Αιθιοπία: Αγωνία για το μέλλον του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος

Αιθιοπία: Αγωνία για το μέλλον του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος

Καταγγελίες για απόπειρα υφαρπαγής της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας από τον υπουργό Παιδείας της αφρικανικής χώρας - Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ενώ εκδικάζεται η υπόθεση

greek_school
Σε αναβρασμό βρίσκεται η ελληνική κοινότητα στην Αιθιοπία από τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν τον υπουργό Παιδείας της αφρικανικής χώρας να προσπαθεί να αλλάξει με παράτυπο τρόπο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ελληνικό σχολικό συγκρότημα της Αντίς Αμπέμπα, που λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και 80 χρόνια και αποτελείται από 20 κτίρια, προκειμένου να ελέγχει τα χρήματα και την περιουσία της ελληνικής κοινότητας, που διαχειρίζεται το ελληνικό Διοικητικό Συμβούλιο της κοινότητας και συνδέεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.

Στο πλευρό του υπουργού Παιδείας της Αιθιοπίας, όπως αναφέρουν στο protothema.gr μέλη της ελληνικής κοινότητας, είναι τουλάχιστον πέντε άτομα, ένας Έλληνας, ένας Κύπριος και τρεις Αιθίοπες που προσπαθούν να υφαρπάξουν την ελληνική περιουσία της κοινότητας.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο χρόνια όταν ο υπουργός Παιδείας της Αιθιοπίας, ζήτησε αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από μέλη της ελληνικής κοινότητας, ώστε το σχολείο να διοικείται από φορέα υπαγόμενο στο κράτος, με σκοπό να τοποθετήσει δικό του συμβούλιο αποτελούμενο από τα πέντε παραπάνω άτομα. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε και κινήθηκε νομικά για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.

Αγωνία για το μέλλον του ελληνικού σχολικού συγκροτήματος στην Αιθιοπία


Σήμερα εκδικάζεται αυτή η υπόθεση, ενώ τα τελευταία 24ωρα, χωρίς η υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει, αστυνομικές δυνάμεις της Αιθιοπίας εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα και ενώ το σχολείο βρίσκεται εν λειτουργία. Προχθές, κατά την κατάληψη από ενόπλους των εγκαταστάσεων της ελληνικής κοινότητας, η Ελληνίδα Πρέσβης κα Άννα Φάρρου ζήτησε από τους αστυνομικούς εξηγήσεις με τον έναν να οπλίζει το όπλο του και άλλος να τη σπρώχνει, όπως ανέφεραν μέλη της κοινότητας στο protothema.gr

Μάλιστα τη Δευτέρα ακούστηκε και πυροβολισμός, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάποιο παιδί ή ενήλικας. Έκτοτε Αιθίοπες γονείς αλλά και οι Έλληνες της κοινότητας μαζί και με τον Μητροπολίτη Αξώμης κκ. Δανιήλ περιφρουρούν το συγκρότημα για να μην υπάρξει άλλη εισβολή.

sxoleio_aithiopia__2_
sxoleio_aithiopia__3_
sxoleio_aithiopia__4_


Κλείσιμο
Βέβαια ο Αιθίοπας υπουργός Παιδείας δηλώνει μέσω των συνεργατών του ότι δεν λογαριάζει δικαστικές αποφάσεις, ενώ με εντάλματα οι αστυνομικοί προσπάθησαν προχθές να συλλάβουν τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, τον γενικό διευθυντή του οργανισμού που χειρίζεται το ελληνικό σχολείο αλλά και τον Αιθίοπα δικηγόρο, που δρα για λογαριασμό της ελληνικής κοινότητας. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει στη διάθεσή του και οπτικοακουστικό υλικό. Ενώ από τις 25 Μαϊου έχει σταλεί και επιστολή στην οποία ξεκαθαρίζεται προς το υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει για πρώτη φορά ο κίνδυνος να κρατικοποιηθούν από τις αιθιοπικές Αρχές τα σχολικά κτίρια της ελληνικής κοινότητας και να σβήσει ύστερα από περίπου 200 χρόνια η ελληνική παρουσία στη χώρα.

«Επισημαίνουμε ότι τα οικόπεδα των σχολείων της κοινότητας έχουν αγοραστεί από το υστέρημα των Ελλήνων παροίκων της Αντίς Αμπέμπα, ενώ τα σχολικά κτίρια έχουν κατασκευαστεί με δωρεές 4 παροίκων- μεγάλων ευεργετών της κοινότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «για πρώτη φορά μέσω δικαστικών κλήσεων, το αιθιοπικό κράτος ζητά επιτακτικά από την ελληνική κοινότητα να δωρίσει σε φορέα ελεγχόμενο από το αιθιοπικό κράτος τα ελληνικά σχολεία, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ιδιόκτητης περιουσίας της, ασκώντας πίεση ενάντια σε κάθε νόμο και λογική».

sxoleio_aithiopia__5_
sxoleio_aithiopia__6_
sxoleio_aithiopia__7_
sxoleio_aithiopia__1_


Με τα έσοδα από το σχολείο η κοινότητα συντηρεί την ελληνική εκκλησία, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και το νεκροταφείο, ενώ στηρίζει σε μηνιαία βάση και 80 απόρους. Αυτά είναι τα μισά περιουσιακά στοιχεία που είχαν δημιουργήσει οι Ελληνες στην Αιθιοπία, αφού το 1975 το κομμουνιστικό καθεστώς είχε δεσμεύσει το 50% της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας και παρότι το 1992 το πολίτευμα άλλαξε σε δημοκρατικό τα κατασχεμένα δεν επέστρεψαν ποτέ στους ιδιοκτήτες τους.





Ειδήσεις σήμερα:

Τρομακτικό βίντεο: Καταιγίδα «ξήλωσε» τέντα σε εστιατόριο - «Πέταξαν» όσοι την κρατούσαν

Τραμπ μετά τη σύλληψη και την απελευθέρωσή του: «Η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί στις εκλογές του 2024»

«Θα σε στείλω στην εντατική»: Πώς τρομοκρατούσε η σπείρα των body builder τα νότια προάστια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης