LIVE

Κορωνοϊός

Σκληρό lockdown από σήμερα: Όλα τα μέτρα που ισχύουν

elegxoi

Αναστολή στις εμπορικές δραστηριότητες που είχαν επιτραπεί προ των εορτών - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, αντί για τις 10 - Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου - Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή

Σε ισχύ βρίσκεται από τις έξι σήμερα το πρωί το αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου, με διάρκεια μιας εβδομάδα και στόχο στο διάστημα αυτό η διασπορά του κορωνοϊού να περιορισθεί σε βαθμό που να επιτραπεί το άνοιγμα των σχολείων ως πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, επιστρέφουν και οι δραστηριότητες του εμπορίου που από τις έξι σήμερα το πρωί έχουν και πάλι ανασταλεί. Σημειώνεται ότι παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, ενώ σήμερα Κυριακή ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα είναι επίσης εν λειτουργία.

Ειδικότερα, από σήμερα ισχύουν τα παρακάτω:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η επιστροφή στα σχολεία 

Στόχος του σκληρού lockdown είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών και να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές επιδημιολογικά συνθήκες για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Αύριο,  4 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και το πιθανότερο είναι να κληθούν να συμβάλλουν οι επιστήμονες με οδηγίες προς το υπουργείο παιδείας για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για επιπλέον μέτρα όσον αφορά το Lockdown και την Δευτέρα θα συζητηθεί και στην επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Σε σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών θα ισχύσουν και πάλι διαφορετικά διαλείμματα ή σε οριοθετημένους χώρους στα προαύλια. Εξετάζεται επίσης η κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση στα δημοτικά, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η διενέργεια στοχευμένων τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ πέντε περιοχές της Αττικής


Σε στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές της Αττικής με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός, προχωρούν οι Αρχές στο πλαίσιο της επιστροφής του αυστηρού lockdown που βρίσκεται σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αυξημένα αστυνομικά μπλόκα για τον περιορισμό της κινητικότητας, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους, αλλά και περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τουλάχιστον πέντε είναι οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτή την φάση στο «μικροσκόπιο»: Πρόκειται για τον Ασπρόπυργο, το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι

Aπό τα 34 συνολικά αστυνομικά μπλόκα που βρίσκονται καθημερινά στην Αττική, 20 θα έχουν, όπως φαίνεται, μια στόχευση στις συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό περιλαμβάνει, περιμετρικές «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα κυκλωθούν με τουλάχιστον 5 ή 6 μπλόκα που θα ελέγχουν τις αιτίες μετακινήσεις.

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο Ιανουαρίου όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις- ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.


Ειδήσεις σήμερα:

Και οι Ρεπουμπλικάνοι «άδειασαν» τον Τραμπ: Ψήφισαν, παρά το βέτο, αμυντικό προϋπολογισμό και κυρώσεις στην Τουρκία

«Καμπανάκι» Λινού: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική

Νέα τραγωδία στα Χανιά: Την βρήκε νεκρή ο σύζυγός της έξω από το σπίτι τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Θετικό μέτρο

Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Ευχόμαστε και την ολική κατάργηση.

καποιοι ψεκασμενοι

πηγαν στο ντουμπαϊ για ρεβεγιον

Λίγη σοβαρότης

Το είχαμε παρακάνει οι Έλληνες κάθε τόσο να βγαίνουμε από το σπίτι μας όλα αυτά τα χρόνια. Καιρός πια για μέσα. Άλλο ελευθεριά και άλλο ασυδοσία να πηγαίνεις όπου και όποτε θέλεις χωρίς να δίνεις αναφορά στην αστυνομία και στο καθεστώς. Οι πολίτες των χουντικών ή των κομμουνιστικών καθεστώτων δηλαδή δεν είχαν ψυχή που όταν ξεμύτιζαν από το σπίτι έτρεμαν μην φάνε καμία σφαίρα; Στην πρώτη Κατοχή δηλαδή οι άνθρωποι χαζοί ήταν που κλεινόταν μέσα με το που έπεφτε ο ήλιος;

ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ολου του ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

και βοηθήστε τον ιο να σκοτωσει... μερικα εκατομυρια ακομα

εκεί δεν έχετε μπεκ φαίνεται...

Μόνον η αμερικάνικη Pfizer και η γερμανική BioNtech υπολογίζεται οτι θα εισπράξουν το 2021 από τις πωλήσεις τού εμβολίου τους για την covid19 περί τα 13 δις δολάρια, σύμφωνα με την Morgan Stanley.Υπολογίζεται μάλιστα οτι μέχρι το 2025 τα εμβόλια θα αποφέρουν το 10% τού τζίρου τής φαρμακοβιομηχανίας, από το 1%-2% που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Επαρχιωτης

Oλοι εξω ρε μαγκες, εντολες δεν δεχομαστε απο ΚΑΝΕΝΑΝ !!!

ολοι εξω

και μετα το 5 % στις εντατικες διασωληνομενοι..να περιμενουν το μοιραιον

πανος

Εσυ βγες και πήγαινε να βοηθήσεις σε κάποιο νοσοκομειο αναφοράς χωρίς μέτρα προστασιας να δούμε πόσο Βελουχιώτης έισαι

👻

Εξαιτίας των σχολείων κλείσατε εντελώς τους ανθρώπους!!! Αφού τα παιδιά κάνουν μάθημα (έστω) με τηλεκπαίδευση! Απαράδεκτη απόφαση.

Για σφαλιάρες.

Ρε γελοίοι ούτε το καθαγιασμό των υδάτων δεν επιτρέπετε? Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό από τότε που υπάρχει ο χριστιανισμός! Τι σας πειράζει αν πάει ο ιερέας μόνος του να ψάλει και να ρίξει τον σταυρό? Για πόσες σφαλιάρες είστε?

Κατόπιν παραινέσεως κορυφαίων λοιμωξιολόγων

Ε, πως κάνετε έτσι; Ακολουθώντας τις μεταλλάξεις του ιού, η κυβέρνηση μετέτρεψε το click away σε lick my a@@. Αγγλομαθείς γαρ και σπουδαγμένοι εις την αλλοδαπή οι κυβερνώντες.

Κοπρίτες κορωνο-υστερικοί μασκοφόροι

εξαιτίας σας τα τραβάμε όλα αυτά. Έννοια σας και δεν θα περάσει αυτό το φιάσκο έτσι...

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Εχω μια απορια: Αν, ετσι οπως το πανε, καταστρεψουν τελειως ολον τον ιδιωτικο τομεα, τοτε με ποιον τροπο θα συνεχισουν να διατηρουν τελειως αλωβητο οικονομικα τον δημοσιο, εν οψει οτι η προς αρμεγμα αγελαδα (βλ. ιδιωτικος) θα εχει ψοφησει και δεν υπαρχουν πια τα δανεικα και αγυριστα απο τους ξενους;

Dr.

Κώστα μου είναι απλό: Θα βγάλουν ένα νόμο που θα λέει ότι, όποιος δεν είναι Δ.Υ., θα πρέπει υποχρεωτικά να χαρίζει το ένα του νεφρό για πούλημα, προκειμένου να συντηρηθεί το κράτος-τέρας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης