Μήνυση του Δασαρχείου Πεντέλης κατά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για παράνομες υλοτομήσεις

Μήνυση του Δασαρχείου Πεντέλης κατά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για παράνομες υλοτομήσεις

Μόνο στον σημαντικό υγρότοπο των εκβολών του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας, δίπλα στο λιμάνι, υλοτομήθηκαν δέκα δέντρα

Μήνυση του Δασαρχείου Πεντέλης κατά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για παράνομες υλοτομήσεις
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το δασαρχείο Πεντέλης εις βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για παράνομη υλοτόμηση τεσσάρων δέντρων σε προστατευόμενο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που τυγχάνει της ίδιας προστασίας με αυτή των δασικών εκτάσεων.

Παράλληλα, ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές η υλοτόμηση ακόμη δέκα δέντρων στον υγρότοπο των εκβολών του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας δίπλα στο λιμάνι (σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής), όπως ερευνάται και ο προγραμματισμός εκ μέρους του εν λόγω Δήμου της υλοτόμησης τουλάχιστον 69 ακόμη δέντρων.
         
Η υλοτόμηση των τεσσάρων δέντρων, την οποία ο εν λόγω Δήμος βαφτίζει «αυστηρό κλάδεμα», προκειμένου να απαλλαγεί των ευθυνών του, έγινε χωρίς άδεια του Δασαρχείου και προς εξυπηρέτηση ιδιωτικού συμφέροντος.
         
Δηλαδή, τα τέσσερα δέντρα υλοτομήθηκαν έπειτα από αίτημα κατοίκου, καθώς εμπόδιζαν την θέα του προς την θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Ενδεικτικά, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του ότι η υλοτόμηση των τεσσάρων δέντρων ζητήθηκε από κάτοικο.

Κλείσιμο

         
Η σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Ραφήνας για την κοπή των τεσσάρων δέντρων έγινε από την δασονόμο του Δασαρχείου Πεντέλης, Μαρία Αρίδα.
         
Παράλληλα, είναι ήδη στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και ειδικά στα χέρια της εισαγγελέως Περιβάλλοντος, Αιμιλίας Χριστογιαννοπούλου, όλες οι παράνομες υλοτομήσεις του εν λόγω Δήμου, που έγιναν τους αμέσως προηγούμενους μήνες.
         
Ακόμη, από την εισαγγελέα Περιβάλλοντος ερευνάται η υλοτόμηση ακόμη δέκα δέντρων στην  εκβολή (δέλτα) του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας, μέσα σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και σημαντικού υγροτόπου της εν λόγω περιοχής, όπως ερευνάται και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοτόμηση τουλάχιστον 69 δέντρων στην περιοχή του επίμαχου Δήμου. 
           
Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του έχει προγραμματίσει, με απευθείας ανάθεση (δηλαδή χωρίς διαγωνισμό), την υλοτόμηση και άλλων δέντρων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν τα δέντρα αυτά είναι σε προστατευόμενους και κοινόχρηστους χώρους ή όχι, αλλά και εάν η υλοτόμηση πραγματοποιηθεί μετά από ανάλογα αιτήματα κατοίκων.
         
Εξάλλου, ο επίμαχος Δήμος ομολογεί εγγράφως ότι έχει λάβει σχετική απόφαση για την υλοτόμηση 69 ακόμη δέντρων, με πιθανότητα, όπως σημειώνει, να αυξηθεί ο αριθμός των προς υλοτόμηση δένδρων.
         
Επίσης, ενδεικτικό της ανομίας που επικρατεί στον Δήμο Ραφήνας είναι ότι ο υπεύθυνος για το περιβάλλον αντιδήμαρχος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, σε σχετικό έγγραφό του, χαρακτηρίζει «αυστηρό κλάδεμα» τις υλοτομήσεις των δέντρων και προφορικά υποστηρίζει ότι υλοτομήθηκαν για «καλλωπιστικούς λόγους».
           
Άμεση και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Δασαρχείου Πεντέλης προς τον Δήμο  Ραφήνας- Πικερμίου για την σωτηρία των δέντρων της περιοχής.
         
Με αυστηρό έγγραφό του προς τον εν λόγω Δήμο, ο δασάρχης Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, επαναλαμβάνει εγγράφως ότι ο εν λόγω Δήμος έχει την υποχρέωση να λάβει «έγκριση, κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως, η οποία εξετάζεται αρμοδίως, για υλοτομία-κλαδονομή δασικών δέντρων που φύονται σε εντός σχεδίου περιοχές που χαρακτηρίζονται άλση, πάρκα, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και στις εκτός σχεδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και την υπ΄ αριθμ. 6284/105269/15.12.2016 Δ.Α.Δ. Δασαρχείου Πεντέλης».
         
Την ίδια στιγμή, ενήμερος είναι και  ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπυρίδων Κοκκινάκης, για τις  υλοτομικές ενέργειες του εν λόγω Δήμου, που παραβιάζουν την δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία.
       
Ο κ. Κοκκινάκης είναι αρμόδιος ως προς το σκέλος της διενέργειας Ένορκής Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί ή όχι και από ποία άτομα του εν λόγω Δήμου παράνομες ενέργειες και εάν έχουν ληφθεί μη σύννομες αποφάσεις. 
         
Αναλυτικότερα, στον οικισμό  της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, χωρίς σχετική άδεια του Δασαρχείου Πεντέλης, υλοτομήθηκαν εντός χαρακτηρισμένου «κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» τέσσερις υγιείς ευκάλυπτοι, από τους οποίους έχουν απομείνει μόνο τέσσερις κορμοί, ύψους 1,8 έως 2 μέτρων.
         


Εντός του ίδιου «κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» υπάρχει μεγάλος αριθμός δένδρων (πεύκα, ευκάλυπτοι, ελιές κ.λπ.), πολύ υψηλότερα και μεγαλύτερης ηλικίας από τους 4 υλοτομηθέντες ευκαλύπτους, αλλά αυτά έμειναν ανέπαφα, καθώς δεν εμπόδιζαν την θέαση προς την θάλασσα κάποιου κατοίκου.  
         
Με άλλα λόγια ο εν λόγω Δήμος από το σύνολο των πολλών δένδρων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο προστατευόμενο οικοδομικό τετράγωνο, επέλεξε μόνο τους συγκεκριμένους 4 ευκαλύπτους να υλοτομήσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει -όπως ο ίδιος αναφέρει σε έγγραφό του- αίτημα κατοίκου. Με άλλα λόγια, ο εν λόγω Δήμος εξυπηρέτησε ιδιωτικά συμφέροντα.
         
Επίσης, η κοπή των δένδρων γίνεται χωρίς άδεια του Δασαρχείου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του εν λόγω Δήμου και η επιλογή υλοτόμησης των δένδρων γίνεται από τη δασολόγο του Δήμου! Ακόμη, η υλοτόμηση ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση και με το μέτρο. Δηλαδή, όσο πιο κοντά στο έδαφος υλοτομηθούν τα δένδρα τόσο αυξάνει η τιμή της κοπής τους, προς όφελος εκείνου στον οποίο ανατέθηκε απ΄ ευθείας η υλοτόμησή τους.
           
Υπενθυμίζεται ότι  η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε έγγραφό της προς τον εν λόγω Δήμο υπογραμμίζει ότι η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα (εκεί που ερευνάται η  υλοτόμηση των δέκα δέντρων) αποτελεί ένα πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό υγρότοπο της Αττικής.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 εκ των οποίων αποτελούν είδη Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (SPEC), ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
       
Τέλος, όπως σημειώνει  η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η σημασία του δέλτα του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα για τα πουλιά είναι αρκετά μεγάλη κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου, όπου αυτά χρειάζονται να κάνουν στάσεις για να τραφούν και να ξεκουραστούν. Τον χειμώνα, παρατηρούνται αρκετοί ερωδιοί, αλκυόνες και γλάροι, ενώ το καλοκαίρι φωλιάζει στην ξερή κοίτη ο ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius). 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης