Κορωνοϊός: Ολική επιστροφή του σκληρού lockdown - Πότε θα αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα

Κορωνοϊός: Ολική επιστροφή του σκληρού lockdown - Πότε θα αξιολογηθούν εκ νέου τα δεδομένα

Σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων  και πάλι από τις 6 το πρωί - Στόχος να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στις 11 του μηνός - Πότε θα αξιολογηθούν τα δεδομένα ώστε να ληφθούν αποφάσεις και για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας

athina-0
Επανέρχεται από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής και για 7 ημέρες το αυστηρό lockdown, προκειμένου να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές επιδημιολογικά συνθήκες για το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση να πάμε σε μια εβδομάδα σκληρότερων μέτρων αφού μπορεί μεν η επιδημιολογική κατάσταση να έχει βελτιωθεί, ωστόσο το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία.

«Για αυτό «παίζουμε άμυνα» με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας τη λήψη νέων, περιοριστικών μέτρων, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο έληγε κανονικά στις 7 Ιανουαρίου.

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία

Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η οποία ελήφθη -κατά πληροφορίες- για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα του ρεβεγιόν υπήρξε ικανοποιητική.

Στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων και θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις της εορταστικής περιόδου και ειδικά των Χριστουγέννων σε ό,τι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα θα γίνει μια πρώτη λεπτομερής εκτίμηση τη Δευτέρα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Ακόμη καλύτερη εικόνα αναμένεται να υπάρχει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι εκτός από το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Απώτερος στόχος, άλλωστε, αποτελεί στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τι ισχύει από την Κυριακή

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο του αυστηρότερου lockdown, θα ισχύσουν από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τα εξής:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

«Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα

Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρηση του ΕΟΔΥ το Σάββατο επιβεβαιώνει την αργή αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, ενώ η εικόνα των κρουσμάτων, αν και βελτιωμένη, λόγω και του μικρότερου αριθμού ελέγχων, φανερώνει τις περιοχές όπου υπάρχει ακόμα σημαντική επιβάρυνση.
krousmata_2

Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 111 κρούσματα στην Αττική και 36 στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 431 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης, είχαμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4921 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2918 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
xartis

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

16 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
18 κρούσματα στην ΠΕ ΒόρειουΤομέα Αθηνών
25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
26 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
13 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
6 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

Ειδήσεις σήμερα:

Και οι Ρεπουμπλικάνοι «άδειασαν» τον Τραμπ: Ψήφισαν, παρά το βέτο, αμυντικό προϋπολογισμό και κυρώσεις στην Τουρκία

«Καμπανάκι» Λινού: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική

Νέα τραγωδία στα Χανιά: Την βρήκε νεκρή ο σύζυγός της έξω από το σπίτι τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ