Πώς η κυβέρνηση ανακάλυψε τον καθηγητή Γκόλνταμερ με τις «βολικές» απόψεις για τις πυρκαγιές

gdm0

Ο διεθνούς εμβέλειας επιστήμονας που εκφράζει απόψεις οι οποίες ταυτίζονται με το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς θεωρεί εκ των προτέρων υπεύθυνη για τις πυρκαγιές την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, θα προεδρεύσει της επιτροπής η οποία θα συντάξει το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι

Επικοινωνιακή ρελάνς με άλλοθι τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ ετοιμάζει η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια ακόμα προσπάθεια να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 94, έως τώρα, νεκρούς.

Μετά τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να κατηγορήσει μέσα ενημέρωσης, οργανωμένο σχέδιο εμπειριστών, πολιτικούς της αντιπάλους, ακόμα και τα ίδια τα θύματα της πυρκαγιάς με σκοπό να μετριαστεί η πολιτική ζημία που υφίστατο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το κυβερνητικό επιτελείο αναζήτησε διεθνούς κύρους επιστήμονες που θα επιβεβαιώσουν τον νέο της αφήγημα. Σύμφωνα με το οποίο τη μοναδική ευθύνη για την τραγωδία έχει η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα κτίσματα.

Θυμίζοντας τις ημέρες του περίφημου «Ινστιτούτου Φλωρεντίας» το οποίο επιστρατεύθηκε για να επιβεβαιώσει τη θέση της κυβέρνησης ότι η αγορά χωράει μόνο τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, η κυβέρνηση Τσίπρα εντόπισε έναν εγνωσμένου φήμης επιστήμονα που θα μπορούσε να προσδώσει κύρος στα σενάρια του Μαξίμου. Το όνομα αυτού: Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ. Ο επιστήμονας από τον οποίον ζήτησε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συγκροτήσει διεθνή επιτροπή που θα αναζητήσει τα αίτια της πυρκαγιάς και θα προτείνει λύσεις για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Ποιος είναι ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ

Καθηγητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, ο κ. Γκόλνταμερ είναι ένας διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικός στις πυρκαγιές που έχει περάσει από σημαντικές θέσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Το αντικείμενο ειδίκευσής του, το πεδίο της επιστήμης που «θεραπεύει» όπως λέγεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφορά «στη δυσμενή επιρροή των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και στην επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές».

Από τις πρώτες του δημοσιεύσεις αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ο κ. Γκόλνταμερ θεωρούσε ως υπεύθυνους σχεδόν αποκλειστικά την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή και πρότεινε μεθόδους αντιμετώπισης όπως τις προληπτικές και ελεγχόμενες πυρκαγιές.

Σε συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2017, ο κ. Γκόλνταμερ απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές ευθύνες των αρχών για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη παρέμβαση, ιδίως με την φύτευση ευκαλύπτων αναδασωμένες περιοχές. Ενός φυτού που σύμφωνα με τον ίδιο ευνοεί την επέκταση της πυρκαγιάς. Ωστόσο η ίδια η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας και δασολόγος κ. Τιάγο Οιβέιρα είχε απορρίψει ως «παντελώς ανυπόστατη» τη συγκεκριμένη άποψη.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη του ο Γερμανός καθηγητής είχε επιρρίψει ευθύνες και στις νέες τεχνολογίες που δεν μπορούν να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, στου εθνικούς δρόμους που μπορούν να μετατραπούν σε φονικές παγίδες» και στους τουρίστες που επισκέπτονται πρώην αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές.


Πως τον εντόπισε η ελληνική κυβέρνηση

Λίγες ημέρες μετά την εκατόμβη στο Μάτι και καθώς η αλαζονική καμπάνια της κυβέρνησης κατέρρεε, οι «spin doctors» του Μαξίμου, όπως ονομάζονται οι αξιωματούχοι που αναλαμβάνουν να καλύψουν με κάθε τρόπο τις παραλήψεις της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του κ .Τσίπρα, έπιασαν δουλειά. Το σενάριο «για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός, αλλά και τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων», έπρεπε με κάθε τρόπο να στοιχειοθετηθεί και να βρεθεί ο επιστημονικός μανδύας που θα το περιβάλει.

Στις 4 Αυγούστου το κρατικά ελεγχόμενο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»... εντόπισε τον κ. Γκόλνταμερ και σε συνέντευξή του επανέλαβε τις επιστημονικές του θέσεις για «τη δυσμενή επιρροή των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές».


Παραγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι τόσο κατά τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Μάτι, όσο και μετά την πρωτοφανή τραγωδία, υπήρξε πλήρης ασυνεννοησία των αρχών, αδυναμία ενημέρωσης των πολιτών και ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού, ο κ. Γκόλνταμερ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι

1. Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του
φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», ήτοι τα αυθαίρετα

2. Ήταν αδύνατη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι

3. Τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει στο Μάτι

Ακολούθησε η ανακοίνωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριακού Μητσοτάκη που ζητούσε μια ενδελεχή έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη και των συνεργατών για τη διερεύνηση των αιτών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Δύο μόλις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε προσωπικά με το Γερμανό καθηγητή ζητώντας του να συγκροτήσει μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Ενός οργανισμού που λειτουργεί ως Εξειδικευμένο Κέντρο υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «αντικειμενικά, χωρίς καμία σκοπιμότητα και αδιάβλητα».


Ανεξάρτητη επιτροπή ή αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Σύμφωνα με τον ορισμό της φράσης «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», απαιτείται η διαιώνιση του λάθους ώστε ο «προφήτης» να παραθέτει την πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη για το ότι είχε εξαρχής δίκιο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο, κατέληξαν ότι η κλιματική αλλαγή και τα... θύματα της πυρκαγιάς, είναι οι υπαίτιοι της ανείπωτης τραγωδίας και εντόπισαν τον καθηγητή που θα τους επιβεβαιώσει. Συστήνεται άραγε μία επιτροπή για την επιβεβαίωση ενός και μόνο ενός, επιθυμητού, αιτίου, ήτοι «της ανθρώπινης παρέμβασης στο Μάτι, των τελευταίων 40 ετών» ή ο Γερμανός καθηγητής δεν υποψιάζεται ούτε στο ελάχιστο τους λόγους που έλαβε την συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Τσίπρα;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (157)

Γερμανοπληκτος μνημονιοσκιστης

Ο μνημονιοσκιστης Τσιπρας τελικα δεν μπορει αν δεν βρει τον Γερμανο του.Στην αρχη εκανε ναζια,go back μανταμ και κατι τέτοια,αλλα τελικα μετα τις γλυκες και τα 2 μνημόνια με χαμηλα επιτόκια,τωρα δεν μπορει..Αλλωστε τις αγορές πλεον δεν τις θελει επειδη δεν παιζουν τον ρυθμο που του αρεσει,ποιος να πληρωνει επιτοκια 4 και 5% ...

MP

Αν στη χώρα δεν έχουμε την ελάχιστη λογική θα μας κυβερνούν πάντοτε τυχοδιώκτες, αγανακτιμένοι, ψεκασμένοι, "δεν πληρώνω", "για όλα φταίνε οι ξένοι" ... Επειδή γράφουμε καταπώς σκεπτόμαστε πολιτικά (ή κομματικά), πρέπει να μείνει λίγος χώρος στην πραγματικότητα: Ο Γκολντάμερ είναι επιστήμνας, όχι πολιτικός, και ηγείται του τομέα οικολογίας και φυσικών καταστροφών του Max Plank Institute ενός φορέα απου είναι ο ισχυρότερος και σοβαρότερος στην Ευρώπη (με προϋπολογισμό ίσως 1000 φορές μεγαλύτερο του Πολυτεχνείου Αθηνών). Τον ξέρουν όλοι στο χώρο του, ανάλογος επιστημονας δεν υπάρχει στην Ευρώπη (ίσως υπάρει στην Αμερική, αλλά δεν τον γνωρίζω). Είναι άλλο το ζήτημα της ευθύνης του κράτους, γιατί η τροχαία έστελνε τους ανθρώπους μέσα στο Μάτι από τη Λ. Μαραθώνος - το γνωστό στην τροχαία Μάτι με τη στενή Δημοκρατίας και τα αδιέξοδα) και άλλο να υποτιμούμε έναν επιστήμονα παγκκόσιας κλάσης, επειδή στα αυτάκια μας δεν αρέσουν αυτά που νομίζουμε ότι θα μας πει (και δεν τα έχει πει ακόμη).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Φυσικα και ο Συριζα θα αντιδρασει αφου ολα τα γεγονοτα και οχι η αερολογιες ειδικων εκ του μακροθεν ειναι εναντιον του . Αποστολή τους, παση θυσια ειναι να μην πληγει η εικονα του Μπουλη, γιατι η κατρακυλα θα ειναι ασταματητη. Για να βγαλεις συμπερασματα απο μια επιχειρηση πρωτα πρεπει να εφαρμοσεις τα σχεδια. Εδω δεν εφαρμοστηκε τιποτε και ο καθενας επραττε κατα το δοκουν. Αρα δεν φταινε μονον οι καιρικες συνθηκες και η αναρχη δομηση αλλα και η ασχετοσυνη ορισμενων να διαχειριστουν την κατασταση . Οποτε κυριοι της κυβερνησης τα φτηνα κολπακια για αποπροσανατολισμο της κοινης γνωμης, προκειμενου να βγαλετε λαδι τον μπουλη των 44 χρονων δεν πιανει. Ο κοσμος σας πηρε χαμπαρι.

...

Το ίδιο το άρθρο κάνει λόγο για διεθνούς εμβέλειας επιστήμονα, συνεπώς βάσει του άρθρου ξέρει τι του γίνεται. Τα πονηρά επίθετα και οι χαρακτηρισμοί για υποβάθμισή του δεν εξυπηρετούν. Και εν τέλει, αν η αντιπολίτευση ή ο οποιοσδήποτε διαφωνεί, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρει έναν επιστήμονα αντίστοιχου κύρους που να τεκμηριώνει τα αντίθετα. Όλα τα άλλα είναι για το καφενείο.

Θυμηθηκατε τωρα και τους ακαδημαικους τιτλους

Τώρα θυμήθηκες τους ακαδημαϊκός τίτλους ,τώρα που το αγγούρι έπαψε να δροσίζει;Όταν οι Ευρωπαίοι πολιτικοι,οι οικονομολόγοι,οι εγχώριοι πολιτικοί,ο προεδρος της Τράπεζης της Ελλαδος,σας έλεγαν να μην κάνετε την καταστροφική πολιτική του 2015,τότε πόση σημασία δίνατε στους οικονομολόγους και επιστήμονες,ή σε αυτούς που έχουν κοινή λογική;Αλλά τότε έπρεπε να πουλήσετε δήθεν "σκληρή διαπραγμάτευση " γνωρίζοντας ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα,αλλά το κανατε για να μην ξεβρακωθείτε πολιτικά,για να μείνετε στην καρέκλα σας..Σήμερα θυμηθήκατε τον καθηγητή που μιας και είναι τις ίδιας ιδεολογίας μπορεί να τον γνώρισε σε κανένα ελληνικό νησί,πίνοντας,χορεύοντας,καπνίζοντας διαφορά πράγματα μιλώντας για την επανάσταση του προλεταριάτου...

ΚΥΠΡΙΟΣ

Υπάρχει μια "πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη" για το αναπόφευκτο της καταστροφής, Την καταστροφή την ψηφίσατε δις...

Νότιος

Από πότε το πρώτο θέμα κάνει αντιπολίτευση κ απο πότε κρίνει την στάση άλλων ειδησεογραφικών μέσων κ όχι την δικιά του ; Ευχαριστώ.

XXX

Πλάκα κάνεις έτσι; Ένα από τα μεγαλύτερα μέσα της ΝΔ.

γλοιωδης, ρουφιανος, τραμπουκος με ηθικο πλεονεκτημα

σωστος συντροφε 12:52, κριτικη στην σταση των ελεγχομενων απο την κυβερνηση ειδησεογραφικων μεσων οπως ΕΡΤ και ΑΠΕ ειναι ανεπιθυμητη αντιπολιτευση, ομως ειμαστε μονον στην κυβερνηση αν ειχαμε και την εξουσια το π.θ. θα ειχε κλεισει εδω και καιρο. ετσι δεν γινεται σε αναλογες περιπτωσεις στην Κουβα και στην Βενεζουλα;

Montazieros

Δώστε του επιστήμονα Γκόλνταμερ το νέο αριστερό οργανόγραμμα της πολιτικής προστασίας αυτό με τους κύκλους και τις γραμμούλες και δείξτε του ποιοι καλούνται να το στελεχώσουν. Θα καταλάβει ο άνθρωπος και θα την κάνει οσο πιο μακρυά γίνεται. Παρεμπιπτόντως μελετώντας το κάποιος το οργανόγραμμα αυτό δύο είναι τα συμπεράσματα. Στην επόμενη φωτιά θα καούν και οι γλάροι και δεύτερον ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε, έχει έλλειψη από sex.

YYZ

Διάγνωση εκ του μακρόθεν πρώτη φορά βλέπω και βέβαια δεν τιμά τον προφέσσορα. Μάλλον για πολιτική αβάντα κάνει στους ιδίας ιδεολογίας συντρόφους.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ !!!

Δέν ενδιαφέρουν τά αίτια κύριοι , αυτά θά τά δούμε σέ δεύτερο χρόνο ! Ενδιαφέρει ότι χάθηκαν 95 άνθρωποι στίς φλόγες καί ή περιφέρεια καί ή Γ.γ. Πολιτικής προστασίας καί τά υπουργία Προστασίας Πολίτη καί τό εποπτεύων Εσωτερικών , δέν έλαβαν μέριμνα νά τούς σώσουν !! Μήν πετάτε τήν μπάλα στήν κερκίδα καί αφήστε τά αυθαίρετα καί τίς κλιματικές αλλαγές καί γιά μιά φορά αναλάβετε τίς ευθύνες σας ! Κυβέρνηση Ανικάνων καί αναίσχυντων καί τών ηλιθίων κοπριτών αργυρόνιτων πού τούς ψήφισαν !!!

Τριτοκοσμική Μπανανία 🇬🇷

Μπορεί ο προφέσορας σε γενικές γραμμές να έχει δίκιο. Όμως για την τραγωδία στο Μάτι, δε φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά η αχρηστία και η αδιαφορία σας...

Germanotsolias

Αφού ήταν εμπρησμός... Τους είδαν οι σύριζαιοι που πέταγαν στουπια.. Θα το πει και ο καθηγητής..!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης