Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 στην Αττική - Υπό πίεση το ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 στην Αττική - Υπό πίεση το ΕΣΥ

Μια «ανάσα» από τους χίλιους οι νοσηλευόμενοι στο λεκανοπέδιο - Το ΕΣΥ αναστέλλει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και των χειρουργείων κατά 40% - Αυξητική η τάση και στις ΜΕΘ

meth711-art
Με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 στην Αττική, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 795 νέες μολύνσεις με κορωνοϊό -το 53% του συνόλου των κρουσμάτων στην επικράτεια- μπαίνει σήμερα το λεκανοπέδιο και πάλι σε ένα πιο σκληρό lockdown, με ένα πλέγμα στοχευμένων περιοριστικών μέτρων. Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ εντείνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, δικαιολογώντας απολύτως τις έγκαιρες εισηγήσεις μελών της Επιτροπής για lockdown και την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη να προχωρήσει στην εφαρμογή του. Το περασμένο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν 238 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 135 στην Αττική.

Είναι ενδεικτικό για την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ – και η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα μέτρα να βάλουν «φρένο» στην κυκλοφορία του κορωνοϊού- ότι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, δηλαδή σε έξι ημέρες και πριν ξεκινήσει το «απαγορευτικό», έχουν εισαχθεί 716 νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου. Παρότι δίδονται και εξιτήρια λόγω ίασης των νοσηλευομένων, το ισοζύγιο που διαμορφώνεται είναι αρνητικό για την αντοχή του ΕΣΥ – χθες έλαβαν εξιτήριο 157 άτομα και εισήχθησαν 238.

Αυξητική τάση αποτυπώνουν οι αριθμοί και στο κρίσιμο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 284, έχοντας αυξηθεί κατά 38 ασθενείς μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες. Συνολικά, σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.916 ασθενείς, με τους αριθμούς να παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, οπότε και το «φορτίο» των ασθενών υποχωρούσε στα νοσοκομεία, έχοντας εφαρμοστεί ένα μακρύ απαγορευτικό στη χώρα και επί μέρους, τοπικού χαρακτήρα, περιορισμούς.

Μια ανάσα από τους 1.000, για την ακρίβεια 961, είναι οι νοσηλευόμενοι στο λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα στις κλίνες του ΕΣΥ, απλές και κλίνες ΜΕΘ, μεγαλώνει συνεχώς, ανατρέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δημόσιων νοσοκομείων.
Στη φάση αυτή, όπου η Αττική βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, το ΕΣΥ αναστέλλει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και των χειρουργείων κατά 40%. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές στα νοσοκομεία, καθώς σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, όπως πχ τα αντικαρκινικά ή του τραύματος (ΚΑΤ) θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Με δεδομένο λοιπόν ότι θα περιοριστούν λόγω της επιδημίας οι δυνατότητες των δημόσιων νοσοκομείων σε κλίνες, απλές ή Εντατικής, συναντήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο για να συζητήσουν την ενδεχόμενη συνεργασία των ιδιωτών με το υπουργείο στο πεδίο των νοσηλειών ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και οι πιέσεις της επιδημίας στο ΕΣΥ της Αττικής. Από τους εκπροσώπους των ιδιωτών παραχωρήθηκαν 300 απλές κλίνες και 101 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην εκείνων που σχετίζονται με τη λοίμωξη του κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Στη βόρεια Ελλάδα η εικόνα φαίνεται να είναι ακόμη ελεγχόμενη, τουλάχιστον στο πεδίο των νοσοκομείων – η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε νοσοκομεία που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της νοσηλείας χιλιάδων ασθενών από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα, είναι ενδεικτική και της ετοιμότητας που δείχνει το υπουργείο Υγείας εμπρός στο διαφαινόμενο ξέσπασμα της επιδημίας στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Το αν θα τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι κάτι που απασχολεί τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις συνεδριάσεις τους, και θα αποφασιστεί την Παρασκευή.

Όπως και στην Αττική, γίνεται σαφές ωστόσο ότι το διαφαινόμενο τρίτο κύμα βρίσκει το ΕΣΥ με πληρότητα και επιβάρυνση που δεν υπήρχε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο στη διαχείρισή του από τις αρμόδιες αρχές.
Τέλος, άλλοι 315 ασθενείς υπάρχουν στα νοσοκομεία των άλλων υγειονομικών περιφερειών της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Κρήτης. Καταγράφεται συνεχώς αύξηση στις νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αχαΐας, της Χαλκίδας και της Θεσσαλίας, αύξηση η οποία ακολουθεί τη δυναμική των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» των εμβολιασμών λειτουργούν πλέον δύο συστήματα προγραμματισμού ραντεβού όπως είχε περιγράψει την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 60-64 χρόνων. Οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα πραγματοποιούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca και θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό το σύστημα εμβολιασμού θα «τρέξει» παράλληλα με το βασικό σύστημα εμβολιασμού, στο οποίο εμβολιάζονται οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών.
Αύριο, Παρασκευή, ανοίγει η διαδικασία των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα αυτού του συστήματος, ηλικίας 75-79 ετών. Υπογραμμίζεται ότι έως χθες είχαν διενεργηθεί 459.535 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 4,46%.


Ειδήσεις σήμερα 

Αιθιοπία: Κόσμος πεθαίνει από πείνα στην Τιγκράι

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο πλοίο που έπλεε ακυβέρνητο βόρεια της Κρήτης


ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο ιδρυτής του περιοδικού Hustler Λάρι Φλιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης