Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου
Αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες από τους πρωτοβυζαντινούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους
Συνεχίζει να ξαφνιάζει ευχάριστα τους αρχαιολόγους ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς ήρθαν στο φως νέα ευρήματα σε δύο σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη νότια πρόσβαση του σταθμού της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες από τους πρωτοβυζαντινούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους (4ος-11ος μ.Χ. αιώνας), ενώ στο νοτιοανατολικό φρεάτιο βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ανάγονται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και ως τα βυζαντινά χρόνια.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη νότια πρόσβαση του σταθμού Βενιζέλου, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από κτήρια με πλίνθους που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 7ο αιώνα.
Τα κτήρια αποτελούν τη συνέχεια του δημόσιου λουτρού, που ήρθε στο φως στο κέλυφος του κυρίως σταθμού και πιθανότητα να αποτελούσαν τον χώρο υποδοχής και τα αποδυτήρια, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε και πλινθόκτιστος πεσσός με κατακόρυφη υδρορροή.
Τα ευρήματα αυτά μαζί με όσα έχουν αποκαλυφθεί στο κέλυφος του σταθμού, συγκροτούν ένα παλίμψηστο με στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης σε ένα πλαίσιο 17 αιώνων.
Η διατήρηση ή μη των νέων αρχαίων κατάλοιπων θα συζητηθεί σήμερα (28.09.2022) το μεσημέρι κατά την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες είναι αρκετό για να καταλάβεις γιατί χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν ξανά και ξανά. Όχι μόνο για έναν αγώνα, αλλά για μια εμπειρία που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Η ιστορία ενός εκπαιδευτικού θεσμού που συνδέει ευρηματικά τα παιδιά με την τεχνολογία και την καινοτομία και αποτελεί μια οργανωμένη πλατφόρμα δημιουργικής σκέψης που εξάγει την ελληνική ρομποτική στον κόσμο.
Σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται διαρκώς και αναζητά καταρτισμένους επαγγελματίες, η LE MONDE συνδυάζει εργαστηριακή εκπαίδευση, πρακτική εμπειρία και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.