Καιρός - Λαγουβάρδος στο protothema: Σπάνια χιονοκαταιγίδα με κεραυνούς στην Αττική, το χιόνι θα φθάσει έως και 30 πόντους

Καιρός - Λαγουβάρδος στο protothema: Σπάνια χιονοκαταιγίδα με κεραυνούς στην Αττική, το χιόνι θα φθάσει έως και 30 πόντους

Πιο επικίνδυνη από τη «Μήδεια» η κακοκαιρία «Ελπίς» και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες - Θα χιονίζει αδιάκοπα μέχρι και το πρωί της Τρίτης με εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές - Το χιόνι θα φθάσει έως και 30 με 40 πόντους στα βόρεια προάστια, προειδοποιεί ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

kairos-xioniathina-kairostora-lagouvardos
Σε ένα  σπάνιο καιρικό φαινόμενο που πλήττει από νωρίς το πρωί το λεκανοπέδιο της Αττικής -  χιονοκαταιγίδα με κεραυνούς - αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Μιλώντας σήμερα στο protothema προειδοποίησε ότι θα χιονίζει αδιάκοπα μέχρι και το πρωί της Τρίτης, όχι όμως με την ίδια ένταση σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας το φαινόμενο θα βρίσκεται κατά περιόδους σε έξαρση. 

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της κακοκαιρίας. Θα χιονίζει συνεχόμενα, αλλά όχι με την ίδια ένταση, μέχρι και αύριο το πρωί. Όχι μόνο στην Αττική αλλά και στη Βοιωτία. Το χιόνι θα κατέβει και χαμηλότερα όσον αφορά στην Αττική και θα φτάσει μέχρι το κύμα. Ήδη έχουμε τις πρώτες εικόνες με ελαφρά χιονόπτωση στον Άλιμο. Θέλει πολύ προσοχή. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές».

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο στην Αττική από την χιονόπτωση, σύμφωνα με τον Κώστα  Λαγουβάρδο,  είναι  τα «γνωστά σημεία» όπως τα βόρεια προάστια και τα βορειοανατολικά, ενώ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις εθνικές οδούς, καθώς αναμένεται επιδείνωση.

Στην περιοχή των Μελισσίων το χιόνι έχει ήδη φθάσει  τους 15 πόντους, ενώ όπως εκτιμά ο Κώστας Λαγουβάρδος κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών σε περιοχές των βορείων προαστίων μπορεί να ξεπεράσει τους 30 με 40 πόντους!

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μιλά για μια σημαντική και αξιομνημόνευτη κακοκαιρία στο protothema.gr, ενώ συγκρίνοντάς την με την κακοκαιρία «Μήδεια» αναφέρει: 

«Αν και επιστημονικά τα δύο βαρομετρικά έχουν διαφορετικά δεδομένα στη δημιουργία και εξέλιξη τους, εν τούτοις το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο θα είναι το ίδιο αλλά και επιπλέον η "Ελπίς" θα είναι ακόμα πιο ισχυρή σε επίπεδο έντασης ανέμων αλλά και ταχύτητας εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων. Η θερμοκρασία στη φετινή κακοκαιρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, βρίσκεται κατά δύο τουλάχιστον μονάδες πιο χαμηλά σε σύγκριση με την περυσινή κακοκαιρία με το όνομα ''Μήδεια''». 

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η Αττική έχει πολλά χρόνια να βιώσει δύο ισχυρές διαδοχικές κακοκαιρίες με χιονόπτωση και σφοδρές χιονοπτώσεις. 

Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που πλήττει την Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Κλείσιμο
Η χιονοκαταιγίδα, ή όπως επίσης είναι γνωστή ως χιονοθύελλα, με βροντές ή χιόνι με αστραπές και βροντές, είναι ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, κατά το οποίο παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας (αστραπές και βροντές), με τη διαφορά ότι η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση αποτελείται από χιόνι, αντί για βροχή.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται στην χώρα μας. Το 2019, στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης, είχε σημειωθεί χιονοκαταιγίδα. 

Δορυφορικές εικόνες του meteo από τις πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες στα ανατολικά το μεσημέρι της Δευτέρας


Δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου, της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 24/01 και οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων έως και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύστημα καταγραφής κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ΖΕΥΣ, έχει καταγράψει κεραυνούς σε τμήματα τις Ανατολικής Στερεάς και των Σποράδων, περιοχές όπου έχουμε και την καταγραφή μεγάλων υψών χιονόστρωσης.

Αυτές οι πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα την γρήγορη χιονόστρωση και τη δημιουργία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Στερεάς συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπως είχε αναφερθεί και στη χθεσινή ανακοίνωση του meteo.

Δείτε χάρτη του meteo

kairos-lagouvardos-meteo







Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την επέλαση της «Ελπίδας» με πυκνό χιόνι έως το πρωί της Τρίτης


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς»,η οποία σφυροκοπά τη χώρα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην πραγματοποίηση των δρομολογίων των μέσω μαζικής μεταφοράς, ενώ ακυρώσεις  σημειώνονται και στις πτήσεις.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ θα πρέπει να τονισθεί οι μεγάλες ποσότητες χιονιού, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Δείτε live την πορεία των καιρικών συνθηκών



Χαμηλές θερμοκρασίες:

Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.   

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού ανά τρίωρο (μωβ αποχρώσεις χιόνι και μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για επιλεγμένα τρίωρα έως το βράδυ της Δευτέρας 24/01/2022.

kairosmeteotora-kakokairia



kakokairia-tora


kairos-kakokairia-xioniatora


Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται όλα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές βλάβες σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια Πελοπόννησο, Θράκη και Μακεδονία. Θα λειτουργεί νέα γραμμή βλαβών για τους καταναλωτές στον αριθμό 800 400 4000, όπου οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν στη γραμμή από το κινητό ή σταθερό τους τηλέφωνο. Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε λειτουργία όλες τις διαθέσιμες μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Οι πυκνές χιονοπτώσεις που μαίνονται από τις πρωινές ώρες και στην Αττική έχουν βρει τους τεχνικούς των εταιριών σε εγρήγορση.


Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Συστάσεις της Πολιτικής προστασίας προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Πηγή φωτογραφιών: Meteo.gr
Ειδήσεις σήμερα: 

Μαίνεται η κακοκαιρία «Ελπίς»: Έκλεισε και η Κατεχάκη, προβλήματα σε Ηλεκτρικό και Μετρό - Ακυρώνονται από το «Ελ. Βενιζέλος»

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια στο Σύνταγμα - Μαγικές εικόνες από το κέντρο της Αθήνας

Γιώργος Τρομάρας: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο πρωταθλητής της πάλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης