τα χρήματα για τα Σκόπια ενώ κάποιοι συγγενείς του επέρριπταν ευθύνες στη σύζυγο του Δέσποινα, η οποία εκείνο τον καιρό του είχε ζητήσει να χωρίσουν ύστερα από 25 χρόνια γάμου.

Όσο ο καιρός περνούσε η σύζυγος, τα παιδιά και τα αδέλφια του Δημήτρη Γραικού αγωνιούσαν μη μπορώντας να πιστέψουν ότι ο άνθρωπός τους είχε εξαφανιστεί. Μέχρι και στην τηλεοπτική εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη απευθύνθηκαν ώστε να μπορέσουν να πάρουν απαντήσεις.

Από την πρώτη στιγμή η σύζυγος του 59χρονου επιχειρηματία υποστήριζε ότι η εξαφάνιση του Δημήτρη Γραικού ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας μιας και ο σύζυγός της δεν είχε κανένα λόγο να την εγκαταλείψει χωρίς τουλάχιστον να της εξηγήσει τους λόγους μιας τέτοιας απόφασής του.


Ο νους μας πηγαίνει στο κακό, επέμενε η σύζυγος

Η ίδια μιλώντας εκείνες τις ημέρες στο ΘΕΜΑ είχε πει: «Έχω τρελαθεί. Έχω χάσει τα ίχνη του. Τα παιδιά του είναι στενοχωρημένα, είναι απελπισμένα. Ο νους τους πηγαίνει στο κακό και το μόνο που θέλουν είναι να ξαναδούν τον πατέρα τους ζωντανό. Ο άντρας μου δεν είχε ψυχικά προβλήματα. Δεν έπαιρνε φάρμακα. Ήταν υγιέστατος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο νους μας πηγαίνει στο κακό. Ούτε παρέα με τοκογλύφους έκανε, ούτε καζίνο έπαιζε. Ένας σοβαρός επιχειρηματίας είναι που κοιτούσε μόνο την οικογένειά του».

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ το θρίλερ της εξαφάνισης συνεχιζόταν η Δέσποινα Τσακαλίδου μιλώντας και πάλι στο ΘΕΜΑ τον Απρίλιο του 2017 υποστήριζε: «Όσοι πραγματικά γνωρίζουν, να μιλήσουν, γιατί όλη αυτή η αναμονή και η αναζήτησή για τον άντρα μου είναι πολύ ψυχοφθόρα. Οι ελπίδες μας καταρρέουν και η αγωνία μας μεγαλώνει. Δυστυχώς ο σύζυγός μου δεν έχει δώσει σημάδια ζωής. Αν ήταν ζωντανός μετά από τόσους μήνες θα είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μαζί μου, έστω να μιλήσει με τα παιδιά του που είναι στενοχωρημένα και απελπισμένα. Ο νους τους πηγαίνει στο κακό και το μόνο που θέλουν είναι να ξαναδούν τον πατέρα τους ζωντανό. Είναι δυνατόν μετά από τόσους μήνες να είναι ζωντανός, να βλέπει ότι αγωνιούμε για τη ζωή του και να μην επικοινωνεί με τους δικούς του ανθρώπους; Μου είναι αδιανόητο αυτό, γιατί ο άντρας μου ήταν ένας πολύ σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος και είμαι σίγουρη πως αν άκουγε εμένα και τα παιδιά μου να τον αναζητούμε θα έπαιρνε ένα τηλέφωνο και θα έλεγε "είμαι ζωντανός ,μην ανησυχείτε". Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να τον σταμάτησαν με το αυτοκίνητο, να τον λήστεψαν και να τον σκότωσαν. Δυστυχώς κάνω πολύ άσχημες σκέψεις, αλλά σίγουρα στην πορεία η αλήθεια θα φανεί».


Η αποκάλυψη της δολοφονίας

Χρειάστηκε να περάσουν 909 ημέρες αγωνίας και πόνου ώστε η οικογένεια του Δημήτρη Γραικού να μάθει πως ο άνθρωπός τους ήταν θαμμένος σε έναν λάκκο στην επιχείρηση του έμπορου κρέατος με τον οποίο είχε την οικονομική συναλλαγή λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016.

monada-graikos-dyo


Με λόγια σπασμένα από τη θλίψη η σύζυγος του 59χρονου επιχειρηματία Δέσποινα μιλώντας στο ΘΕΜΑ ανέφερε: «Δεν περίμενα τέτοιο θάνατο. Δεν του άξιζε τέτοιος θάνατος. Ο δολοφόνος υπέδειξε τη μονάδα που τον είχε θάψει. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ. Τι ψυχές είναι αυτές που σκοτώνουν με τέτοιο τρόπο και αφήνουν πίσω δυο ορφανά παιδιά. Από την αρχή μιλούσα για εγκληματική ενέργεια αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζα ότι ο άντρας μου ζει και πολλοί με είχαν θεωρήσει ύποπτη για αυτό. Όταν ενημερωθήκαμε δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Επιτέλους να αναπαυθεί η ψυχή του. Εγώ δυόμισι χρόνια τράβηξα τα πάντα. Και τι δεν άκουσα για μένα , δεν ήταν λίγοι αυτοί που με είχαν στοχοποιήσει για το θάνατο του άντρα μου. Είχα μέσα μου την ελπίδα ότι μπορεί και να ζει και ότι θα έρθει κάποια στιγμή και η δικαίωση».

Όσον αφορά τη σχέση της με τον δολοφόνο του άνδρα της η Δέσποινα Τσακαλίδου τόνισε: «Τον δράστη δεν τον γνώριζα, τον είδα για πρώτη φορά όταν πήγα με την κ. Νικολούλη στα σφαγεία για να κάνουμε το ρεπορτάζ. Δεν τον ήξερα καθόλου. Από ότι έμαθα με τον σύζυγό μου είχε οικονομικές εκκρεμότητες και για αυτό έγινε ότι έγινε».

monada-graikos-ena



Πώς τον σκότωσε ο έμπορος κρεάτων

Εκείνο το απόγευμα του Νοεμβρίου, όταν ο Δημήτρης Γραικός πήγαινε στο σφαγείο, χωρίς να το γνωρίζει, είχε ραντεβού θανάτου με τον δολοφόνο του.

Αφού πληρώθηκε από τον έμπορο κρεάτων στη συνέχεια έφυγε αλλά έδωσε εκ νέου ραντεβού σε στάβλο με τον δολοφόνο του.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρώτα έφτασε στο στάβλο το θύμα και όταν ο δράστης έφθασε εκεί λογομάχησαν για οικονομικές διαφορές. Το θύμα πίστευε ότι η αξία των ζώων που είχε πουλήσει ήταν μεγαλύτερη από όσα χρήματα είχε εισπράξει.

Σύμφωνα με την κατάθεση του εμπόρου κρεάτων, πάνω στον καβγά, ο Γραικός έχασε τις αισθήσεις του έπεσε και χτύπησε θανάσιμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία για την δολοφονία δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο ενώ για να καλύψει τα ίχνη του ο δράστης χρησιμοποίησε σκαπτικό μηχάνημα με το οποίο άνοιξε το λάκκο βάθους έξι μέτρων όπου έθαψε κάτω από χώμα και κοπριά το αγροτικό 4x4 του Γραικού.


Ειδική ομάδα του ΑΠΘ βοήθησε στην αποκάλυψη της έρευνας

Καθοριστική αποδείχτηκε η συνεργασία της αστυνομίας με την ομάδα του καθηγητή Γεωφυσικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είναι αυτός που πραγματοποίησε και το «σκανάρισμα» στο υπέδαφος του λόφου Καστά στον τύμβο της Αμφίπολης.

Οι επιστήμονες στου οποίους περιλαμβάνονταν ο επίσης καθηγητής Δημήτρης Φάταλας και τρεις διδάκτορες οι Αλέξανδρος Σταμπολίδης, Νεκταρία Διαμαντή και Ηλίας Φήκας υπέδειξαν μετά την έρευνά τους δύο σημεία ως πιθανά για την ταφή του αυτοκινήτου.

Στο πρώτο βρέθηκαν μόνο παλιοσίδερα ενώ στη συνέχεια η «ανασκαφή» έφερε στο φως το αυτοκίνητο του 59χρονου και το πτώμα του.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και κατέληξε στην ημέρα όπου εντοπίστηκε το σημείο όπου ήταν θαμμένο το όχημα του 59χρονου επιχειρηματία.

aytokinito-graikos-dyo
aytokinito-graikos-ena



Ο δολοφόνος δήλωνε αθώος σε αστυνομία και κάμερες

Ο έμπορος κρεάτων από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ύποπτος από την οικογένεια του Γραικού χωρίς όμως να διαπιστωθεί κάτι που θα τον έφερνε εξ’αρχής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο άνθρωπος ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα ομολόγησε ότι έθαψε στην επιχείρησή του στο Ωραιόκαστρο τον Δημήτρη Γραικό και το αυτοκίνητό του, μιλούσε στους δημοσιογράφους για την υπόθεση.

Τότε μιλώντας στο ΘΕΜΑ είχε πει σχετικά με τα χρήματα που είχε δώσει στον 59χρονο επιχειρηματία: «Τη συγκεκριμένη μέρα του έδωσα 17.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε ένα φάκελο, αν και συνήθως οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με καταθέσεις μέσω τραπεζών και επιταγές. Μου είχε πει ο Γραικός πως αντιμετώπιζε προβλήματα με την επιχείρησή του και για αυτό το ποσό αυτό το ήθελε σε μετρητά. Τη συναλλαγή την κάναμε λίγο πριν φύγουμε από τα σφαγεία».

Ο δράστης πήρε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να ετοιμάσει την απολογία του και οδηγήθηκε στη φυλακή.

aytokinito-graikos-tessera
aytokinito-graikos-tria
monada-graikos-tessera
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης