Δημοτικά: Σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι οι καλύτεροι μαθητές

Δημοτικά: Σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι οι καλύτεροι μαθητές

Με Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται ότι η επιλογή σημαιοφόρου και παραστατών θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας - «Πέρασε» στο ΦΕΚ τα μεσάνυχτα και ενώ στη Βουλή συζητούσαν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία!

Τέλος στην... αριστεία βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από τούδε και στο εξής σημαιοφόρος στο δημοτικό σχολείο τουλάχιστον, δεν θα είναι ο καλύτερος μαθητής, αλλά ο πιο τυχερός. 

Με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ 79/2017) ορίζεται ότι από δω και πέρα σημαιοφόρος στην Στ΄τάξη του δημοτικού μπορεί να είναι ο καθένας, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, καθώς η επιλογή του θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει βαθμολογίας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα!

Ειδικότερα, οι χαρακτηριστικές παράγραφοι του διατάγματος αναφέρουν: 

«Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. 

Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων. 

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Τι ίσχυε πριν
Μέχρι τώρα σημαιοφόροι ορίζονταν δύο μαθητές της ΣΤ' τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους και επιλέγονταν αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, γινόταν κλήρωση. Το κλασματικό μέρος αναφερόταν στον ετήσιο γενικό μέσο όρο και όχι στο μέσο όρο των επιμέρους μαθημάτων.

Παραστάτες ορίζονταν δέκα μαθητές της ΣΤ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γινόταν με την ίδια διαδικασία που επιλέγονταν οι σημαιοφόροι.Μητσοτάκης στο Twitter: Εξίσωση προς τα κάτω, παντού

Με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση.
«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΝΔ: Σημαιοφόροι με κλήρωση – Κανένα όριο στην ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστή στο δόγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω, καταργεί το κριτήριο της επίδοσης για την επιλογή́ σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου και εισάγει την κλήρωση ως τρόπο επιλογής», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την κατάργηση του κριτηρίου της επίδοσης για την επιλογή σημαιοφόρων και την κατάργηση της παρουσίας σημαιοφόρων στις δοξολογίες.

«Επιπλέον», όπως αναφέρει η Πειραιώς, «καταργεί την παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, ανατρέπει παραδόσεις δεκαετιών στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού». 
 
«Για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Το μήνυμα που δίνουν στη νέα γενιά είναι ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικός αγώνας για την επιτυχία και την καταξίωση, αλλά τύχη.  
 
Αυτό επιχειρεί λυσσαλέα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Παιδεία, να γίνουν όλοι ίσοι με το βλέμμα προς τα κάτω. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα της  μετριότητας και της ημιμάθειας. 
 
Στον αντίποδα, η δική μας λογική για την Παιδεία, το δικό μας όραμα, συνίσταται στο αξιακό τρίπτυχο της αριστείας, της φιλομάθειας και της αξιοκρατίας», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Ποτάμι: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστέλλει τη σημαία της αριστείας 

«Τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά, και όσους υπουργούς Παιδείας και αν αλλάξει ο κ. Τσίπρας, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για άλλους λόγους, όλοι πρεσβεύουν αυτήν τη ρήση του κ. Μπαλτά» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού.

Κατόπιν τούτου, ο Τομέας Παιδείας του κόμματος υποστηρίζει ότι «έτσι και ο κ. Γαβρόγλου, ενώ στη Βουλή υπήρχε η συζήτηση για την τριτοβάθμια Παιδεία, έφερε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017), με το οποίο ορίζει πλέον την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών μέσω κλήρωσης».

Το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «καθημερινά, με λόγια και με έργα, αποδεικνύει την ιδεοληπτική της αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας. Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, κάτι τόσο τιμητικό, όπως το να είσαι η/ο σημαιοφόρος του σχολείου σου, μετατρέπεται σε μία διαδικαστική υποσημείωση. Έτσι, για ακόμη μία φορά, όπως και με τον τρόπο εισαγωγής στα πειραματικά σχολεία, "μαθαίνει" στα παιδιά μας ότι για να ξεχωρίσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια αλλά "τύχη"!».

Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Παιδείας, τον οποίο καλεί να αποσύρει το συγκεκριμένο Διάταγμα. «Εκτός, βέβαια, και αν σκέφτονται ήδη σε επόμενη έκδοση ΠΔ, να ορίσουν οι μαθητές να ψηφίζουν για τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες…» σχολιάζει σκωπτικά ο Τομέας Παιδείας του Ποταμιού.

ΔΗΜΑΡ: Καταργούν την αριστεία αντί να καταργήσουν τις “στρατιωτικού τύπου” μαθητικές παρελάσεις
 
«Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να καταργήσουν τις μαθητικές παρελάσεις, αποφάσισαν να καταργήσουν την αριστεία!» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά για το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι οι σημαιοφόροι στις μαθητικές παρελάσεις θα επιλέγονται πλέον με κλήρωση. 

«Είναι πλέον εύκολα αντιληπτό το “όραμα” του κ. Τσίπρα για τα “σχολειά”. Ο εξισωτισμός προς τα κάτω όμως δεν είναι προοδευτική αλλά ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική» σημειώνεται στην ανκοίνωση η οποία καταλήγει:

«Αν οραματιζόμαστε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιβράβευση της προσπάθειας, για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία.
Επιτέλους η χώρα χρειάζεται παντού προοδευτικές τομές. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ λέμε ΝΑΙ στην αριστεία και OΧΙ στον αναχρονιστικό θεσμό των “στρατιωτικού τύπου” μαθητικών παρελάσεων».

ΣΧΟΛΙΑ (738)

Χαρίτος

Οι φαντάροι και ο λοχίας, ή ο λόχος και ο λοχαγός ή το τάγμα και ο ταγματάρχης ή το σύνταγμα και ο συνταγματάρχης κλπ κλπ. Και πόσοι από τους κατώτερους και υφιστάμενους,με όσες προσπάθειες και αν κατέβαλλαν, θα μπορούσαν να γίνουν λοχίες, λοχαγοί, ταγματάρχες ,συνταγματάρχες κλπ; Όλοι μια ζωή θα βαράνε προσοχή στον έναν , θα αισθάνονται πολύ κατώτεροί του, όπως και οι μαθητές μέχρι τώρα αισθάνονταν μειονεκτικά και πολύ κατώτεροι του σημαιοφόρου που ήταν ένας ή και δύο σε όλη τη χρονιά. Και αυτός που είχε μέσο δείκτη νοημοσύνης ή και κατώτερο χρήζει καιάδα και ανάξιος να κρατάει σημαία; Και αυτοί που σκοτώθηκαν σε πολέμους για τη σημαία της πατρίδας και δεν ήταν σημαιοφόροι στα σχολεία κακώς σκοτώθηκαν για να την υπερασπιστούν; Τη σημαία της πατρίδος όλοι, χωρίς διακρίσεις, δικαιούνται να την σηκώνουν στα σχολεία και σε παρελάσεις, να την αγαπούν και να την υπερασπίζονται. Αυτό το μάθημα πρέπει να το ξέρουν καλά όλοι οι μαθητές. Τώρα όσο για τους άριστους θα τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν αλλού τα προσόντα τους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής και στη ζωή γενικότερα. Αυτή είναι η γνώμη μου.

σδ

Ενθαρύνουμε την τάχα προσπάθεια των μαθητών, εε; Και θα αποθαρύνετε τους αριστούχοθς που φτύνουν αίμα για να βγάλουν έναν αξιοπερπή βαθμό?! Μένω άφωνος... Σκέτη ντροπή!!

ΧΡΥΣΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ .ΟΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΩΣ.ΘΑ ΠΕΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ.....ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ.

.?

Αυτή πρέπει νά είναι η λογική αντίδρασή μας ως απάντηση: Από σήμερα κιόλας τήν γαλανόλευκη όλοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στά σπίτια μας! Νά κυματίζει προκλητικά κι όσοι ανθέλληνες τίς βλέπουν ν' αρρωσταίνουν, μαζί μέ τόν ακατανόμαστο πρωθυπουργό τους. 'Ελληνες, τσακίστε τους έτσι μέ τό "γάντι"! Εμείς θά κάνουμε απλά τό ...κέφι μας ενώ αυτοί θά "πεθαίνουν"!

ΚΑΒΛΟΓΛΟΥ

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΑΜ ΠΩΣ!!!

καλύτερα

να ζηταμε καταργηση της βαθμολογιας και της αξιολογησης. ακου βαθμολογια στο δημοτικο( να καταργηθει γενικά η βαθμολογια και στο λυκειο, να υπαρχουν μονο εξετασεις για ΑΕΙ και εκει να αξιολογήσε και μεσα απο τα σχολικα τεστ)!!!! Γι αυτο τα παιδια σήμερα ειναι ανταγωνιστικά και εγωκεντρικά

John

Αυτό που καταλαβαίνω ειναι ότι μόνο που κάνουν οι ταλιμπαν του ΣΥΡΙΖΑ ειναι να δημιουργούν διχόνοιες σε έναν λαό που ήδη υποφέρει. Αντί να κανει κάτι να διορθώσει π.χ. το σύστημα υγείας, ασχολείται με θέματα που δεν ειναι επείγον. Καταστρέφεται το σπιτι και αυτοί αλλάζουν κουρτίνες.

KOYΡΑΓΙΟ

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ '' ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ , ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ''ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ '' ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ !! ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΕΛΟΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΟΣΙΑΣ ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ''ΔΙΟΙΚΟΥΝ'' ΜΕΡΙΚΟΙ ΨΩΡΟΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ! ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ !!!! ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΟΥΣ ,ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΜΚΟ , ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΚΟΛΑ ΤΑ ΡΑΚΕΝΔΥΤΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ'' ( ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΥΘΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΛΑ ) ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ''ΠΑΙΖΟΥΝ '' ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΕΣ '' !

Αγανακτισμένος

Η αριστερά πάντα προσπαθεί να απαξιώνει την Σημαία και ό,τι αυτή συμβολίζει. Θέλουν να περάσουν στα παιδιά έμμεσα το μήνυμα ότι είναι ένα ''απλό κομμάτι ύφασμα'' και ότι δεν πρέπει να αγωνίζονται για αυτήν. Το μέτρο είναι αισχρό!!! Ντροπή τους!!!

πατ

Ε ,,,εσεις της κυβερνησης μην ασχολειστε με τα σχολεια ,,να ειναι σημαιοφοροι και οι κουμπουρες κλπ γιατι σαν κουμπουρες μαθητες δεν θα ξαναπατε ......κοιταχτε την μελουσα διαμονη σς ..να φτιαξετε καμια φυλακη της προκοπης ..γιατι εκει θα μπειτε ...οπως ο παπαδοπουλος που εφτιαχνε τον Κορυδαλο και τον κοροηδευαν ...εκει ομως ψοφισε με ολες τις ανεσεις

Αριστερότερος μέχρι κόκκαλο!!!

Εγώ λέω να βάλουμε τα παιδιά να παίξουν κρυφτό. Όποιος κρύβεται καλύτερα άρα δηλαδή στο μέλλον θα λουφάρει, φόρο διαφεύγει, λακιζει καλύτερα, αυτός να γίνετε σημαιοφόρος αφού θα εκφράζει ποιο αντιπροσωπευτικά τον σημερινό Έλληνα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4419252

Ο 40χρονος εκτελούσε σωληνουργικές εργασίες και τραυματίστηκε ελαφρά στον αυχένα και στο κεφάλι - Διακομίστηκε στο «Αττικό» - Πριν από λίγες μέρες ένας 50χρονος είχε πέσει από μεγάλο ύψος σε αμπάρι