Το κύμα κακοκαιρίας ξεκινά από την Πέμπτη - Πολικό ψύχος και χιόνια ακόμη και στην Αττική από το Σάββατο

Το κύμα κακοκαιρίας ξεκινά από την Πέμπτη - Πολικό ψύχος και χιόνια ακόμη και στην Αττική από το Σάββατο

Χαλάει ο καιρός από αύριο με βροχές, καταιγίδες και μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Το Σάββατο θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ κρύο και χιόνια - Δείτε χάρτες του meteo

snow-0
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από αύριο Πέμπτη, ωστόσο το νέο κύμα κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από το Σάββατο.

Από αύριο Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, στα δυτικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το απόγευμα.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Κλείσιμο
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα δυτικά και βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες πετριοχές. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το απόγευμα, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς μέχρι το απόγευμα. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς μέχρι το απόγευμα. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και αργά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια από το Σάββατο

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού  στην Ελλάδα θα σημειωθεί από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάσθηκε από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σήμερα, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις  σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
kakokairia_mideia
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/02, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Κυριακή 14/02, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.
kairos_meteo_xionia


kairos_kakokairia_mideia_meteo
   
Ποια ήταν η Μήδεια

Κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Ερωτεύτηκε τον Ιάσονα και τον βοήθησε να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας. Για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος την καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Με αυτό τον τρόπο πήρε εκδίκηση εκ μέρους του Ιάσονα. Ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε και σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα. Στην Αθήνα, ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε το Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει το Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία. (Πηγή Wikipedia)

Ειδήσεις σήμερα: 

Boris Pasternak: Google doodle για τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο»

«Δέχομαι το ρίσκο»: Η ατάκα Τσίπρα για τις διαδηλώσεις φέρνει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Lockdown στην Αττική: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα μέτρα του lockdown στην Αττική - Δείτε πίνακες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης