Διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης: Γιος αστρολόγου ο ένας από τους τρεις «εγκεφάλους»

Διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης: Γιος αστρολόγου ο ένας από τους τρεις «εγκεφάλους»

Οργάνωναν και μετέφεραν τα ναρκωτικά από τον Ισημερινό στην Αυστραλία με ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό - Τα παράνομα κέρδη τους υπολογίζονται σε πάνω από 11 εκατ. ευρώ

nark-syll_main01
Τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία είχε αναλάβει το κύκλωμα με «εγκέφαλους» δύο Έλληνες και έναν Αλβανό που εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία (DEA).

Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, τα κέρδη από την πώληση των οποίων υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ, η σπείρα χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό.

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, έξι στον Ισημερινό και τρεις στην Ελλάδα. Οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα είναι ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας που είναι γιος αστρολόγου, ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος Έλληνας αλβανικής καταγωγής Έλληνας που είχε συλληφθεί στην Ιταλία για 250 κιλά χασίς.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα στον Ισημερινό με τον έναν εξ αυτών να είνα ο αδερφός του 42χρονου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού)».

Για την υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστοφόρο στο Εκουαδόρ ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.
Κλείσιμο
syllipseis02
syllipseis03
syllipseis04

Η ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, με τη χρήση ιστιοπλοϊκών σκαφών από τη Ν. Αμερική, προς διάφορους προορισμούς της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, εννέα (9) μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως 63 ετών. Τρεις από τους συλληφθέντες είναι ελληνικής καταγωγής και συνελήφθησαν στη χώρας μας, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν οι υπόλοιποι αλλοδαποί, μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Σε βάρος των τριών ημεδαπών συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Ειδικότερα, αναπτύχθηκε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ( DEA ) και τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ. Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» ( profiling ) των εμπλεκομένων.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (11.000.000) ευρώ.
syllipseis05
syllipseis06
syllipseis07
syllipseis08

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων,
προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και
ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης στην Ελλάδα, είχε ως εξής :

Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Ά μεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από επισταμένη και συνεχή επιτήρηση των κινήσεων, των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον εντοπισμό των προετοιμασιών για την επικείμενη μεταφορά, αποφασίσθηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό, για την παράλληλη αποδόμηση όλου του διεθνικού δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών αυτής, ενώ επίκειται ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Αρχές και άλλων χωρών.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης