Αρχή Προσωπικών Δεδομένων: Λέει ψέματα ο Σπίρτζης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αρχή Προσωπικών Δεδομένων: Λέει ψέματα ο Σπίρτζης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ισχυρίζεται ότι η διαδικασία δεν έγινε διαδικτυακά, γιατί το απαγόρευσε η Αρχή - Η Αρχή απαντά ότι, αντιθέτως, την επέτρεψε ρητώς

Αρχή Προσωπικών Δεδομένων: Λέει ψέματα ο Σπίρτζης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Ακόμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «αδειάζει» τα κυβερνητικά στελέχη, που επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την απίστευτη, συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην έκδοση ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ότι «φταίει ο κόσμος που παρανόησε»
.

Όπως δηλαδή ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν έγινε διαδικτυακά, επειδή το απαγόρευσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον φόβο δημιουργίας ηλεκτρονικού «πελατολογίου». 

Κλείσιμο
Με ανακοίνωσή της, ωστόσο, η Αρχή, αφού επισημαίνει ότι γνωμοδότησε θετικά επί της  επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, απαντά στον κ. Μαυραγάνη: «Όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω Διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή "δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων". Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς».

Προσθέτει, δε, ότι η ίδια «δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της», αφού είναι σαφές ότι πρόκειται για αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης παραδέχθηκε ότι το σύστημα έχει προβλήματα. Μέχρι στιγμής, ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί 160.000 μηνιαίες ηλεκτρονικές κάρτες, όταν κατά μέσο όρο εκδίδονται 250.000 μηνιαίες κάρτες, ενώ τόνισε ότι τα χάρτινα εισιτήρια μπορούν να ακυρώνονται κανονικά, καθώς δεν θα καταργηθούν τα ακυρωτικά μηχανήματα, αλλά δεν θα εκδίδονται άλλα χάρτινα, μόνο ηλεκτρονικά. 

Νέα σύσκεψη συγκαλεί το υπουργείο Υποδομών 
   
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 2 μμ, σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του ΑΣΣΚ, τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον τρόπο έκδοσης του, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, έστω και τώρα, η Αρχή να δηλώσει δημόσια εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα», χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, όπως το υπουργείο είχε ενημερωθεί από τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο, με βάση τις γνωμοδοτήσεις 1 και 4 / 2017 της ίδιας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Ποτέ δεν είναι αργά» τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Όταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κ.λπ.), να επιτρέπεται και στους φορείς του ελληνικού δημοσίου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης