Δίκη για τις Σκουριές: Αθώοι λόγω αμφιβολιών όλοι οι κατηγορούμενοι

Δίκη για τις Σκουριές: Αθώοι λόγω αμφιβολιών όλοι οι κατηγορούμενοι

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τους 21 κατοίκους της Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» το 2013

sfiraki
Αθώοι λόγω αμφιβολιών κηρύχθηκαν οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής, από την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά, που κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προκάλεσε ενθουσιασμό σε φίλους και αλληλέγγυους, που από το πρωί βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, ολοκληρώνοντας την αυλαία μιας υπόθεσης, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου.

Κατά την εκφώνηση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και τη διαδικασία προκύπτουν μεν ενδείξεις ενοχής, πλην όμως «προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι' αυτό τον λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις».

Με ποιες κατηγορίες βαρύνονταν οι κατηγορούμενοι

Οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιμετώπισαν ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο, με κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία. Οι ίδιοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες και έκαναν λόγο για φρονηματικές διώξεις που ως στόχο είχαν «να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού».


Οι μάρτυρες κατηγορίας έπλεκαν το εγκώμιο των διωκώμενων

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, κανείς από τους μάρτυρες φύλακες στο εργοτάξιο δεν είδε ή δεν αναγνώρισε κάποιον εκ των κατηγορουμένων.

Μάλιστα, πολλοί από τους μάρτυρες κατηγορίας, όπως εργοδηγοί, μικροεργολάβοι που νοίκιαζαν τα μηχανήματά τους κ.ά., σχεδόν έπλεκαν το εγκώμιο των 21 διωκόμενων, κάνοντας λόγο για «οικογενειάρχες» και ανθρώπους που «δεν θα έκαναν ζημιά στις περιουσίες μας».


Πού στηρίχθηκε η δικογραφίας


Κλείσιμο
Η δικογραφία, που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε κυρίως σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δειγματοληπτικές λείψεις DNA και κάποια «πειστήρια» που συγκεντρώθηκαν από τον χώρο του εργοταξίου και τα σπίτια των κατηγορουμένων, όπου έγιναν επεισοδιακές έφοδοι.

Χαρακτηριστική ήταν η επιχείρηση που έγινε ανήμερα της Τσικνοπέμπτης του 2013, όταν δεκάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την Ιερισσό και κατέστειλαν τις αντιδράσεις των κατοίκων με ρήψεις χημικών, ακόμη και κοντά σε σχολεία.

Αιχμές για την Αστυνομία από τον εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας πάντως άφησε ξεκάθαρες αιχμές για το έργο της αστυνομίας, την οποία κατηγόρησε για έλλειψη σχεδιασμού, με στόχο να αποφευχθεί η επίθεση, την ίδια ώρα που ήδη είχαν σημειωθεί «κλιμακούμενες αντιδράσεις».

Ο εισαγγελικές λειτουργός αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν επαρκούν για να καταστούν ένοχοι κάποιοι κατηγορούμενοι. «Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός» επισήμανε ο ίδιος.


Για δικαίωση μιλούν κατηγορούμενοι και δικηγόροι


Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα σε οικείους, φίλους και αλληλέγγυους που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί την δικαστική αίθουσα.


Ένας εκ των υπερασπιστών, ο Γιώργος Κυρίτσης έκανε λόγο για δικαίωση των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους και υποστήριξε ότι με την απόφαση «κατέρρευσε η κατασκευή μιας τρομακτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε με προφανή σκοπό την καταστολή και την φρονηματική δίωξη, όχι κατ΄ ανάγκην των κατηγορουμένων, αλλά μίας ολόκληρης κοινωνίας που αντιτίθεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος».


Ο συνάδελφός του Βασίλης Τζιμούρτος ανέφερε ότι «οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής βιώσαν συνθήκες Γκουαντάναμο από τη στιγμή που ύψωσαν φωνή διεκδικώντας τα αυτονόητα: Νερό, Υγεία, Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη», ενώ χαρακτήρισε τη δικογραφία ως «το αποκορύφωμα μιας σειράς τεχνητά διογκωμένων κατηγορητηρίων που είχαν μοναδικό στόχο να φιμώσουν όλες αυτές τις φωνές».

Ε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης