Τα ραβασάκια του claw back «πνίγουν» τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τα ραβασάκια του claw back «πνίγουν» τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Ήρθε το clawback στα διαγνωστικά κέντρα: «Ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό το μέτρο»

diagno09
Την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων προκάλεσε η πρόσφατη αποστολή από τον ΕΟΠΥΥ των ενημερωτικών σημειωμάτων των ποσών του claw back (υπέρβαση της κλειστής προϋπολογισθείσας δαπάνης) για το α εξάμηνο του 2018. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) καταγγέλλει ως ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό το οικονομικό μέτρο του claw back, της υποχρεωτικής επιστροφής δηλαδή των ποσών της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις όπως την έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του, και προειδοποιούν για την κατάρρευση του κλάδου.

«Ακόμη και το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο καλείται να επιστρέψει το 19% των εισπραχθέντων, το πιο μικρό Ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο διενεργεί εκτός από απλές ακτινογραφίες και εξετάσεις μαστογραφίας, εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας και εξετάσεις υπερηχογραφημάτων το 24%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που διενεργούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων, το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΔΙΚ.

«Εάν σε αυτές τις περικοπές του claw back προσθέσουμε και τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλλουμε τις απαιτήσεις μας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του άλλου άδικου, αναγκαστικού και αντιαναπτυξιακού μέτρου των τμηματικών εκπτώσεων (rebate), το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνει το 50%, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι τα δύο αυτά καταστροφικά μέτρα κυμαίνονται από το 19% στο πιο μικρό εργαστήριο Βιολογικών Υλικών, μέχρι και πάνω από 70% στα πιο μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα του κλάδου» συνεχίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Στηλιτεύουν παράλληλα και την τακτική στην οποία επιδίδεται το τελευταίο έτος το υπουργείο Υγείας να προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους στον ελλειματικό προϋπολογισμό του και να καταργεί σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη συμμετοχή του 15%, αναφέροντας μάλιστα στις σχετικές ανακοινώσεις ότι «δεν επηρεάζονται τα έξοδα του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Οργανισμού, αφού η υπέρβαση της δαπάνης υπόκειται στον μηχανισμό του claw back, δηλαδή την πληρώνουν τα γνωστά «κορόιδα», οι συμβεβλημένοι ιδιώτες πάροχοι του Οργανισμού».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), το συνολικό clawback της διετίας 2016-2017 ήταν 104 εκατ. για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η πρόβλεψη μόνο για το 2018 αγγίζει τα 100 εκατ ευρώ. «Πρόκειται για ποσά που φορτώθηκαν στις πλάτες των ανύποπτων Ελλήνων επιστημόνων, θυμάτων των φαντασμαγορικών υπερπλεονασμάτων και των παχιών αγελάδων» σχολιάζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια -τα οποία σημειωτέον εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειρουργίας τους με τις δεδομένες οικονομικές επιβαρύνσεις, με ό,τι αυτό βεβαίως μπορεί να συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους τελικά. «Κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από την εφαρμογή αυτών των δύο επαίσχυντων μέτρων (rebate και claw back) που ξεκινούν το έτος 2013, ενώ η κατάρρευση θα επιταχυνθεί, ιδίως για τα μικρά εργαστήρια, μετά την πρόσφατη κατάργηση της συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αφού θα στερήσει από τις μονάδες αυτές την ελάχιστη ρευστότητα που εξασφάλιζαν από αυτήν την μικρή συμμετοχή, την οποία χρειάζονται για την καθημερινή λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους» εκτιμά ο ΠΑΣΙΔΙΚ.

Κλείσιμο
Για το λόγο αυτό, ο ΠΑΣΙΔΙΚ καλεί τα μέλη του να αγωνιστούν σ’ ένα κοινό μέτωπο, με την συστράτευση και την συμπαράσταση των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των μονάδων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης