Κύκλωμα κοκαΐνης: Η δικογραφία - Ο ρόλος του γιου της αστρολόγου και η διαδρομή Εκουαδόρ -Αυστραλία

Κύκλωμα κοκαΐνης: Η δικογραφία - Ο ρόλος του γιου της αστρολόγου και η διαδρομή Εκουαδόρ -Αυστραλία

«Πήγα στο Εκουαδόρ για τις φυτείες... κακάο» υποστηρίζει ο γιος της αστρολόγου - Το κύκλωμα οργάνωσε αγοραπωλησία ναρκωτικών αξίας 11 εκατ. ευρώ - Κενά και παραλείψεις στην αστυνομική έρευνα: Το διαβιβαστικό των... πέντε σελίδων της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και τα 200 κιλά κοκαΐνης που «λείπουν»

ithiew
Δυο Έλληνες επιχειρηματίες χαμηλού οικονομικού προφίλ και ένας Αλβανός άνεργος οργάνωσαν και εκτέλεσαν μια αγοραπωλησία 382 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία - με ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό - αξίας 11 εκατομμυρίων!
Η υπόθεση που κρύβει πολύ παρασκήνιο και μυστήριο για τους εμπλεκόμενους και τα μεγάλα αφεντικά, παρουσιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής με πολλά κενά και παραλείψεις με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία εξάρθρωσης ενός μεγάλου λατινοαμερικανικού καρτέλ που έσπρωχνε τεράστιες ποσότητες κοκαϊνης. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που αποκαλύπτει το protothema.gr οι αστυνομικοί αναζητούν τουλάχιστον 200 κιλά κόκας τα οποία δεν βρέθηκαν κατά το ρεσάλτο στο ιστιοπλοϊκό.

Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ποιοι ήταν οι χρηματοδότες, ποιοι είχαν τις άκρες με τις φάμπρικες ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής και εάν τελικά η καθαρή κόκα θα έφτανε στην Ελλάδα. Παράλληλα οι πληροφορίες λένε πως οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας ψάχνουν να βρουν εάν η υπόθεση έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία του 46χρονου Ελληνοαυστραλού Γιάννη Μακρή πριν λίγες ημέρες στη Βούλα, καθώς ο νεκρός επιχειρηματίας ζούσε για χρόνια στη “χώρα των καγκουρό”. Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, έξι στον Ισημερινό και τρεις στην Ελλάδα.

Οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα είναι ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας που είναι γιος αστρολόγου, ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος αλβανικής καταγωγής Έλληνας που είχε συλληφθεί στην Ιταλία για 250 κιλά χασίς και δηλώνει άνεργος. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα στον Ισημερινό με τον έναν εξ αυτών να είναι ο αδερφός του 42χρονου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού)».Μέχρι στιγμής έχουν ήδη κατασχεθεί 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστιοφόρο στο Εκουαδόρ ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Ο γιος της αστρολόγου: ¨”Πήγα στις φυτείες κακάο του Εκουαδόρ”

Ο γιος της γνωστής αστρολόγου στην προανακριτική κατάθεση που έδωσε ήταν λακωνικός. Είπε ότι είχε ταξιδέψει μαζί με τον συγκατηγορούμενο του στο Εκουαδόρ προκειμένου να ξεκινήσει μια δουλειά που έχει να κάνει με μερταφορά κακάο. “Σε συνεργασία που έχω με τον .... (σ.σ αναφέρεται στον συγκατηγορούμενο του) πήγα στο Εκουαδόρ προκειμένου να κανονίσω μια δουλειά για να κάνουμε από κοινού που είχε να κάνει με μεταφορα κακάο. Οταν έφθασα εκεί πήγα είδα τις φυτείες του κακάο και γνώρισα τους ανθρώπους της εταιρείας και μίλησα μαζί τους για νόμιμη και καθαρή δουλειά”. Μάλιστα για το σκάφος λέει πως οι συνεργάτες του Εκουαδόρ του ζήτησαν τη “χάρη” να δει το σκάφος, να το φωτογραφίσει και να δώσει τις φωτό σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα. Τότε κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: “Κατάλαβα ότι με το σκάφος αυτό δεν θέλανε να μεταφέρουν κακάο αλλα ναρκωτικά και άρχισα να απομακρύνομαι από αυτούς. Πολλές φορές με απείλησαν ότι τους κοροϊδεύω. Λόγω αυτού έκανα πίσω με το κακάο”.
vlassis00
Ο συνήγορος του γιού της αστρολόγου Σπύρος Βλάσης
kex1
Ο συνήγορος του επιχειρηματία Σάκης Κεχαγιόγλου
Κλείσιμο


Όλη η δικογραφία: Υπόθεση μαμούθ σε ένα πενιχρό διαβιβαστικό 5 σελίδων!

Σύμφωνα με τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr στο παραδοξα φειδωλό - μόλις 5 σελίδων- διαβιβαστικό της Ασφάλειας τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να είχαν οργανώσει με το ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα Sunset τη μεταφορά τουλάχιστον 500 κιλών κοκαίνης. Άρα οι αστυνομικοί ψάχνουν ακόμη 200 κιλά τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί. “Κατά μη προσδιορισθέντα χρόνο τουλάχιστον από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2018 οι (σ.σ αναφέρεται στους συλληφθέντες) σχεδίασαν, οργάνωσαν, μεθόδευσαν και χρηματοδότησαν τη δια θαλάσσης μεταφορά από το Εκουαδόρ Νοτίου Αμερικής στην Αυστραλία με το ιστιοπλοϊκό σκάφος με την επωνυμία Sunset σημαίας Εκουαδόρ μεγάλης ποσότητας κοκαίνης τουλάχιστον 500 κιλών με άμεσο συνεργό στο εγχείρημα τους τον 42 (σ.σ αναφέρεται το όνομα του γιο της αστρολόγου) και περί τα μέσα Οκτωβρίου προέβησαν στις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας του προαναφερόμενου πλου (ανεύρεσης πληρώματος, αγορά εξαρτημάτων απαραίτητων για την πραγματοποίηση του πλου κ.λ.π.). Κατα μη επαρκώς προσδιορισθέντα τόπο και χρόνο, πάντως περί τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018, άγνωστο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας και για λογαριασμό των υπολοίπων μελών βρήκαν το ιστιοπλοικό σκάφος Sunset το οποίο μετασκευάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη και μεταφορά τουλάχιστον 500 κιλώνη κοκαίνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία”.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τους δικηγόρους τους (τον γιο της αστρολόγου εκπροσωπεί ο κ. Σπύρος Βλάσης και τον επιχειρηματία ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου) στον εισαγγελέα όπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν. Ο δικηγόρος του γιου της αστρολόγου κ. Σπύρος Βλάσης μιλώντας στο Protothema.gr τονίζει πως: “Λάβαμε αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία θα μελετήσουμε ώστε να διαπιστώσουμε την υπερασπιστική μας θέση. Τη στιγμή αυτή δεν έχουμε εικόνα σχετικά με την κατηγορία και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν. Η θέση του εντολέως μας όπως ρητώς τη διατύπωσε σε μας κατά τη συνάντηση που είχαμε είναι ότι ουδεμία σχέση με παράνομες ενέργειες έχει ούτε γνώση για την πιθανή τέλεση τους στο εξωτερικό. Τη θέση του αυτή την αποδεικνύει με έγγραφα που έχουν εκδοθεί σε ανύποπτο χρόνο. Επίσης είναι γνωστό και εύκολα αποδεικτέο ότι ουδεμία σχέση ή γνώση διαθέτει σχετικά με οποιοδήποτε είδος σκάφους ώστε να συμβάλλει στη ναύλωση ή πλεύση του. Το βέβαιο είναι ότι αν παρατηρήσουμε την καθημερινότητα του και την οικονομική του κατάσταση θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ιδίως της επικερδούς ενασχόλησης με τη μεταφορά ναρκωτικών”.


Το χρονικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας “η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών γινόταν δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων, προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης καιταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς”.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα, είχε ως εξής: Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από επισταμένη και συνεχή επιτήρηση των κινήσεων, των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον εντοπισμό των προετοιμασιών για την επικείμενη μεταφορά, αποφασίσθηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό, για την παράλληλη αποδόμηση όλου του διεθνικού δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης”.

Όπως δε, επισημαίνεται: “Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ( DEA ) και τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (11.000.000) ευρώ”.
eggr1
eggr2
eggr3

eggr4
eggr5

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης