«Ορίζοντες Ηπείρου»: Πρόταση διεξόδου από το τέλμα για το δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Πρόταση διεξόδου από το τέλμα για το δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά

«Επέκταση της Ιόνιας Οδού στην προέκταση ως την Κακαβιά και να γίνει παραεγνατία με δύο διαφορετικούς τρόπους»

Rizopoulos_edited-750x375
Ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπολιτευτική παρουσία των «Οριζόντων Ηπείρου» σήμανε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από τα γραφεία της παράταξης, άσκησε κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για την απουσία της Ηπείρου από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και κατονόμασε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την απαξίωση της Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη. Αυτόν περιέγραψε ως τη μόνη κυβερνώσα αρχή στην Ήπειρο και απάλλαξε από ευθύνες βουλευτές και κυβέρνηση καθώς όπως είπε, ο άρχων της Ηπείρου είναι αυτός. Απέρριψε το «κρυφτούλι αρμοδιοτήτων» που συχνά επικαλείται ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως ο ίδιος ποτέ δεν έχει σχολιάσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της κάθε πλευράς, δείχνοντας ο ίδιος το παράδειγμα με την αντιπολίτευση που ασκεί: “προτείνω πράγματα, κάνω συναντήσεις και αξιολογούνται και δεν κάνω συναντήσεις μόνο με παράγοντες από την κυβέρνηση” είπε συγκεκριμένα…

“Το κεφάλαιο ‘μπορούμε και μόνοι μας’ τελείωσε με την είσοδο των “Οριζόντων” στα της Περιφέρειας. Δε μπορούμε μόνοι μας” σχολίασε στη συνέχεια, τονίζοντας πως η Ήπειρος δεν ήταν απούσα μόνο σε αυτή τη ΔΕΘ αλλά από 11 εξαγγελίες Πρωθυπουργών, με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις με διαφορετικές συνθέσεις και αποχρώσεις κυβερνήσεων, συνεπώς για τον κ. Ριζόπουλο, η μεγάλη ευθύνη βαραίνει τον άρχοντα του τόπου. “11 ΔΕΘ, τρεις κυβερνήσεις, ένας υπεύθυνος Αλέξανδρος Καχριμάνης, κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπως θέλετε πείτε τον…” σημείωσε και υποστήριξε πως το συνομιλητή τους οι νυν κυβερνητικοί τον έχουν βρει στο πρόσωπο του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου».

Η πρόταση για την Ιόνια

Όπως έπραξε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, μετά από συναντήσεις του με φορείς και στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Ριζόπουλος παρουσίασε τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα της συνάντησής του με το νέο Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, με θέμα τις οδικές υποδομές στην Ήπειρο. Για τις αρνητικές εξελίξεις περί την Ιόνια Οδό και τον άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, απέδωσε ευθύνες στον “εγωιστικό και κακό χειρισμό” του Περιφερειάρχη να ζητήσει να αναλάβει την Ιόνια η Περιφέρεια, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υποδομών πλέον να μην έχει καμία σχέση με το ζήτημα.

Η πρόταση που παρουσίασε στον κ. Καραγιάννη ο επικεφαλής των “Οριζόντων” θα διερευνηθεί ως προς την επάρκειά της και την πιθανότητα να προχωρήσει, άλλωστε ο ίδιος όπως είπε, είναι τεχνοκράτης και όχι μηχανικός. Ο μόνος άξονας που διευκολύνει πλέον εμάς και που έχει παραμείνει διευρωπαϊκός, αφότου αναδείχτηκε ο ανάδοχος της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, είναι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας. Η πρόταση λοιπόν του κ. Ριζόπουλου, είναι να φύγουμε από το επικοινωνιακό τέλμα να δούμε την επέκταση της Ιόνιας Οδού στην προέκταση ως την Κακαβιά και να γίνει παραεγνατία με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Όπως συνδέεται η Εγνατία στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής, ή να συνεχίσει ως παραεγνατία και έτσι με αυτό τον τρόπο να χαίρει όλων των επιδοτήσεων λόγω της διευρωπαϊκότητας.

Κλείσιμο
Το δεύτερο σενάριο έχει ως εξής: ούτως ή άλλως η ανάδοχος “Εγνατία Οδός ΑΕ” οφείλει να ολοκληρώσει τη σύνδεση με τα Ζαγοροχώρια. Προτείνεται λοιπόν να μελετηθεί η πιθανότητα να συνεχίσουμε από τα Ζαγοροχώρια, να περάσουμε πίσω από το βουνό χωρίς πολλές απαλλοτριώσεις και να συνεχίσουμε τη χάραξη ως την Κόνιτσα και από εκεί να βγούμε στην Κακαβιά
Ο κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε να διερευνηθεί η διττή πρόταση και ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως αυτό τον τρόπο σκέψης θα διευρύνει στις συναντήσεις που θα έχει στο εξής, για να πετύχει το κατάλληλο κλίμα υπέρ της πρότασης. “Ξεκινάει μια άλλη φιλοσοφία στα μεγάλα έργα, τελειώνει η μιζέρια των μικρών, της διαπλοκής, της διαφθοράς, έργων αχρείαστων. Θα κάνουμε μεγάλα έργα, χρήσιμα για τον τόπο” κατέληξε μιλώντας για τον τρόπο που θα κινηθεί από δω και στο εξής ο ίδιος. Επεσήμανε δε πως με το νυν τέλμα, τη στασιμότητα και το μηδενικό έργο δεν πάνε πουθενά τα έργα υποδομών, χρειάζονται αντίθετα καινούριο όραμα. Σημείωσε μάλιστα πως με την πρότασή του ανοίγει ο δρόμος για να δουλέψουν παράλληλα οι δύο δρόμοι, Ιωάννινα-Κακαβιά και Ιόνια-Πρέβεζα.

Θέμα προσωπικότητας

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ήπειρος συμμετέχει στο εκλογικό αποτέλεσμα με 3,5%, απάντησε ερωτηθείς για την τύχη των προτάσεών του ο κ. Ριζόπουλος. “Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αξιοπιστία και η αναγνωρισιμότητα των προσωπικοτήτων που συνομιλούν με τους κυβερνητικούς. Δεν ρίχνω ευθύνη σε καμία κυβέρνηση, εμείς έπρεπε να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψουμε, εμείς έπρεπε να πιέσουμε” τόνισε σημειώνοντας πως η διευρωπαϊκότητα που διασφαλίζει χρηματοδότηση είναι μια win – win situation και για την Ήπειρο και για την κυβέρνηση. Όσον αφορά τον ίδιο είπε πως η κινητήριος δύναμή του είναι οι Ηπειρώτες και βάζει ως στόχο να μην αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία. “Δεν θα αφήσω πέτρα που δεν θα σηκώσω αλλά όχι με φωνές, αρκετά οι τσαμπουκάδες με τα τηλέφωνα από τα χιλιόμετρα μακριά που δεν έχουν αποτέλεσμα” σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς αν διέγνωσε στις απαντήσεις του Υφυπουργού Υποδομών πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο αίτημα για το Ιωάννινα-Κακαβιά, τόνισε πως η μεγαλύτερη μάχη δίνεται εκεί που αποφασίζεται το χρήμα. Και “το χρήμα δεν αποφασίζεται στα Γιάννενα”. Με την κάθε κυβέρνηση ξεκινάς από μηδενική βάση, η απένταξη της Ιονίας Οδού είναι απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος κατηγορώντας ξανά τον Περιφερειάρχη πως είναι απών από αυτά τα φόρουμ: “Πόσες φορές επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες στη θητεία του; Αν θα πήγαινε σε τι γλώσσα θα μιλούσε; Με ποιους θα αντάλλασσε απόψεις; Ποιοι θα τον άκουγαν;” αναρωτήθηκε.

Κλείνοντας προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τον Περιφερειάρχη Ηπείρου αν συμφωνεί με τις προτάσεις που καταθέτουν σήμερα οι “Ορίζοντες Ηπείρου” και αν συμφωνήσει, να προχωρήσουν την υλοποίηση των προτάσεων μαζί του.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό παράκρουσης σε σχολεία και νοσοκομεία: «Βροχή» μηνύσεων και εκταφές από τους αρνητές

«Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα πριν τη σκοτώσει ο πρώην φίλος της στη Ρόδο

Μείωση της ποινής του ζητάει ο «Κάρλος το Τσακάλι» - Αμετανόητος στο δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης