Κεχαγιόγλου: Ισόβια κάθειρξη στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση

Κεχαγιόγλου: Ισόβια κάθειρξη στις ανθρωποκτονίες από πρόθεση

Ο γνωστός ποινικολόγος τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου για την  τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα -   «Η  διαζευκτική πρόβλεψη ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για την ανθρωποκτονία, απέτυχε στη δικαστηριακή πράξη και είναι ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», τόνισε χαρακτηριστικά σε δικηγορικό συνέδριο στα Ιωάννινα

kecagiogloy

Ανοίγοντας το συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή 2 & 3 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΠΚ, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς το σκέλος που αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ειδικότερα είπε, ότι η διαζευκτική πρόβλεψη ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για την ανθρωποκτονία, απέτυχε στη δικαστηριακή πράξη και είναι ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μόνο η ισόβια κάθειρξη ως προβλεπόμενη ποινή και να αφεθούν τα δικαστήρια να επιβάλουν τη δίκαιη κατά περίπτωση ποινή, λαμβάνοντας υπόψιν το ενδεχόμενο ύπαρξης βρασμού ψυχικής ορμής και ελαφρυντικών περιστάσεων.

unnamed


Περαιτέρω, υποστήριξε ότι οι πολλές το τελευταίο διάστημα δολοφονίες γυναικών καλύπτονται πλήρως από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν υπάρχει ανάγκη θεσπίσεως αυτοτελούς ποινικού αδικήματος. Το ζήτημα δε αυτό, από κοινωνική άποψη, πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπισθεί με διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία, το ρατσισμό, τη βία ανηλίκων κλπ. Επιπλέον αναφέρθηκε στην θεωρία και την προβληματική των μικτών ορκωτών δικαστηρίων τονίζοντας τους κινδύνους επηρεασμού των ενόρκων, είτε από ειδικές τοπικές συνθήκες, είτε από τη διεξαγωγή των ποινικών δικών στα ΜΜΕ, εκτός του φυσικού χώρου διεξαγωγής της ποινικής δίκης, που είναι μόνο το δικαστήριο.

Τέλος, έκανε μια προσωπική αναφορά, επισημαίνοντας ότι  τους επόμενους δυο μήνες συμπληρώνει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του, τα τριάντα χρόνια ποινικής δικηγορίας και τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου του, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του ήταν οι αθωώσεις και οι αποφυλακίσεις πολλών από τους εντολείς του καθώς και το ότι υπήρξε και θα είναι για πάντα υπερασπιστής.



Ειδήσεις σήμερα:

Τσελέντης: Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στη Θήβα - Σα να έφαγε μπουνιά το Αρκαλοχώρι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω ποδηλατικού αγώνα - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Και τώρα αναλαμβάνει ο στρατός στη Βρετανία: Θα εφοδιάζει τα βενζινάδικα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης