Καιρός - Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ίσως δούμε χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αθήνας, προειδοποιεί ο Λαγουβάρδος - Χάρτες ανά τρίωρο

Καιρός - Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ίσως δούμε χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αθήνας, προειδοποιεί ο Λαγουβάρδος - Χάρτες ανά τρίωρο

Live η εξέλιξη του φαινομένου - Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναλύει στο protothema τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν -  Η ψυχρή εισβολή θα είναι και ισχυρή και με διάρκεια - Σήμερα σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται οι εξής περιοχές: Θεσσαλία, Μακεδονία,Θράκη, ανατολική Στερεά

xionia-xartis-arthro
Εν αναμονή ψυχρής «εισβολής» διάρκειας έως και πέντε ημερών βρίσκεται η χώρα, εν όψει της ισχυρής κακοκαιρίας «Ελπίς». Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι ο ισχυρός παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν για πολλές ημέρες.  Η ψυχρή εισβολή θα είναι και ισχυρή και με διάρκεια.

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας σήμερα στο protothema, εστίασε στην κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ωρών - ημερών και ανάλυσε την εξέλιξη του διπλού «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα. 

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα Παρασκευή, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο επηρεάζει τη χώρα, από βορρά προς νότο.

Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Κλείσιμο
Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Με βάση τα τωρινά προγνωστικά μοντέλα χιόνια, ίσως δούμε μέχρι και τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής τη Δευτέρα, όπως εκτιμά ο Κώστας Λαγουβάρδος.


Δείτε live την πορεία των καιρικών συνθηκών

Το πρώτο «κύμα» εισέρχεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από το βράδυ της Παρασκευής

«Η ψυχρή εισβολή με το πρώτο ''κύμα'' κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Σάββατο, θα επηρεάσει με φαινόμενα τη δυτική Μακεδονία και αργότερα, μέσα στη νύχτα, τη Θεσσαλία και την  ανατολική Στερεά», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Όσον αφορά στην Αττική εκτίμησε «ότι το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπεδίου (βόρεια προάστια) και θα είναι σχετικά σύντομες και ίσως έχουμε χιονόνερο νοτιότερα. Δεν θα έχουμε ακόμα τόσο κρύο για να έχουμε χιόνια στις πεδινές περιοχές της Αττικής. Η ψυχρή εισβολή θα συνεχιστεί το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη».

Οι ενδεικτικοί χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνουν την ασφαλή εκτίμηση των καιρικών συνθηκών μέχρι και το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου του 2022.

Ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Παπαβασιλείου Γεώργιος, ενημερώνει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, Θράκης και της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς). Στο χάρτη απεικονίζονται οι χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις και οι βροχές με μπλέ αποχρώσεις.  Πριν το ισχυρό «κύμα» κακοκαιρίας που έρχεται από τη Δευτέρα, την Κυριακή το πρωί αναμένουμε, όπως σημειώνει,  πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι και στα παραθαλάσσια τμήματα και σε τμήματα της Κρήτης ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά πάνω από τα 200-400 μέτρα πρόσκαιρα και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα).
 

kairos-kakokairiaelpida-kairossimera-kairostora-meteo-lagouvardos
Tις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, Θράκης και της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς) - Στο χάρτη απεικονίζονται οι χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις και οι βροχές με μπλέ αποχρώσεις - Φωτογραφία: MeteoΤη Δευτέρα ξεκινά η ισχυρή κακοκαιρία, το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» 


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, Δευτέρα και Τρίτη η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με έναν «βαρύ» χιονιά που ενδεχομένως να προκαλέσει και έντονα φαινόμενα. 

«Θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παντού. Θα έχουμε πολύ ισχυρό παγετό στα βόρεια, αλλά και στην Αττική οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που οτιδήποτε πέφτει θα είναι υπό τη μορφή χιονιού, μέχρι και τις πεδινές περιοχές», δηλώνει στο protothema ο Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Μία δευτερεύουσα διαταραχή που δείχνει να δημιουργείται μέσα στο Αιγαίο, θα φέρει φαινόμενα κεντρικά και νότια, δηλαδή Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, Σκύρο, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και πάλι Κυκλάδες και Κρήτη».

kairos-kakokairiaelpida-kairostora-xioniaathina-xioni-meteo
Πριν το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Δευτέρα, την Κυριακή το πρωί αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι και στα παραθαλάσσια τμήματα και σε τμήματα της Κρήτης ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά πάνω από τα 200-400 μέτρα πρόσκαιρα και τοπικά ακόμα και χαμηλότερα) - Φωτογραφία: Meteo


Πού και πόσο χιόνι θα δούμε  τη Δευτέρα στην Αττική

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτίμησε, καθώς είναι νωρίς ακόμα για επιβεβαιωμένη πρόγνωση,  ότι τη Δευτέρα θα έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και στις πεδινές περιοχές. «Θα είναι μια μέρα αρκετά δύσκολη ημέρα και για την Αττική και για τις εθνικές οδούς», επισήμανε, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν να δούμε χιόνια μέχρι τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η κακοκαιρία Ελπίς και ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να δούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε: «Αν τα φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που φαίνεται αυτή τη στιγμή, και μπορεί να έχουν, πιθανόν να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα».

Επισήμανε τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίας θα είναι κάτω από μείον δέκα βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» παγώνει τη χώρα σε δύο φάσεις, ξεκινά σε λίγες ώρες το πρώτο «κύμα»

Συνελήφθη ιερέας στα Κάτω Πατήσια για βιασμό ανήλικης

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη -Γεωργία Μπίκα: «Όποια κοπέλα έχει βιώσει αντίστοιχο περιστατικό να μιλήσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης