Κορωνοϊός: Μειωμένα τα κρούσματα λόγω εορτών - Bαρόμετρο για αποφάσεις η Αττική

Κορωνοϊός: Μειωμένα τα κρούσματα λόγω εορτών - Bαρόμετρο για αποφάσεις η Αττική

Τα 262 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ συσχετίζονται με την αργία της Πρωτοχρονιάς και συνεπώς με τη διενέργεια λιγότερων τεστ  - Η Αττική στο επίκεντρο της επιδημίας  - Σκληρότερα μέτρα από σήμερα 

krousmata43534
Σε μια κρίσιμη περίοδο εισέρχεται και πάλι η χώρα μας, με την επιδημία να διατηρεί τη δυναμική της -γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες- και με ένα αυστηρού τύπου lockdown να εφαρμόζεται για τις επόμενες επτά ημέρες, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί μεθεορτίως η κινητικότητα των πολιτών και συνεπώς η κυκλοφορία του κορωνοϊoύ.

Τα 262 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περασμένο 24ωρο είναι απολύτως...εορταστικά, δηλαδή συσχετίζονται με την αργία της Πρωτοχρονιάς και συνεπώς με τη διενέργεια λιγότερων τεστ ( έγιναν μόλις 4.799 τεςτ όταν τις άλλες ημέρες ο αριθμός τους φτάνει τις 32.000) και την υπολειτουργία των εργαστηρίων. Και είναι μια επίσης... εορταστική σύμπτωση, ότι ο ίδιος αριθμός θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την επόμενη της Πρωτοχρονιάς, είχε ανακοινωθεί και την επόμενη των Χριστουγέννων - το προπερασμένο Σάββατο είχαν ανακοινωθεί και πάλι 262 κρούσματα.

Ωστόσο, στο πεδίο των ΜΕΘ δεν χωρούν διακυμάνσεις. Ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων υπενθυμίζει με αμείλικτο τρόπο ότι η επιδημία κερδίζει ύπουλα έδαφος και ανατροφοδοτεί συνεχώς με ασθενεις με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 τα νοσοκομεία, και ιδιως στις Εντατικές. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 431 διασωληνωμένους.

Η αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας θεωρείται πως σχηματίζεται από τα κρούσματα των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι μεν τριψήφιος, αλλά κυμαίνεται στα 800-900 - προφανώς πολύ υψηλός αριθμός νέων διαγνώσεων έπειτα από τους δύο μήνες του lockdown.

Το lockdown του Ιανουαρίου και οι εμβολιασμοί

Κλείσιμο
Υπό το πρίσμα αυτό εξηγείται το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο και τις εμπορικές δραςτηριότητες και υπηρεσίες, που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας: το ενισχυμένο πλέγμα κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μπει τώρα φρένο στην πορεία της επιδημίας και να επιτραπεί από τις 11 Ιανουαρίου το... γκάζι στην επαναλειτουργία των σχολείων. Θεωρείται πολύ πιθανό δε το αυστηρό αυτό lockdown με το οποίο ξεκίνησε το 2021 να ισχύσει για όλο τον πρώτο μήνα του έτους, ώστε να κερδίζεται χρόνος για τον εμβολιασμό.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάρκος Θεμιστοκλέους, από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 3.001 εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των πέντε νοσοκομείων της Αττικής (Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο) και των τεσσάρων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας (ΑΧΕΠΑ, νοσοκομεία Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας).

Από αύριο στο πρόγραμμα των εμβολιασμών μπαίνουν άλλα 42 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπου 5.000 θα λάβουν το εμβόλιο, καθώς και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Στις τελευταίες τους εμβολιασμούς θα διενεργούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Η Αττική στο επίκεντρο της επιδημίας

Από τα 262 κρούσματα, τα 111 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, φέρνοντας το λεκανοπέδιο στην αρνητική πρώτη θέση μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη, με την οποία η Αττική εναλλάσσονταν τις προηγούμενες εβδομάδες έως τις 20 Δεκεμβρίου στην πρώτη θέση του αρνητικού βάθρου, χθες κατέγραψε μόλις το 1/3 των κρουσμάτων της Αττικής, 36.

Ωστόσο, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, παραμένει πολύ μεγάλη παρότι έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται πλέον 799 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 201 στις ΜΕΘ Covid-19. Στις 29 Νοεμβρίου στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 2.600, ήταν δηλαδή υπέρδιπλάσιοι σε σχέση με τους τωρινούς ασθενείς. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η πίεση παραμένει μεγάλη στις ΜΕΘ, καθώς όσοι χρειάζονται εντατική μπαίνουν πλέον σε κανονική μονάδα και όχι σε πολυδύναμη, που αναπτύχθηκε εκτάκτως σε άλλους χώρους των νοσοκομείων.

Στην Αττική νοσηλεύονταν έως χθες βράδυ 447 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 142 σε ΜΕΘ, με τους 115 από αυτούς διασωληνωμένους.
Πολύ αργή μείωση καταγράφεται στον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Νοσηλεύονται 192 άνθρωποι σε απλές κλινικές και άλλοι 81 σε ΜΕΘ.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό lockdown από σήμερα: Όλα τα μέτρα που ισχύουν

«Καμπανάκι» Λινού: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική

Νέα τραγωδία στα Χανιά: Την βρήκε νεκρή ο σύζυγός της έξω από το σπίτι τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης