Στη Γλυφάδα το «κρησφύγετο» του πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου που συνελήφθη από την ΕΛΑΣ

Στη Γλυφάδα το «κρησφύγετο» του πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου που συνελήφθη από την ΕΛΑΣ

Ο Σορίν Οπρέσκου που κατηγορείται στη χώρα του για δωροδοκία, σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και ξεπλυμα χρήματος είχε βγάλει μέχρι και ελληνικό ΑΦΜ

sorin12
Υπόθεση που θυμιζει κατασκοπευτικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή τον πρώην δήμαρχο του Βουκουρεστίου , εκτυλίχθηκε και πάλι στην Ελλάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είχε γίνει γνωστή η είδηση της σύλληψης του γνωστού επιχειρηματία της Ρουμανίας Ντράγκος Σαβουλέσκου, στη Μύκονο. Προτού περάσει ένας χρόνος από τον θόρυβο που είχε προκληθεί στις ελληνικές αρχές, αποκαλύφθηκε ο εντοπισμός και η κράτηση του πρώην δημάρχου του Βουκουρεστίου στην Αθήνα, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. 

Ο Σορίν Οπρέσκου, που κατηγορείται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων, είχε φτιάξει το δικό του "κρησφύγετο" στην περιοχή των νοτίων προαστίων. Όπως φαίνεται σε φωτογραφία που δημοσιοποιεί το protothema.gr, μέσα από τη σχετική δικογραφία, το σπίτι των πολλών τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε ένα ήσυχο, αραιοκατοικημένο σημείο.

roumanos_dimarxos
Σε ήσυχο, αραιοκατοικημένο σημείο το «κρησφύγετο» του πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου


Οι λόγοι, αν μη τι άλλο, ευνόητοι εάν σκεφτεί κανείς ότι οι καταζητούμενοι, σε βάρος των οποίων εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, φτιάχνουν ένα δικό τους απατηλό περιβάλλον, καταφέρνοντας για μεγάλο διάστημα να μην γίνονται αντιληπτοί από γείτονες, κατασκευάζοντας, δε, ένα ειδικό οικοδόμημα που να υπακούει στους άγραφους κανόνες της μυστικότητας.

Η δραστηριότητα του Οπρέσκου θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία αστυνομικού θρίλερ εάν σκεφτεί κανείς ότι ξεγελούσε τις ρουμανικές Αρχές, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Μέχρι και ελληνικό ΑΦΜ είχε, καθώς σκόπευε πιθανόν να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη χώρα μας, χωρίς να λογαριάζει τα ποινικά ζητήματα που παρέμεναν ανοιχτά στη Ρουμανία.

Κλείσιμο
Πριν από επτά χρόνια, το 2015, ο Οπρέσκου έλαβε το ποσό των 25.000 ευρώ από πρώην διευθυντή δημοτικού γραφείου στο Βουκουρέστι. Αφότου, μάλιστα, οι Αρχές έκαναν «φύλλο και φτερό» την οικία του, βρέθηκαν επιπλέον χρηματικά ποσά, τα οποία ο πρώην δήμαρχος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

Όταν η αστυνομία πήγε να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης, δεν τον βρήκε στο δηλωμένο σπίτι του, οπότε τον καταδίωξε. Ο 71χρονος φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα του δύο εβδομάδες πριν από την καταδίκη του.

Σε φυλάκιση 10 ετών και οκτώ μηνών έχει καταδικαστεί ο πρώην δήμαρχος για διαφθορά, ενώ συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στη Γλυφάδα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ρουμανικών Αρχών.

Ενώ ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σταματήσει να «χύνουν» μελάνι για τον ισχυρό άντρα της Ρουμανίας που εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.

Όπως γράφουν τα ρουμανικά δίκτυα, ο 71χρονος δραπέτευσε από τη χώρα του πριν από την ανακοίνωση της τελικής ποινής, από το Εφετείο του Βουκουρεστίου, στις 13 Μαΐου, ενώ θυμίζουν ότι το 2019 του είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών και τεσσάρων μηνών.

Μαζί με την αποκάλυψη για τις παρανομίες του Οπρέσκου, ξεδιπλώνεται και ένα δίκτυο συνεργών, με τις υποθέσεις δωροδοκίας να αφορούν σε σειρά επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων που έχουν επίσης καταδικαστεί.

Ποινή φυλάκισης 11 ετών κι έξι μηνών επεβλήθη στον Μπόντγκαν Πόπα, τον συνεργάτη του, από τον οποίον κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 25.000 ευρώ. Στο εδώλιο κάθισε και ο οδηγός του, Κριστιάν Στάνκα, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επτά ετών και δύο μηνών, ενώ σε φυλάκιση έξι ετών και 10 μηνών καταδικάστηκε και ο πρώην διευθυντής του τμήματος οικονομικών υποθέσεων τού τότε δημοτικού συμβουλίου, Μιρκέα Οκταβιάν Κονσταντινέσκου.

Ειδήσεις σήμερα:

Το «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο» κακά μαντάτα για την Άγκυρα

Ο γιος του Μπολσονάρου μιλάει για «στημένες» εκλογές και «πολιτική αστάθεια» στη Βραζιλία

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θεωρείται "στενή επαφή" της κόρης του Άσλεϊ που βρέθηκε θετική στην Covid-19







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης