Ακιντζί: Όπου κάνουν γεωτρήσεις οι Ελληνοκύπριοι θα είμαστε κι εμείς εκεί

Ακιντζί: Όπου κάνουν γεωτρήσεις οι Ελληνοκύπριοι θα είμαστε κι εμείς εκεί

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει μια «ειλικρινής κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όχι για να διαπραγματευτούν αλλά για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους ως προς τη λύση του Κυπριακού

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διακαναλική συνέντευξη στα κατεχόμενα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει μια «ειλικρινής κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όχι για να διαπραγματευτούν αλλά για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους ως προς τη λύση του Κυπριακού.

«Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια, αλλά  αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η μεθοδολογία. Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το θέμα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης μπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Όπως είπε, εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τουρκοκύπριοι, θα χάσουν και οι Ελληνοκύπριοι καθώς «δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο» αφού το ψευδοκράτος και η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένες σε αυτό το θέμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα στείλει κάποιον στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές. Στη συνάντησή του, ανέφερε, με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της είπε πως δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει τα ίδια, αλλά να αποδείξει ότι άλλαξε νοοτροπία και δεν έχει μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκεσε 50 χρόνια. «Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί είναι του ΓΓ του ΟΗΕ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους».
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί και πάλι να διαχωρίσει τα θέματα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα εσωτερικά ζητήματα μέχρι να προετοιμαστεί καλά το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλά για προσέγγιση ενός πακέτου. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να συζητήσουν τα εσωτερικά θέματα, να συνεχίζονται οι συνομιλίες και να συνεχίζονται και οι σχεδιασμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς στη θάλασσα. «Αυτό το βλέπουν όλοι, κανείς δεν τα τρώει αυτά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει».
 
«Συνιδιοκτήτες» στο φυσικό αέριο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της τουτρκοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «όπου είναι αυτοί θα είμαστε και εμείς. Έτσι θα συνεχιστεί από δω και πέρα. Έτσι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας. Εάν κάνουν αυτοί γεώτρηση στο τεμάχιο 10, έχουμε και εμείς δικαίωμα σε περιοχή που συμφωνήσαμε με την ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Υδρογονανθράκων)  να προχωρήσουμε. Εάν δεν θέλει γι αυτό να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα άλλο θέμα. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μας δείξει ο Αναστασιάδης ότι άλλαξε η νοοτροπία του. Εάν δεν βλέπει ως ένα στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας την εκ περιτροπής προεδρία, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Εάν συνεχίσουν με το μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

 Ερωτηθείς για το ταξίδι του λεγόμενου «υπουργού» οικονομικών Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, ενημέρωσε τον ίδιο και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν ως επικεφαλής της «κυβέρνησης», πριν φύγει και από εκεί τους κρατούσε συνεχώς ενήμερους τηλεφωνικώς. Αυτό που μπορεί, συνέχισε, να πει είναι ότι οι επαφές του δεν περιορίστηκαν μόνο σε κάποιους αρμοδίους της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα.
 
Το πλαίσιο Γκουτέρες

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει πως θέλει να συζητήσει το πλαίσιο Γκουτέρες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά με επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ του ζητεί το χάρτη του σχεδίου Ανάν, ενώ στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν και άλλα στοιχεία. Στην επιστολή του, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε ούτε μια γραμμή για την εκ περιτροπής προεδρία που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες. 
 
Εξηγώντας δε για την απόσυρση του χάρτη που είχε καταθέσει η τουρκική πλευρά για το εδαφικό στο Μον Πελεράν, επανέλαβε ότι το έκανε επειδή μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποσύρει όλες του τις προτάσεις. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν ακόμη στην Κύπρο και τον κάλεσε στο γραφείο του για να του πει ότι θέλει το χάρτη πίσω με τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να του λέει ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Τελικά, ανέφερε, πήρε το χάρτη στα χέρια του στις 9 Δεκεμβρίου 2017.

Λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λύσης "δύο κρατών" εντός της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα ρωτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι σκέφτεται για το θέμα της λύσης των "δύο κρατών". «Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ξαφνικά μιλά για λύση δύο κρατών και την επομένη κάνει στροφή. Λέει ότι εννοούσε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Και από το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη έφτασαν στα αυτιά μας τέτοια μηνύματα». Εδώ υπάρχουν δύο κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ό,τι κάνουμε θα είναι κατόπιν διαλόγου και συμφωνίας.
Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος, «τι απομένει;». Να συνεχίσουν, όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι στη δική τους οντότητα και να «συναντηθούν εντός της ΕΕ».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι εάν ξαναγίνει Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής και πάλι. «Ούτε οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε  Μονίμων Μελών, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία». Στο Κραν Μοντανά, ανέφερε, ήταν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές, ενώ η ΕΕ ήταν παρατηρητής και όχι μέλος.

Όταν ξεκίνησαν, συνέχισε, πίνοντας καφέ στο Μπουγιούκ Χαν (στα κατεχόμενα) και κάνοντας τόκα (χειραψία) με την ζιβανία (κυπρικό τσίπουρο), ήταν ειλικρινά αισιόδοξος γιατί ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που είχε πει «Ναι» στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι για να μην αποδεκτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την εκ περιτροπής προεδρία που είχε αποδεχθεί ο Χριστόφιας «έφερε νερό από 1000 και ένα ποτάμια. Αυτό το θέμα δεν το έχει ακόμα αποσαφηνίσει».
Σε ερώτηση εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2020, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι στην πολιτική τα δύο χρόνια δεν είναι λίγος χρόνος. Δεν με απασχολεί αυτό τώρα, έχω ακόμη πολλά να κάνω, ανέφερε, λέγοντας ότι εάν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να γίνουν πολλά σε δύο χρόνια. «Αλλά να πω από τώρα κάτι σίγουρο για το τι θα γίνει στο τέλος των δύο χρόνων, είναι νωρίς».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

πολιτης κλαιν

χωρις να φυγουν εποικοι και τουρκικος στρατος.... καλα ειστε 2 κρατη..... 1εξω και 1 μεσα στην ΕΕ. Αλλωστε το προβλημα τοχουν οι ΤΚ με τους τουρκους νταβαδες τους. Πηγαν να μεινουν τουρκοκυπριοι στην τουρκια ? στην αγγλια πανε με κυπριακα διαβατηρια

nikos

Σε ένδειξη καλής θέλησης θα έπρεπε τουλάχιστον να αποχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του Τούρκικου στρατού από το νησί πριν από την οποιαδήποτε επανέναρξη συνομιλιών. Ούτε που τους περνάει από το μυαλό. Με τέτοιους συνομιλητές απλά χάνεις τον καιρό σου. Ας κάτσουν λοιπόν να αγναντεύουν την ΕΟΚ και το αέριο από μακριά, στον αιώνα τον άπαντα. Αυτοί έχουν περισσότερο την ανάγκη τους και όχι εμείς.

ATI

Εσύ κ. Ακιτζι στο κράτος που ονομάζεις ΤΔΒΚ ( τουρκική δημοκρατία βορείου Κύπρου), δεν θα πάρεις μερίδα απο τη νότιο Κύπρο. Εκτός και αν καταργήσεις το κράτος σου,διώξεις τα τουρκικά στρατεύματα τους έποικους και επανενωθεί το νησί.

Μαμά Ακιντζι

Μην ξεχάσεις να πάρεις την ζακέτα σου. Θα κρυώσεις!!

Ανακατωσούρης

Τελικά με το γεωτρύπανο για λογαριασμό της Κύπρου που σταμάτησαν οι Τούρκοι τι έγινε; Εγκατέλειψε; Τους αφήσαμε τους Κύπριους αβοήθητους πάλι;

Μην

Γυρίσεις στον ερντοχαν πωπο να μη δείξεις και αν πονέσεις πολυ Ρακιντζή βάλε μια φωνή αν τα γεωτρύπανα δεν ειναι εκεί αναστασιαδη ναμην τον λένε

Αληθειες

Οι τουρκοκυπριοι ειναι μια μειονοτητα στην Κυπρο. Πρεπει να συσταθει μια επιτροπη για την αποχωρηση του στρατου κατοχης απο την Κυπρο και την αποδοση των εδαφων και περιουσιων στους νομιμους κατοικους της νησου καθως και για την αποχωρηση των εποικων. Το ψευδοκρατος του βορρα δεν αναγνωριζεται απο τη διεθνη κοινοτητα.

ΒΙΘΥΝΟΣ

Προ της εισβολής αποτελούσατε το πολύ το 20% του κυπριακού πληθυσμού. Αυτή θα πρέπει να είναι και η συμμετοχή σας στο αέριο που ενδεχομένως θα αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και που, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, αυτό προτίθεται να κάνει. Συνιδιοκτήτες ως "κράτος" δεν είστε κ. Ακιντζί - άρπαγα, που τιμάτε το επώνυμό σας (Akinci = Τούρκος άτακτος ιππέας που λήστευε και τρομοκρατούσε τους κατοίκους γειτονικών χωρών της Τουρκίας).

Θραξ

τι λες ρε εποικε! θαρθει η μερα που θα γινει της κολασεως μονο μη σε πετυχω απο κοντα! εχει και απαιτησεις ο μπαγλαμας του ψευδοκρατους......δυστηχως εχουμε μαεστρους δειλους πολιτηκαντηδες......το μονο που κανουν ειναι να μας προδιδουν σε καθημερινη βαση ολοι τους......βολεψακηδες!

joy

TORA theloun na milisoun oi Tourkogyftoi, afou i Elliniki plevra tis Kyprou tous ekleise tin porta tou dialogou oi aplistoi theloun na dimiourgisoun parasitika proskolisi se opoiadipote morfi anaptixis gia na honoun tin myti se themata pou aforoun tin Ellinokypriaki plevra. As synergastei sovara i Kypros me ena kratos "dynamis'' gia na stamatisoun ta polla niaourismata.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pame23

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την τρίτη κατά σειρά δολοφονική εισβολή στη Συρία με την ονομασία “Πηγή Ειρήνης”, που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και σε μεγάλο αριθμό ξεριζωμένων»

dikastirio-larisa

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια κάθειρξης - Ο 46χρονος κατηγορήθηκε ότι επί σειρά ετών βίαζε τη σύζυγό του την οποία - όπως και την κόρη τους - χτυπούσε με πιρούνια, βέργες και ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του