Επιστροφή στην κανονικότητα για όσους εμβολιάζονται- Ποια προνόμια θα έχουν

Επιστροφή στην κανονικότητα για όσους εμβολιάζονται- Ποια προνόμια θα έχουν

Από το φθινόπωρο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων κλάδων, όπως στην Υγεία- Διάλογο με Πανελλήνια Ένωση Φαρμάκων ανοίγει η κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουν να τα παρέχουν τα self test σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

emvoliasmoi
Μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να τονίζουν πως πρέπει η συμμετοχή στον εμβολιασμό να είναι καθολική, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία προσπαθεί να «κερδίσει» ακόμα και τους πλέον δύσπιστους και επιφυλακτικούς ώστε να εμβολιαστούν και εκείνοι. Επιπλέον, επισήμως έχει ανοίξει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως σε εργαζόμενους στην Υγεία.

Ποια προνόμια θα έχουν όσοι έχουν λάβει τις δύο δόσεις των εμβολίων ή τη μια για τα μονοδοσικά συζητείται έντονα στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ακόμη και κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το Κίνημα Αλλαγής συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική. Στόχος είναι να υπάρξει σταδιακή άρση των περιορισμών που ισχύουν και μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων στην επικράτεια.

Ήδη από το Σάββατο έγιναν τα πρώτα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στους περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα από το Σάββατο η μουσική επέστρεψε στους χώρους εστίασης. Ενώ η κυκλοφορία παρατείνεται έως τη 1:30 αντί 00:30 που ίσχυε έως χθες. Από την 1η Ιουλίου όμως καταργείται το ωράριο και έτσι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός μετακινήσεων. Επιπλέον, αυξήθηκε και το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Εκτός από την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από 1η Ιουλίου αλλάζει και το πλαίσιο που θα ισχύει για τους γάμους και τις βαβπτίσεις. Έτσι από τα 100 άτομα που επιτρέπονται σήμερα, οι δεξιώσεις θα διεξάγονται με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και φυσικά με μουσική και χωρίς περιορισμό στο ωράριο. Όμως, οι δεξιώσεις παρότι θα γίνονται με μουσική, θα απαγορεύεται ο χορός.

Το σχέδιο για το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών για εμβολιασμένους


Περισσότερα βήματα προς την κανονικότητα αναμένεται να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, με την προϋπόθεση ότι θα περάσει και ο χρόνος κτήσης ανοσίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένα πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών θα ξεκινήσει να ισχύει μέσα στον Ιούλιο. Το πακέτο μέτρο θα περιλαμβάνει ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης. Μάλιστα, ενδέχεται να τους δοθεί η δυνατότητα μη υποχρέωσης να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Η εφαρμογή του πακέτου μέτρων θα ξεκινήσει όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους, κάτι που τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου. Όσον αφορά στους κλειστούς χώρους, τα μέτρα θα διατηρηθούν, όπως και στα καταστήματα εστίασης.

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc1to0g2n3j5-sf)


«Μιλάμε για δικαιώματα και επιστροφή στην κανονικότητα»



Το Σάββατο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο mega σημείωσε πως «είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια. Μιλάμε για δικαιώματα και επιστροφή στην κανονικότητα των δικαιωμάτων που προβλέπει το σύνταγμα. Εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζουμε μέτρα υγείας που έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας, δεν υπάρχει περίπτωση από το Σεπτέμβριο να επανέλθουν καθολικά μέτρα που θα περιορίζουν τη ζωή των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία, αλλά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».

Ανακοίνωσε πως έως το τέλος του Ιουνίου όλοι οι πολίτες θα έχουν δικαιώμα πρόσβασης στον εμβολιασμό για να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας. Όσον αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 18 ετών, ο κ. Σκέρτσος προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Για τους εμβολιασμούς των παιδιών, είπε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και στην Ελλάδα στα πρότυπα άλλων χωρών σε εθελοντική όμως βάση.

«Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας που αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος σχετικά με την πολιτική των self-tests. «Με τα self-tests ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 27,5 εκατ. τεστ σε 4,5 εκατ. Έλληνες. Αυτό, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που χτίζεται, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων, 75% πτώση μέσα σε 2 μήνες, 65-70% πτώση στις νοσηλείες, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας», σημείωσε.

Ο υφυπουργός, ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει όλον αυτόν τον καιρό όσον αφορά τα self test, τονίζοντας ότι μπορεί στις 19 Ιουνίου να ολοκληρώνεται η συμφωνία, όμως η κυβέρνηση ήδη έχει καλέσει την Πανελλήνια Ένωση Φαρμάκων σε διάλογο ώστε να συνεχίσουν να τα παρέχουν και τον τρόπο που θα είναι αυτό εφικτό.

«Μέχρι και το τέλος Ιουνίου με τη διάθεση που έχουμε κάνει καλύπτουμε τις ανάγκες των δικαιούχων ομάδων σε self-tests. Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες, θα εστιάσουμε τη διάθεση των self-tests σε ομάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό, όπως είναι ο τουρισμός, οι νεότεροι άνθρωποι, οι ανεμβολίαστοι, ενώ θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση των self-tests οι εμβολιασμένοι», ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος.





Ειδήσεις σήμερα:

Κρίστιαν Έρικσεν: Σταθερή η κατάστασή του λέει η ΟΥΕΦΑ - Η φωτό την ώρα της μεταφοράς του στο νοσοκομείο

Γαλλία: 30 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Δένδιας: Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης