Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα: Θέλω να ενισχύσω και να επεκτείνω τις εξαιρετικές ελληνογερμανικές σχέσεις

Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα: Θέλω να ενισχύσω και να επεκτείνω τις εξαιρετικές ελληνογερμανικές σχέσεις

Η συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - Ο Αντρέας Κιντλ μίλησε για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας 80 κατοίκων του χωριού Λιγκιάδες από τον γερμανικό εθνικοσοσιαλιστικό στρατό και ζήτησε συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων - Όλα όσα είπε στη δεξίωση για τον εορτασμό της Ημέρας Γερμανικής Ενότητας

presvis1
Την θέλησή του να ενισχύσει και να επεκτείνει «περαιτέρω τις εξαιρετικές ελληνογερμανικές σχέσεις και τη διευρυνση τους σε τομείς που αξίζουν να ενισχυθούν, όπως οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», εξέφρασε ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά σειρά στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα στη δεξίωση που διοργάνωσε χθες, βράδυ της Τρίτης, η πρεσβεία για τον εορτασμό της Ημέρας Γερμανικής Ενότητας.

«Μόλις μία εβδομάδα από την άφιξή μου είχα την ευκαιρία να επιδώσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα διαπιστευτήριά μου. Αυτό το ερμηνεύω ως ένδειξη ιδιαίτερης εμπιστοσύνης και στενών διμερών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» τόνισε αρχικώς:

«Οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν και ωρίμασαν στην πορεία των αιώνων και βασίζονται σε προσωπικές φιλίες μεταξύ υψηλά ιστάμενων πολιτικών αλλά και απλών ανθρώπων όπως εσείς και γω. Βασίζονται τόσο σε ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων όσο και σε ανταλλαγές μαθητών» και υπογράμμισε:

«Η θέση μου είναι και το συζήτησα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ενισχύσω αυτές τις σχέσεις και να τις επεκτείνω σε τομείς που αξίζουν να ενισχυθούν όπως οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Όπως επεσήμανε «υπάρχουν επίσης πολύπλευρες και μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Του χρόνου για παράδειγμα γιορτάζουμε τα 150 χρόνια παρουσίας Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα».

Έμφαση έδωσε στην επίσκεψή του, μαζί με τη σύζυγό του και τη μικρότερη κόρη του, στην τελετή μνήμης στους Λιγκιάδες, κοντά στα Ιωάννινα, την Κυριακή.

Επεσήμανε στην ομιλία του ότι στις 3 Οκτωβρίου εορτάζεται η εθνική επέτειος της Γερμανίας, όμως πριν από 80 χρόνια ο γερμανικός εθνικοσοσιαλιστικός στρατός δολοφόνησε στο χωριό Λιγκιάδες με βάρβαρο τρόπο περισσότερους από 80 κατοίκους:

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αγνοήσουμε αυτό το κεφάλαιο των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε και δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου η μνήμη να διατηρηθεί ζωντανή. Μάλιστα, ζήτησε συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε ότι αισθάνεται απεριόριστη ευγνωμοσύνη απέναντι στους απογόνους τους για τη μεγαλοψυχία τους, για το γεγονός ότι μπόρεσε να τιμήσει μαζί τους τη μνήμη των θυμάτων των Λιγκιάδων.

Επίσης, ανέφερε ότι στον δρόμο προς τους Λιγκιάδες είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και προσέθεσε: «Η κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές της συνέπειες και η ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας αποτελούν σημαντική ζητήματα για τη διμερή και την ευρωπαϊκή συνεργασία».

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την κοινή έκθεση για την κλιματική κρίση στον χώρο της Μεσογείου και ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία.

Ο Γερμανός πρέσβης διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρέσβη ότι «Γερμανία και Ευρώπη στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επίθεση. Ο πόλεμος τον οποίο διεξάγει η Ρωσία εδώ και σχεδόν 600 ημέρες στην Ευρώπη ενάντια στην Ουκρανία δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και σοβαρή απειλή για την ελευθερία μας στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του εκμυστηρεύτηκε πως ονειρευόταν πάντα τη θέση του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα: «Είχα επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα ως τουρίστας. Χαίρομαι που μπορώ να βρίσκομαι εδώ ως πρέσβης».

Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γερμανίας και κατόπιν ακολούθησε η δεξίωση υπό τους ήχους μουσικής του Σεμπάστιαν Μπαχ.

presvis-tsamop
Ο Γερμανός πρέσβης με τον δημοσιογράφο, Μηνά Τσαμόπουλο


Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τρόλεϊ από τις 11:00-17:00 λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων

«Daniel»: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς

Τοπικές βροχές σήμερα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, αίθριος ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης