Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Σήμερα καταθέτει στη δίκη μάρτυρας-κλειδί για την αιματηρή επίθεση

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Σήμερα καταθέτει στη δίκη μάρτυρας-κλειδί για την αιματηρή επίθεση

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κανένας από τους 12 κατηγορούμενους δεν παραδέχτηκε ότι χτύπησε τον άτυχο 19χρονο - Ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων

alkis_12
Ο πρώτος από τους συνολικά 26 μάρτυρες του κατηγορητηρίου αναμένεται να καταθέσει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης όπου θα «αναβιώσει» η υπόθεση της δολοφονική επίθεσης, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 12 άτομα - ηλικίας 21 έως 26 ετών, όλοι οπαδοί της ίδιας ομάδας, και άπαντες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ο ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη. Επιπλέον, όλοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Συνεχίζεται αύριο η δική για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού


Σύμφωνα με τον κατάλογο των μαρτύρων, η τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει με την κατάθεση ενός από τους δύο φίλους του αδικοχαμένου Άλκη, που ήταν παρών στο αιματηρό επεισόδιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή της Χαριλάου, και συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας – θύμα της «τυφλής» αιματηρής επίθεσης, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς, καθώς θα περιγράψει τα γεγονότα όπως έγιναν και τα βίωσαν ο Άλκης και οι τέσσερις φίλοι του που ήρθαν αντιμέτωποι με τους οπλισμένους «χούλιγκανς» όταν οι δράστες τους εντόπισαν στην οδό Θ. Γαζή.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, κανένας από τους 12 κατηγορούμενους δεν παραδέχτηκε ότι χτύπησε τον άτυχο Άλκη, ωστόσο όλοι τους αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο αιματηρό επεισόδιο. Τέσσερις εξ αυτών ζήτησαν συγνώμη από την οικογένεια του Άλκη Καμπανού, χωρίς όμως να γυρίσουν το βλέμμα τους προς την μητέρα και τον πατέρα του θύματος που κάθονταν στις πρώτες θέσεις της δικαστικής αίθουσας.

Το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως ούτε καν ακούμπησαν τον άτυχο 19χρονο, «εξόργισε» τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ενώ έχουν διαπιστωθεί στον Άλκη Καμπανό 40 και πλέον τραύματα, τον έχουν πολτοποιήσει, τον έχουν κατακρεουργήσει, έρχονται τώρα στο δικαστήριο όλοι και λένε "δεν το έκανα εγώ". Δεν παραδέχτηκε κανείς ότι έκανε κάτι. Όλοι είπαν "το έκαναν οι άλλοι". Ενώ αρνούνται λένε και συγγνώμη. Αν αυτό δεν είναι πραγματικά αυτογελοιοποίηση, τι να πω;».

Δηλώσεις Κούγια




Το χρονικό της δολοφονίας

Κλείσιμο
Μπορεί οι «12» να συνεχίζουν να αρνούνται τη συμμετοχή τους στην δολοφονία του 19χρονου, όμως στο αποκαλυπτικό βούλευμα των 182 σελίδων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, περιγράφονται καρέ – καρέ όλες τους οι κινήσεις. Η οργάνωση της άγριας επίθεσης, η στιγμή της δολοφονίας του άτυχου Άλκη, η βαρβαρότητα των χτυπημάτων σε εκείνον και τους δύο φίλους του, η αποχώρηση των δραστών την περιοχή της Χαριλάου και όσα έγιναν μέχρι τη σύλληψή τους, καταγράφονται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα, μαζί με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του 19χρονου, που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη αγριότητα των χτυπημάτων και τη μανία των δραστών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι έφτασαν με τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Χαριλάου και όλοι τους έφεραν όπλα, όπως μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες, λαιμουδιέρες, κουκούλες, σκούφους και κράνη, ενώ κάποιοι άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι εξ αυτών νωρίτερα, «ώστε να μην είναι ευχερής ο εντοπισμός τους και η πορεία τους», ενώ κάποιοι άλλοι τα απενεργοποίησαν καθ' οδόν.

Στις 00.17 εντόπισαν τους πέντε νεαρούς να κάθονται στα σκαλιά της πολυκατοικίας της οδού Θ. Γαζή 18, στην περιοχή της Χαριλάου, τους περικύκλωσαν με τα τρία αυτοκίνητα ώστε να μην έχουν τρόπο διαφυγής και αφού τους ρώτησαν «τι ομάδα είστε», ακολούθως τους επιτέθηκαν με τα όπλα που είχαν στην κατοχή τους, με μπουνιές και λακτίσματα.

«Ειδικότερα, ο ένας εκ των κατηγορουμένων χτύπησε αρχικά με γροθιές τον Ν.Τ. ο οποίος όμως στη συνέχεια κατάφερε να ξεφύγει κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της κείμενης επί της οδού Θ. Γαζή 18 πολυκατοικίας και στρίβοντας αριστερά προς την οδό Πλαστήρα χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε σωματική βλάβη. Για πολύ λίγο τον κυνήγησε ο 4ος κατηγορούμενος ο οποίος αμέσως μετά επέστρεψε στο σημείο της επίθεσης και συνέχισε την επίθεση κατά των λοιπών μελών της παρέας και ήδη παθόντων.



alkis_12_1
alkis_12



»Από την επίθεση των κατηγορουμένων πρόλαβε να ξεφύγει και ο Σ.Κ. ο οποίος πήδηξε από τις σκάλες της κείμενης επί της οδού Θ. Γαζή 18 πολυκατοικίας και έτρεξε με κατεύθυνση την οδό Παπαναστασίου και όταν έφτασε στην ταβέρνα (σ.σ. αναφέρει επωνυμία) ζήτησε από αγνώστους που βρίσκονταν στη ταβέρνα να καλέσουν ασθενοφόρο, υποθέτοντας τη συνέβαινε στο σημείο της επίθεσης. Αντίθετα, τρεις εκ των πέντε νεαρών, που βρίσκονταν στα σκαλιά της πολυκατοικίας δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών», αναφέρεται στο βούλευμα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον Άλκη και τους δύο φίλους του.

«Ειδικότερα, ο Δ.Κ. μόλις αντιλήφθηκε την ομαδική και αιφνιδιαστική επίθεση των δραστών, παράτησε το κινητό του τηλέφωνο στα σκαλάκια της πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή 18, και επιχείρησε να τρέξει προς την αντίθετη πλευρά για να ξεφύγει αλλά τη στιγμή που γυρνούσε την πλάτη του τον έπληξε στον αριστερό γλουτό ο 10ος κατηγορούμενος με το δρεπάνι που έφερε, προκαλώντας του βαθύ θλαστικό τραύμα σε μεγάλη έκταση στον αριστερό γλουτό, μήκους 29 εκατοστών, εκ του οποίου προκλήθηκε μεγάλη αιμορραγία. Ωστόσο, ο ως άνω παθόν κατάφερε να απομακρυνθεί τρέχοντας προς τη διπλανή οικοδομή και πηδώντας από το κάγκελο στην πυλωτή αυτής και στη συνέχεια έφτασε πεζός στην οδό Παπαναστασίου», αναφέρεται στο βούλευμα.

Άπαντες χτύπησαν τον Άλκη που εκλιπαρούσε να σταματήσουν


Ο Άλκης με τον έναν φίλο του δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν από το σημείο με αποτέλεσμα οι δράστες να συνεχίσουν την άγρια επίθεσης εις βάρος τους, χωρίς να δείξουν έλεος ούτε για μία στιγμή, ούτε καν όταν ο 19χρονος τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, ήτοι για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό άπαντες οι κατηγορούμενοι χτυπούσαν αδιαλείπτως τους υπόλοιπους δύο νεαρούς που βρίσκονταν στο σημείο και δε κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών, με όπλα και με γροθιές και με λακτίσματα. Συγκεκριμένα: Άπαντες οι κατηγορούμενοι χτύπησαν τον Άλκη Καμπανό ο οποίος αρχικά ήταν όρθιος επάνω στα σκαλάκια της πολυκατοικίας και από τα χτυπήματα με τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλόπ και τις γροθιές, έπεσε στα σκαλάκια της πολυκατοικίας», αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, με τον άτυχο 19χρονο να τους εκλιπαρεί να σταματήσουν, φωνάζοντας: «Μη με χτυπάτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ πονάω».


«Τον κάρφωσα και τον έσκισα»


Οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία κάποιων ατόμων που κρατώντας αντικείμενα τους πλησίασαν, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν, επιστρέφοντας είτε στον παραπάνω σύνδεσμο είτε στα σπίτια τους.

Σε άλλο σημείο του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναφέρεται σε ένα σημείο της απολογίας ενός εκ των κατηγορουμένων, που προκαλεί αποτροπιασμό. Όπως γράφει συγκεκριμένα, «μετά την επίθεση, εισήλθαν στο 3ο αυτοκίνητο οι επιβαίνοντες σ’ αυτό και διέφυγαν κατόπιν οδηγιών του 9ου εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος υπερηφανευόταν στους λοιπούς για τους παθόντες «τον κάρφωσα και τον έσκισα…» κάνοντας παράλληλα και τη σχετική χειρονομία. Ομοίως και ο 10ος κατηγορούμενος πανηγύριζε που «κάρφωσε τρεις με το δρεπάνι» και όταν αυτό έβγαινε από το τα σώματα των παθόντων, άκουγε τον ήχο ‘χλατς’»


Η αιτία θανάτου



Ο θάνατος του Άλκη Καμπανού επήλθε στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα, και, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστού Λήδας Κοβάτση, αποδόθηκε στον συνδυασμό των θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα (αιμορραγούσε ακατάσχετα από το πόδι) και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο τραυματισμένος νεαρός, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον 19χρονο, δέχθηκε αλλεπάλληλα τραύματα (στα πόδια, στον θώρακα και στο κεφάλι), ενώ ο θάνατός του αποτράπηκε λόγω της γερής του κράσης και της έγκαιρης διακομιδής του στο νοσοκομείου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρεται στο βούλευμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πολιτική θύελλα στη Τσεχία πριν τις εκλογές: Ο Μπάμπις αμφισβητεί το Άρθρο 5 του NATO

Οι δολοφονίες κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία έσπασαν ρεκόρ το 2022

Survivor All Star: Ο δεύτερος του τάκου και οι εντάσεις για τα «παράνομα» ζευγάρια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης