Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός σε Μαγνησία, Σποράδες, Θεσσαλία για κατακλυσμιαία φαινόμενα μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός σε Μαγνησία, Σποράδες, Θεσσαλία για κατακλυσμιαία φαινόμενα μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Οκτώ πολύ δύσκολες ώρες με συνεχή νεροποντή - Αγωνία και σε Λαρίσα, Καρδίτσα, Τρίκαλα - Μήνυμα από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το νομό Μαγνησίας - Εκκενώθηκαν το Γηροκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

weather-m2
Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από την κεντρική Ελλάδα, με επίκεντρο κυρίως τον νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.

Iδιαίτερα στο Πήλιο, το οποίο έχει δεχθεί τεράστια ύψη βροχής με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται κατολισθήσεις και πλημμύρες με υπερχειλίσεις χειμάρρων, η ορεινή ζώνη συνεχίζει να δέχεται ακραία βροχόπτωση.  

Τις βράδινες ώρες θα υπάρχουν διαστήματα με ηπιότερες συνθήκες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ισχυρά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης φαίνεται τα ακραία φαινόμενα να εντοπίζονται πιο δυτικά στην Θεσσαλία, Λάρισα, Καρδίτσα και ΤρίκαλαΙδίως για τη Μαγνησία αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις χειμάρρων νότια από τον Άγιο Ιωάννη γιατί λειτουργεί σαν λεκάνη απορροής και φεύγουν τα νερά προς Αργαλαστή, Ξινόβρυση και παραλία Πάλτση.

Η περιοχή της Θεσσαλίας θα συνεχίζει να δέχεται ισχυρές - ακραίες βροχοπτώσεις έως και την Πέμπτη. 

Δείτε φωτογραφίες από τον Βόλο:

kakokairia-volos
kakokairia-volos1
kakokairia-volos2
kakokairia-volos3
kakokairia-volos4
Κλείσιμο


Σημειώνεται ότι ένας κτηνοτρόφος 51 ετών έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Άνω Βόλο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο δίπλα στο σπίτι του που κατέρρευσε από τον μεγάλο όγκο νερού. Κατά πληροφορίες ο κτηνοτρόφος προσπαθούσε να προσεγγίσει τα ζώα του. Παράλληλα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 42χρονου το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από ρέμα το οποίο είχε υπερχειλίσει από τον τεράστιο όγκο νερού, στην Αγία Αικατερίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί του στο αυτοκίνήτο ήταν ο γιος του ο οποίος κατάφερε να διασωθεί.

Παράλληλα, μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στον νομό Μαγνησίας.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel,οπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.

Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 8:45 μμ καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

meteo


Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 8:45 μμ, όπως καταγράφηκαν σήμερα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημειώθηκαν επίσης στην Πορταριά (613 mm), στον Βόλο (393 mm), στην Αγιά Λάρισας (213 mm), στην Πεζούλα Καρδίτσας (174 mm), στη Χάλκη Λάρισας (165 mm), στον Ξάνεμο Σκιάθου (159 mm) και στους Γόννους Τεμπών (143 mm).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Ζαγορά, Πορταριά και Βόλο σταμάτησαν να μεταδίδουν περίπου στις 6 μμ και στον Ξάνεμο Σκιάθου στις 10.30 πμ, λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας Daniel. Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Εκκενώθηκαν το Γηροκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει σκληρά την Μαγνησία και ειδικότερα την περιοχή του Πηλίου είχε τις πρώτες της επιπτώσεις σε δομές της περιοχής.

Το Γηροκομείο του Βόλου στη βόρεια πλευρά της πόλης εκκενώθηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέρρευσε ο τοίχος της παλιάς πτέρυγας δίπλα από την οποία περνάει το ρέμα του Κρυσπίδωνα, είναι το ρέμα που έχει προκαλέσει με την υπερχείλιση, εξαιτίας των ιστορικών όγκων βροχής πάμπολα προβλήματα στην πόλη του Βόλου. Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια.

Δείτε βίντεο από την εκκένωση του Γηροκομείου:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvb7f0wei9wp)


Την ίδια ώρα εκκένωση διατάχθηκε από την τον διοικητήτης 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων και παροχή βοήθειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωϊνές ώρες

Κακοκαιρία Daniel - Έκκληση Αρτοποιού: «Μην διασχίζετε πλημμυρισμένους δρόμους» - Τι να κάνουν όσοι βρίσκονται στον πρώτο όροφο

Κακοκαιρία Daniel: Η μεγα - βροχή στη Ζαγορά «διέλυσε» την μαγική παραλία του Χορευτού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης