Το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο μπαίνει στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας

Το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο μπαίνει στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας

Τι είναι η «DefencEduNet» - Συνέργειες ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας

dimokriteio
Στη σύσταση της Εταιρίας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας συμμετέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.


Το καταστατικό για τη σύσταση της Αστικής Εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εταιρία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» και διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», υπέγραψε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Καθηγητής Φώτιος Μάρης. Το ΔΠΘ καθίσταται πλέον ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της.

Πυρήνας της λειτουργίας της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός κόμβου διασύνδεσης των εγχώριων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Αμυντική Βιομηχανία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (defense-related technological cluster) με στόχο την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια, προχωρά σε συνέργειες με τον επιστημονικό χώρο προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Τί είναι το DefencEduNet

Πρόκειται για το πρώτο Cluster ΑΕΙ και αμυντικής βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα. 
Η ανακοίνωση της ίδρυσης της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης» στη Βόρεια Ελλάδα ανακοινώθηκε ήδη από το Δεκέμβριο του 2023.

Με τη δημιουργία του ‘συμπλέγματος’ γνώσης, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η διασύνδεση των ΑΕΙ με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας

Η δημιουργία του DefencEduNet προσβλέπει στην ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία. Στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Στην ανάπτυξη της έρευνας και των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας. Στην αύξηση της συμμετοχής του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού της χώρας μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Αν και έδρα της Εταιρείας είναι η Θεσσαλονίκη, αναμένεται να έχει ουσιαστικό ρόλο η Δυτική Μακεδονία μέσω της δημιουργίας κέντρου στη Κοζάνη.

Κλείσιμο
Η υπογραφή του καταστατικού από τον Πρύτανη του ΔΠΘ, έγινε παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, κ. Αναστάσιου Ροζολή, του Αντιναυάρχου εν αποστρατεία κ. Σταύρου Μπάνου, του μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ Καθηγήτριας Μαρίας Μιχαλοπούλου, του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΠΘ Καθηγητή Γεώργιου Μπρούφα και του εκπροσώπου του ΔΠΘ στην DefencEduNet Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ κ. Ιωάννη Μπούταλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Συγκινητικό βίντεο: Παντρεύτηκε σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη για να τη δει ο πατέρας της νύφη πριν πεθάνει

Απεργία σήμερα χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρένα - Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και ταξί, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης