Ξηλώνουν τον στίβο στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς - Δείτε φωτογραφία

Ξηλώνουν τον στίβο στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς - Δείτε φωτογραφία

Ο Δήμος Κηφισιάς αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση των λωρίδων του στίβου για να επεκταθεί το γήπεδο χόρτου - Ορατός ο κίνδυνος να μπει φρένο σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις λόγω ενός νέου σχεδιασμού του ιστορικού σταδίου

7__Small__12
Τα σκαπτικά μηχανήματα έκαναν σήμερα την εμφάνιση τους στο Ζηρίνειο Στάδιο και ήδη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η μια λωρίδα έχει ξηλωθεί. Όμως αυτή η εξέλιξη θέτει σε άμεσο κίνδυνο την διοργάνωση και διεξαγωγή αγώνων Στίβου.

Μετά τον σκόπελο που δημιούργησε η πανδημία, η οποία λόγω περιορισμών έβαλε «μπλόκο» στη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκφράζεται ο φόβος μήπως επανέλθει μια κατάσταση αδράνειας στον Στίβο κι οι αγώνες σταματήσουν. Η μείωση των διαδρομών του στίβου θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στην πορεία των αγώνων στο ιστορικό δημοτικό στάδιο, ενώ μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα.

IMG-9ff652b3c3413ad5b61501c5c7435914-V__1_

Σύμφωνα με πληροφορίες το ξήλωμα μίας τουλάχιστον λωρίδας του στίβου γίνεται προκειμένου να επεκταθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κηφισιάς που από τη νεά σεζόν θα αγωνίζεται στη Super League 2. Αγώνες στίβου στο Ζηρίνειο έχουν να διοργανωθούν από το 2016 όποτε και ξεκίνησε η οικοδόμηση του ταρτάν, χρειάστηκε όμως τρία χρόνια να ολοκληρωθεί και αμέσως μετά επήλθε η υγειονομική κρίση.

Το χόρτο, από την άλλη πλευρά, ξηλώθηκε το Νοέμβριο και παρόλο που οι αρμόδιοι είχαν δηλώσει πως η αποκατάστασή του θα απαιτούσε δύο με τρεις μήνες, έχουν ήδη περάσει επτά. Για την ιστορία, το Δημοτικό Στάδιο «Ι. Ζηρίνης», κατασκευάστηκε το 1923 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του αθλητισμού της Κηφισιάς.

Οι εργασίες άρχισαν το 1929 και ολοκληρώθηκαν το 1932. Το Ζηρίνειο είναι το πρώτο γυμναστήριο στην Ελλάδα με ονομασία προσώπου, του Ιωάννη Ζηρίνη, η οικογένεια του οποίου διακρίθηκε για τις ευεργεσίες της στη Μαρώνεια Θράκης.

Ένα μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο 600 θέσεων με ξύλινο δάπεδο και άνετους βοηθητικούς χώρους κατασκευάστηκε το 1992 στο Ζηρίνειο. Όσον αφορά στον Στίβο, το 1980 οι έξι διάδρομοι επιστρώθηκαν με δάπεδο τύπου ταρτάν.

Το χρονικό του ξηλώματος

Στις 8 Απριλίου 2022 το ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Δήμου Κηφισιάς, το οποίο διαχειρίζεται το Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς  «Ιωάννης Ζηρίνης»  λαμβάνει επιστολή από την Super League 2 σχετικά με τον Κανονισμό Γηπέδων Ασφαλείας και Προστασίας Αγώνων της UEFA 2019. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι προβλεπόμενες διαστάσεις για την Κατηγορία Γηπέδου 1 και 2 (Super League 2) δεν καλύπτονται και χρειάζεται να γίνει δια-πλάτυνση προκειμένου η ομάδα της Κηφισιάς να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της

Στις 14 Ιουνίου 2022 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κηφισιάς  προχωρά σε μετρήσεις και προσπαθεί να βρει λύση με την μικρότερη επιβάρυνση. Στις 14/6/2022 απαντά πως για την επίτευξη των προβλεπόμενων διαστάσεων του γηπέδου απαιτείται η κατάργηση περισσοτέρων του ενός διαδρόμων του στίβου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες στις 15 Ιουνίου 2022 μελετάται ξανά το θέμα καθώς η κατάργηση περισσοτέρων του ενός διαδρόμου του στίβου δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτή  από τη Διοίκηση του Δήμου. Με έγγραφο η Τεχνική Υπηρεσία ενημερώνει πως μπορεί να επιτευχθούν οι απαιτούμενες διαστάσεις του γηπέδου με την κατάργηση ενός μόνο διαδρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη απάντηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να διατηρήσει και τις δύο χρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να συνυπάρχουν στο Ζηρίνειο Στάδιο τόσο ο στίβος όσο και το ποδόσφαιρο όπως συμβαίνει τα τελευταία 70 χρόνια.

Πηγές από το Δήμο Κηφισιάς αναφέρουν πως ο Δήμος «δεν είναι υπέρ του ποδοσφαίρου ή υπέρ του στίβου. Είναι υπέρ του Αθλητισμού, υπέρ των αθλούμενων και των φιλάθλων. Στενάχωρη είναι η απόφαση περιορισμού μιας διαδρομής του στίβου προκειμένου να πάρει άδεια η ποδοσφαιρική ομάδα της Κηφισιάς. Το στίβο πάντα τον ενισχύει με πολλούς τρόπους δεν μπορεί όμως να διώξει το ποδόσφαιρο και να το χαρίσει σε μια άλλη πόλη, πόσο μάλλον όταν φέρει το όνομα Κηφισιά».

Τεντόγλου για το ξήλωμα στο Ζηρίνειο: «Είναι μεγάλη ντροπή και ασέβεια για τον στίβο

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε την Πέμπτη το χρυσό στο Diamond League στο Όσλο αλλά με την επιστροφή του στην Ελλάδα τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.

μιλτοσ


Ο αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς έμαθε για το ξήλωμα των διαδρόμων στο Ζηρίνειο προκειμένου να κερδίσει χώρο το ποδόσφαιρο και αντέδρασε έντονα:

«Επιστρέφω από αγώνα στην Νορβηγία και βλέπω να καταστρέφουν το στάδιο του συλλόγου μου για να μεγαλώσουν το γήπεδο του ποδοσφαίρου... Δεν έχω λόγια. Είναι μεγάλη ντροπή και ασέβεια για τον στίβο... Κρίμα...», έγραψε σε story του.

Επιστολή ΣΕΓΑΣ στον δήμαρχο Κηφισιάς

Ο ΣΕΓΑΣ απέστειλε για το θέμα επιστολή στον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο – η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά-, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεση της με τα όσα συμβαίνουν και να ζητήσει την αλλαγή της απόφασης.

Αναλυτικά η επιστολή

«Κύριε Δήμαρχε
Μετά μεγάλης λύπης μας πληροφορηθήκαμε τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Στάδιο "Ι. Ζυρίνης" και συγκεκριμένα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να θυσιάσει δύο από τους διαδρόμους του σταδίου προκειμένου να επεκτείνει τον χώρο που φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου. Πραγματικά, τόσο η έκπληξη, όσο και η ανησυχία μας είναι μεγάλη, καθώς μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά, όχι μόνο καταργεί και εξοβελίζει το άθλημα του στίβου από το Στάδιο, παραχωρώντας τον χώρο σε αποκλειστική χρήση του ποδοσφαίρου, αλλά και ακυρώνει όλες τις εργασίες που για μια ολόκληρη τετραετία πραγματοποιήθηκαν με τεράστια έξοδα της Περιφέρειας και είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική ανακατασκευή του ελαστικού τάπητα του στίβου.

sggg


Κύριε Δήμαρχε

Σε περίπτωση που διαφεύγει της προσοχή σας, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίσουμε ότι για να πραγματοποιηθούν αγώνες στίβου χρειάζονται έξι διαδρομές (κατ΄ελάχιστο) για την διεξαγωγή δρομικών αγωνισμάτων (δρόμοι μικρών και μεγάλων αποστάσεων) και ο χλοοτάπητας για την διεξαγωγή αγωνισμάτων κονίστρας (άλματα και ρίψεις).
Συνεπώς, είναι αδύνατη η διεξαγωγή με τέσσερις διαδρόμους, δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο, ή στους Διεθνείς κανονισμούς τέτοιο δεδομένο.
Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι η χρήση των αποδυτηρίων καθώς και του κλειστού γυμναστηρίου αποδόθηκε αποκλειστικά στο ποδόσφαιρό.
Για να μην αναφέρουμε την πρωτοφανή κατάσταση των υλικών που έχει εγκαταλείψει ο εργολάβος πάνω στους διαδρόμους του ελαστικού τάπητα του στίβου, καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη ακόμη και την προπόνηση των αθλητών.

Κύριε Δήμαρχε
Σε μια εποχή που ο στίβος στηρίζει το αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα και που τιμά την χώρα μας στα πέρατα της οικουμένης, σε μια εποχή που τα στάδια Στίβου και τα προπονητήρια στίβου στην Αττική έχουν σχεδόν εκλείψει λόγω έλλειψης χώρων και ανάγκης ανακαίνισης των υπαρχόντων (Αγιος Κοσμάς, ΟΑΚΑ κλπ) θεωρούμε αδιανόητο να κινδυνεύουμε να χάσουμε και το Ζηρίνειο Στάδιο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του κλασικού αθλητισμού, ένα στολίδι του Δήμου Κηφισιάς, ένα χώρο συγκέντρωσης της νεολαίας της Αττικής, αλλά και ιστορικών συλλόγων που τιμά τα ιδανικά του "Ευ Αγωνίζεσθαι", προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί στο ποδόσφαιρο.
Απευθύνουμε έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο, έννοιες θεμελιώσεις για την λειτουργία της κοινωνίας, αλλά τελικά τόσο δυσεύρετες και να ματαιώσετε τα σχέδια αυτά, δίνοντας στους Πολίτες του Δήμου σας έναν χώρο άθλησης και διαμόρφωσης υγιών προσωπικοτήτων, αλλά και στον εαυτό σας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μια καλή υστεροφημία. Είναι κρίμα να καθιερωθεί η Δημοτική Αρχή στη συνείδηση των Πολιτών της Κηφισιάς σαν ο Δήμος που έδιωξε τον στίβο από έναν ιστορικό χώρο, που παραδοσιακά τιμά εδώ και πολλές δεκαετίες το άθλημα αυτό, αλλά και την Ελλάδα».






Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο που μετέφερε το Νίκο Χαρδαλιά

Η Ρωσία κόβει σταδιακά το αέριο στην Ευρώπη, την ώρα που οι χώρες θέλουν να προετοιμαστούν για τον χειμώνα

Ο συζυγοκτόνος αστυνομικός της Κηφισιάς μέσα από το κελί του στο protothema.gr: «Δεν κατάφερα να συγκρατήσω τον εαυτό μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης