Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή στα Χανιά

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή στα Χανιά

Το νερό που έπεσε στο οροπέδιο Ασκύφου με τις κακοκαιρίες «Χιόνη» και «Ωκεανίς» έφτασε τα 1202 χιλιόστά - Το προηγούμενοι ρεκόρ είχε καταγραφεί στη Νορβηγία το 1989 με 1190 χιλιοστά

broxi-krit
Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ για ποσότητες νερού σε κατοικημένη περιοχή «έσπασε» στα Χανιά μετά τις βροχοπτώσεις από τις κακοκαιρίες «Χιόνη» και «Ωκεανίς».

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 01/02 έως και το πρωί της Δευτέρας 26/02 έφτασε στα 1202 χιλιοστά. Το προηγούμενοι ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη από το Σάββατο 23/02 έως και το πρωί της Τρίτης 26/02. Πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, κλειστά σχολεία, δυσκολίες στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, και ένας αγνοούμενος άνδρας συνθέτουν μια εικόνα αμέτρητων προβλημάτων στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, (Πίνακας 1), από το Σάββατο 23/02 έως το πρωί της Τρίτης 26/02 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40.9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό. Στον Χάρτη 1 φαίνονται οι θέσεις των παραπάνω σταθμών και τα σχετικά ύψη βροχής.

meteo-vroxes2
meteo-vroxes



Κλείσιμο
Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 km/h, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η διάρκεια τους. Στον Πίνακα 2 εμφανίζονται οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr όπου από τις 23/02 έως τις 26/02 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

meteo-anemoi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης