Δύο νεκροί και 20 τραυματίες στις φυλακές Κορυδαλλού

Δύο νεκροί και 20 τραυματίες στις φυλακές Κορυδαλλού

Πρωτοφανές αιματοκύλισμα από συμπλοκή Αράβων και Αλβανών με Πακιστανούς κρατούμενους - Πακιστανοί οι δύο νεκροί - Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες - Παρασκευόπουλος: Πρόβλημα ο υπερπληθυσμός - Τι δηλώνουν στο protothema οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Αραβαντινός και Καρακίτσος

Δύο νεκροί και 20 τραυματίες στις φυλακές Κορυδαλλού
Δύο νεκροί και 20 τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός πολύνεκρης συμπλοκής μεταξύ κρατουμένων μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε στην Γ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, λίγο προτού οι κρατούμενοι επιστρέψουν στα κελιά τους.

Ομάδα Αράβων κρατουμένων συνεπικουρούμενοι από Αλβανούς συνεπλάκησαν με Πακιστανούς κρατούμενους με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 20 να τραυματιστούν.

Κλείσιμο
Οι δύο νεκροί βρίσκονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. «Οι δυο νεκροί φέρουν πολλαπλά τραύματα στο σώμα από αιχμηρό αντικείμενο. Τη Δευτέρα θα έχουμε ολοκληρωμένη την ιατροδικαστική εξέταση από τα αποτελέσματα» δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.


Σε κρίσιμη κατάσταση δύο από τους 18 τραυματίες
Το ΕΚΑΒ κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει δεκαοχτώ αλλοδαπούς τραυματίες σε δημόσια νοσοκομεία ενεργοποιώντας οκτώ ασθενοφόρα τα οποία έφτασαν στις φυλακές μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Οι δύο κρατούμενοι με τα σοβαρότερα τραύματα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας το οποίο δεν εφημέρευε, διαθέτει όμως την υποδομή προκειμένου οι τραυματίες να νοσηλευτούν φρουρούμενοι και αυτή την ώρα βρίσκονται στο χειρουργείο. Η κατάσταση των δύο που νοσηλεύονται στο Κρατικό Νίκαιας θεωρείται κρίσιμη.





Οι υπόλοιποι δεκαοκτώ τραυματίες φέρουν θλαστικά τραύματα και τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση. Δέκα από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο στον Πειραιά και ακόμη οκτώ μεταφέρθηκαν στο Γ.Γεννηματάς. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ οι τραυματίες είναι Αλβανοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι Πακιστανοί που ξυλοκοπήθηκαν από Άραβες και Αλβανούς συγκρατούμενούς τους. 


Είχαν αυτοσχέδια μαχαίρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε μετά το δείπνο και προτού οι κρατούμενοι επιστρέψουν στα κελιά τους. Οι δύο ομάδες που συνεπλάκησαν χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια μαχαίρια. Αστυνομικές και δικαστικές πηγές λένε ότι η αιτία του πρωτοφανούς επεισοδίου δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Μέσα στα κελιά αναμένεται να μπουν δυνάμεις των ΕΚΑΜ προκειμένου να ψάξουν όλους τους κρατούμενους για άλλα αυτοσχέδια όπλα και αντικείμενα. Την ίδια ώρα καταθέσεις θα δώσουν όχι μόνο όσοι εμπλέκονται στο περιστατικό αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν βάρδια καθώς και οι υπόλοιποι κρατούμενοι της πτέρυγας. 
Παρασκευόπουλος: Ο υπερπληθυσμός και  η  έλλειψη σωφρονιστικών τα αίτια του τραγικού συμβάντος
Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές είναι τα βασικά αίτια του τραγικού θανάτου των  δύο αλλοδαπών κρατουμένων και τον τραυματισμό 18 άλλων, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,. Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την επίσκεψη του  στις φυλακές Κορυδαλλού αργά χθες το βράδυ μετά το τραγικό συμβάν.

Ειδικότερα,  ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε τα εξής:

 «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων 18 σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα  στη φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα.  Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν  σ΄ ένα τέτοιο συμβάν:  ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού,  με την απόλυση  των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του.  Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι’ αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά.  Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».




Σε πλήρη επιφυλακή είναι και η εξωτερική φρουρά του Κορυδαλλού. Οι φρουροί της απογευματινής βάρδιας παραμένουν στα πόστα τους προκειμένου η βραδινή βάρδια να ενισχυθεί. 


Αντώνης Αραβαντινός στο protothema.gr: 
Πρέπει να εντοπιστούν ποιοι είναι αυτοί που σκότωσαν

Ο αρχιφύλακας της ψυχιατρικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού  και πρώην πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, μίλησε για το απίστευτο περιστατικό στο protothema.gr, τονίζοντας πως «θα πρέπει να εντοπιστούν ποιοι είναι αυτοί που σκότωσαν». Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό, το πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε κατά τις 19:30 της Κυριακής, όταν περίπου 250 κρατούμενοι ενεπλάκησαν μεταξύ τους. «Συνολικά έχουν τραυματιστεί 25 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι σε σοβαρή κατάσταση», σημείωσε.


Πρόεδρος των Σωφρονιστικών Yπαλλήλων Ελλάδος: Τρομακτική η βία στις ελληνικές φυλακές
Ο Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος των Σωφρονιστικών Yπαλλήλων Ελλάδος, μιλώντας στο protothema.gr για το πρωτοφανές επεισόδιο τόνισε πως «η αναταραχή ξεκίνησε πριν το βραδινό κλείσιμο της φυλακής. Το είχαμε πει ότι θα υπάρξουν νεκροί και δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Δεν υπάρχει έλεγχος κι ασφάλεια στις ελληνικές φυλακές. Η βία που συμβαίνει είναι τρομακτική».

«Το κυριότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ένταση της βίας. Το να υπάρχουν νεκροί και μαχαιρώματα μας έχει φοβίσει. Κι έχουμε θρηνήσει κι εμείς οι υπάλληλοι θύματα και μέσα και έξω από τις φυλακές», πρόσθεσε ο κ. Καρακίτσος, σημειώνοντας πως στις ελληνικές φυλακές οι καταστάσεις είναι τρομακτικές και πρέπει να γίνει κάτι οπωσδήποτε, αλλιώς θα έχουμε κι άλλους νεκρούς.

«Δεν υπάρχει προστασία της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης