Λεωνίδιο: Πέντε προσεισμοί καταγράφηκαν πριν τον κύριο σεισμό 4,8 Ρίχτερ, λένε Καραστάθης και Γκανάς

Λεωνίδιο: Πέντε προσεισμοί καταγράφηκαν πριν τον κύριο σεισμό 4,8 Ρίχτερ, λένε Καραστάθης και Γκανάς

Η δόνηση νωρίς σήμερα το πρωί καταγράφηκε σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας η οποία έχει πάρα πολλά διάσπαρτα υποθαλάσσια ρήγματα

leonidio
Από το 2013 είχε να δώσει σεισμό η υποθαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου απ’όπου προήλθε ο σημερινός σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τότε στις 27 Νοεμβρίου είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου πρόκειται για μια περιοχή χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας η οποία έχει πάρα πολλά διάσπαρτα υποθαλάσσια ρήγματα.

«Ο σημερινός σεισμός έχει δυο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι έγινε σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας και το δεύτερο είναι η προσεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε. Η προσεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από τις πέντε παρά είκοσι περίπου και εντάθηκε στη συνέχεια μέχρι τις 7 και είκοσι περίπου που είχαμε τον σεισμό των 4,8 ρίχτερ. Έκτοτε έχουμε μια κανονική μετασεισμική ακολουθία με σεισμό μέχρι και 3,3 Ρίχτερ. Ωστόσο επειδή κάθε σεισμική ακολουθία είναι διαφορετική θα πρέπει να περιμένουμε για να καταλήξουμε στον κύριο σεισμό. Επίσης τα επίκεντρα της δραστηριότητας βρίσκονται σε μια περιοχή, άρα οι μηχανισμοί γέννεσης ταιριάχουν σε ρήγματα που δεν είναι μεγάλα. Τώρα αν υπάρχουν και άλλα ρήγματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε δυσμενή σενάρια. Εμείς κοιτάμε τα δεδομένα γιατί στη σεισμολογία τα δεδομένα μας οδηγούν», επισήμανε στο protothema.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωλογίας Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολουθήθηκε από 5 προσεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,2 Ρίχτερ και 10 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,3 Ρίχτερ.

«Κατά πάσα πιθανότητα τα 4,8 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον το πρώτο 24ωρο για να το επιβεβαιώσουμε. Το ρήγμα που έδωσε αυτό το σεισμό είναι πολύ κοντά σε ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο έχει δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την δραστηριότητά του. Πρόκειται για ένα ρήγμα πάνω από 90 χιλιόμετρα από την παραλία του Άστρους μέχρι τη Μονεμβασιά. Βέβαια αυτό δεν είναι ένα ενιαίο ρήγμα αλλά κατακερματισμένο σε τμήματα. Η δε περιοχή του Αργολικού Κόλπου χαρακτηρίζεται από μια αραιή σεισμική συχνότητα όπου την τελευταία 20ετία έχουμε καταγράψει έναν σεισμό το 2013 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ, που είναι ενδεικτικό ότι αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμούς από 4 έως 5 βαθμούς κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά το μεγάλο ρήγμα που είναι σε τμήματα ο κ. Γκανάς εξηγεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη δραστηριότητά του που σημαίνει ότι έχει μεγάλη περίοδο επανάληψης, ενώ δεν μπορεί με σαφήνεια να προσδιοριστεί η δυναμικότητά του λόγω των μη επαρκών δεδομένων.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιόσεφ Φριτζλ: To τέρας που φυλάκισε και βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την εξέλιξη της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα

Ομοφυλόφιλοι υπήρχαν και υπάρχουν, το παιδί μου ρωτάει γιατί δεν είμαστε ίσοι, λέει ο Φώτης Σεργουλόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης