Καλλιάνος: Έρχεται ξηρό κρύο με επιλεκτικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

Καλλιάνος: Έρχεται ξηρό κρύο με επιλεκτικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

Αναλυτική πρόγνωση για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες - Δείτε σε ποιες περιοχές αναμένεται ότι θα υπάρξει χιονόπτωση 

Ψυχρή εισβολή αναμένεται από σήμερα το βράδυ κυρίως με αποτέλεσμα μέχρι και την Παρασκευή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες, η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη πτώση. Αιτία αποτελεί η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη.

Ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, οι
χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή πολύ επιλεκτικές και κατά βάση σύντομου χρονικού διαστήματος. Ο κ. Καλλιάνος θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες αν και όπως εκτιμά, η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά σε σχέση με τις επόμενες ημέρες. 

Χειμωνιάτικες θερμοκρασίες Τρίτη έως Παρασκευή πρωί 


Καθαρά χειμωνιάτικες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ωστόσο όχι απαγορευτικές ή επικίνδυνες. Μάλιστα, το πρωινό της Πέμπτης θα είναι το πιο κρύο πρωινό των επόμενων ημερών. 

Ο υδράργυρος, στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος δεν θα  ξεπεράσει τους 0-1 °C. Το ίδιο θα συμβεί και στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδος. 

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σε τμήματα της ορεινής δυτικής η ανατολικής Μακεδονίας όπου η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα κατρακυλήσει στους -8 με -9°C.

Πού αναμένονται χιονοπτώσεις 

Οι χιονοπτώσεις των επόμενων ημερών θα είναι επιλεκτικές και θα επηρεάσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και πιθανότητα τις νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας -κυρίως την Κρήτη- ή και κάποια ορεινά τμήματα των δυτικών και βόρειων Κυκλάδων.

Τρίτη: Η πρώτη μέρα των τοπικών χιονοπτώσεων 


Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε περιοχές της νότιας Χαλκιδικής που βρίσκονται πάνω από τα 450 μέτρα. Προς το βράδυ χιόνια αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας πάνω από τα 600 μέτρα, σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας αλλά και της Φθιώτιδας πάνω από τα 650 μέτρα. 

Από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει σε τμήματα της κεντρονότιας Πελοποννήσου πάνω από τα 650 με 700 μέτρα ενδεικτικά. Επίσης θα χιονίσει πολύ τοπικά στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1.100 μέτρα. Στις υπόλοιπες αντίστοιχες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, θα σημειώνεται χιονόνερο η και ασθενείς τοπικές βροχές (αν μιλάμε για τις πεδινές ή ημιπεδινές περιοχές). 

Τετάρτη: Περισσότερες τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα 

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την αλλαγή της ημέρας και πριν ακόμα ξημερώσει, τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα εκδηλώνονται σε περιοχές της Θεσσαλίας ακόμα και σε πάρα πολύ χαμηλά υψόμετρα (άνω των 100 με 150 μέτρων), δηλαδή σχεδόν σε πεδινές περιοχές,  πάνω από τα 600-700 μέτρα. 

Κατά περιόδους θα χιονίζει  σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς (μέχρι και το όριο της Φωκίδας με την Αιτωλοακαρνανία από τα δυτικά και της Φθιώτιδας με την Βοιωτία από τα ανατολικά) και πάνω από τα 500 μέτρα σε περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. 

Στην υπόλοιπη κεντροανατολική Πελοπόννησο, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν ορεινές περιοχές οι οποίες θα έχουν υψόμετρο περίπου άνω των 700-750 μέτρων. 

Στα ορεινά των δυτικών Κυκλάδων ίσως εκδηλωθούν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα. 

Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι λίγο πιο πυκνές σε σχέσεις με τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος που προανέφερα και θα απασχολούν ορεινές περιοχές πάνω από τα 800 -850 περίπου μέτρα ενδεικτικά.

Την Τετάρτη βοριάδες 8-9 μποφόρ – Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων ή θαλάσσιων δρομολογίων 

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, οι άνεμοι την Τετάρτη θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. 

Στο Ιόνιο δεν φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες διότι θα πνέουν με ένταση έως και 6 μποφόρ (ή το πολύ 7 τοπικά) ενώ στο Αιγαίο το βόρειο και βορειοανατολικό ρεύμα κατά διαστήματα θα αγγίζει τα 8-9 μποφόρ σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές. 

Την Τετάρτη λοιπόν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για ακυρώσεις θαλάσσιων δρομολογίων λόγω των πολύ ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων. Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με μικρά πλοία, καλό θα ήταν να ενημερωθούν από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. 

Πέμπτη: Κρύο και παγετός κατά τόπους ισχυρός – Εξασθενούν οι χιονοπτώσεις 


Την Πέμπτη, οι τοπικές χιονοπτώσεις αναμένεται ότι θα σταματήσουν. Όμως, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να πέφτει χιόνι κατά διαστήματα σε περιοχές της Κρήτης ενδεικτικά πάνω από τα 650 μέτρα. Οι άνεμοι ειδικά στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν  ιδιαίτερα ενισχυμένοι με εντάσεις που σε αρκετές περιοχές θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ τοπικά. 

Παρασκευή: Τέλος της ψυχρής εισβολής 

Το πρωινό της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαιτέρως κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού θα υπάρξουν δεκάδες ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου υδράργυρος θα υποχωρήσει στους τους -3 με -4°C.  

Όμως, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα και από το μεσημέρι της Παρασκευής και στη συνέχεια σταδιακά θα αρχίσει η θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο για τις περισσότερες περιοχές.

Λαμπερός ήλιος... αλλά με «δόντια»


Σε όποιες περιοχές δεν σημειωθούν τοπικές βροχές ή τοπικές χιονοπτώσεις,  δηλαδή στα περισσότερα τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το ύψος των Δωδεκανήσων,  τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ψυχρής εισβολής. 

Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος θα είναι λαμπερός αλλά θα έχει «δόντια». Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή, όμως το κρύο θα είναι ανεκτό. 

Τι θα συμβεί στην Αττική: 

Τρίτη :


Νεφώσεις με κατά διαστήματα τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά πάνω από τα 650-700 μέτρα. Το βράδυ της Τρίτης, οι τοπικές και εξασθενημένες κατά βάση χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν πάνω από τα 550-600 μέτρα ενδεικτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9°C. Οι άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ένταση 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.     

Τετάρτη :

Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν περιοχές υψομέτρου ακόμη και άνω των 450-500 μέτρων. Τα φαινόμενα όμως κατά βάση δεν θα είναι αξιόλογα. Μέσα στη μέρα, ίσως οι τοπικές χιονοπτώσεις απασχολήσουν περιοχές της ανατολικής και βορειοανατολικής Αττικής πάνω από τα 300-350 μέτρα. Αν συμβεί αυτό θα είναι για λίγη ώρα και τοπικά. Παρόλο που οι θερμοκρασίες θα είναι ικανοποιητικές για τοπικές χιονοπτώσεις στο νομό ακόμη και πάνω από τα 300 μέτρα, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη υποστήριξη από υγρασία. Δυστυχώς αλλά χάνουμε μια καλή ευκαιρία εμείς οι Αθηναίοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7-8°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στον Σαρωνικό και 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.     

Πέμπτη :

Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα παραθαλάσσια και πεδινά, χιονόνερο από τα 150-250 μέτρα ενδεικτικά και ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 250-300 μέτρα. Όμως η πιθανότητα είναι μικρή και ασφαλώς μιλάμε για πολύ πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, τόσο ως προς τις ασθενείς βροχές, όσο και ως προς τις εξασθενημένες χιονοπτώσεις ή νιφαδοπτώσεις (μυγάκια). Μεγάλα ανοίγματα του ουρανού από το απόγευμα και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9°C και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό, με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.     

Μερικές φορές ο καιρός κρύβει εκπλήξεις 

Ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός και άρα ένα χαοτικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη 2η ή 3η ημέρα -από την πρόγνωση- μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, τόσο ως προς τη θετική εξέλιξη για τους χιονόφιλους όσο και ως προς την αρνητική για την περίπτωση της Αττικής. Για παράδειγμα, στροφή του ανέμου κατά μία με δύο μοίρες σε σχέση με τις διευθύνσεις που έχουν υπολογιστεί, μπορεί να προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα  και ικανοποιητικές σε συγκεκριμένες περιοχές η ακόμα και να μην υπάρξουν πουθενά φαινόμενα τοπικών βροχοπτώσεων ή αντίστοιχα χιονοπτώσεων.  

Όμως, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαντάζει πιθανή. Εκτός και αν ο βορειοανατολικός άνεμος «ενεργοποιήσει» λίγο παραπάνω τις νεφώσεις που θα έρχονται από την περιοχή της Εύβοιας προς την Αττική με μεγαλύτερα ποσά υγρασίας, κάτι το οποίο, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα λάβει χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Cold

Μιά χαρά καιρός για την εποχή του.Δεν μασάμε με τίποτα.

Ιωσήφ

Δεν ξέρω αυτό το παιδί (ας μου επιτραπεί η έκφραση) πως το κάνει, αλλά δεν περίμενα ποτέ αυτή η χώρα να κρατήσει έναν τέτοιο επιστήμονα! Και δεν το λέω ειρωνικά, αντιθέτως, τέτοιοι σπουδαίοι επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό και ο κ. Καλλιάνος επιμένει να κάθεται σε αυτή τη χώρα που καταστρέφει τα ίδια της τα παιδιά. Κόντρα σε όλα και κόντρα σε όλους, αυτός ο επιστήμονας μας θυμίζει καθημερινά τι σημαίνει να αγαπάς τη δουλειά σου και τι να προσφέρεις τα μέγιστα για τον τόπο σου. Καταληψίες των σχολείων έγιναν Πρωθυπουργοί και αυτός ο εξαίρετος επιστήμονας που αληθινά "δαμάζει" τον καιρό, να παλεύει σε αυτή τη φτωχομάνα των φόρων Ελλάδα! Στη θέση του θα είχα φύγει για το εξωτερικό, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εκεί. Μπράβο σου κ. Καλλιάνε, μπράβο και πάλι μπράβο! Είστε άξιος πολλών και θερμών συγχαρητηρίων! Σας ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρετε!

chris

Εύγε πολύ ωραίο σχόλιο φιλε Ιωσήφ συμφωνο απόλυτα!!!!!!!!!

...

Καλιάνο βλέπω έχεις ψηφοφόρους που σε ακολουθούν σε αυτό το site!!!

Ο Φλεβάρης

Αν κακιώσει, μες το χιόνι, θα σας χώσει

Ηλιουπολιτης

Ελπιζω να δουμε ασπρη μερα φετος.Θερμανση δεν εχω θα πιω λιγο τσιπουρακι !!!!!!!!!!!!!!!!

Αργύρης%

Νικολάκη όταν θα μιλάς για το αν ξέρει ο Καλλιάνος από πρόγνωση καιρού, πρώτα θα πλένεις το στόμα σου με listerine.

Πρέπει.....

....μέχρι τώρα ΔΕΝ είδαμε χειμώνα....

Νικος

Καλλιάνο δε πα να παίξεις κανα τζόκερ; Οσες πιθανότητες εχεις να πιάσεις το τζόκερ, αλλες τόσες έχεις και να πέσεις μέσα στην πρόγνωση του καιρού.

ΧΥΖ

Πέστα ρε Νίκο φρεντόμαγκα Νεοέλληνα!!! Τι να ξέρει ο Καλλιανός μπροστά στο μεγαλείο σου!

Μανώλης..

Πες μας και για τον χαοτικό χαρακτήρα του καιρού ρε επιστήμονα

Μόνο εσύ

Μόνο ο Καλλιάνος

***ΓΙΩΡΓΟΣ***

Για να δουμε...........

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trikakia

Έγινε το βράδυ της Τρίτης 22 Μαΐου και ανακοινώθηκε από τους δράστες της επίθεσης σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου - «Όσοι πλειστηριάζουν και συμμετέχουν στις κατασχέσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή μας» αναφέρουν στην ανάρτησή τους

btrs0

Κατηγορούνται για εξύβριση και διατάραξη κοινής ειρήνης - Δικογραφία σε βάρος 44χρονου αστυνομικού που φέρεται να μετέιχε στην ομάδα εκείνων που έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση και άλλων δύο ανδρών ηλικίας 43 και 57 ετών

21