LIVE

Κορωνοϊός

Εμβολιο κορωνοϊού: Έφτασαν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

dhl_3

Έφτασαν με ειδική πτήση στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Χαρδαλιάς: «Συνεχίζουμε με βάση του επιχειρησιακό μας σχέδιο» - Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού 

Με ειδική πτήση, που προσγειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», έφτασαν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, των Pfizer/BioNTech, τις οποίες παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί του, βρισκόταν και κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Κατά την παραλάβή τους, ο κ. Χαρδαλιάς, σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζουμε βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου», χωρίς να πει περισσότερα. 
23595943

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.
23595942

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.


Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

Ο εμβολιασμός των 85.000 ηλικιωμένων εκτός γηροκομείων

Στις 4 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δηλαδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όλους τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες/προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και των δομών χρονίως πασχόντων.

Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικότεροι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν 85.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στηχθεσινή ενημέρωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρόνιας φροντίδας. Με βάση τους εκτιμώμενους υπολογισμούς συμμετοχής ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και μια πρώτη εκτίμηση για τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων είναι ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερα από 85.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου»
εξήγησε ο γενικός γραμματέας το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού της πρώτης φάσης, δηλαδή στους υγειονομικούς όλων των δομών του ΕΣΥ και στους φιλοξενούμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και της επόμενης φάσης στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ξεδίπλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα η Ελλάδα θα λάβει 83.850 δόσεις των Pfizer-BioNTech που θα αποθηκευτούν στα πέντε σημεία ανά την επικράτεια, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ειδικοί υπερκαταψύκτες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα θα έχει λάβει 419.250 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, έως τα τέλη Φεβρουαρίου επιπλέον 333.450 δόσεις ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 1.255.800 δόσεις εμβολίου από τις Pfizer-BioNTech.

Παράλληλα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 240.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna, για την οποία αναμένεται να δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από την Astrazeneca 500.000 δόσεις. Από την ίδια εταιρεία έχουν προγραμματιστεί οι παραλαβές 800.000 δόσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο έως το Μάρτιο και 2,2 εκατ δόσεις έως και τον Απρίλιο.

Επίσης, σε αυτές όταν δοθούν και οι σχετικές εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις εμβολίων από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται ποιοι θα εμβολιασθούν

Στα κριτήρια με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού αναφέρθηκε αναλυτικά χθες η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Η προτεραιοποίηση έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής».

Το πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση«Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας» εξήγησε.

Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό «φάρο» για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid από τους υγειονομικούς.

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων. Και τελευταία ομάδα στην οποία αναφέρθηκε η ειδικός, είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα» εξήγησε.


Ειδήσεις σήμερα:

Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν - Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής

Μάχη στις εντατικές - Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (53)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εγώ πάντως δεν είδα καμιά ειδική αποθήκευση στη μεταφορά!! Σε κοινή παλετα αεροπορικής μεταφοράς, δε λένε ότι πρέπει να είναι σε μειον 70 κελσ??

Αλεξης Τς

Με τις παρενεργιες που προκαλει το εμβολιο ερχονται οι μεταλλαξεις του ανθρωπου . ΖΟΜΠΙ .

Golden

Οι μόνοι που πραγματικά έχει νόημα να εμβολιαστούν με βάση το ποσοστό ρίσκο απόδοσης είναι οι άνω των 70 ετών και ειδικά οι άνδρες άνω των 80 ετών. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρκούν. Αυτοί όμως ξεκινάνε από το προσωπικό των νοσοκομείων άσχετα αν έχουν επαφή με ασθενείς Covid και από τους γιατρούς γενικότερα. 100% συντεχνιακή αντιμετώπιση της όλης κατάστασης όπως σε όλα μέχρι τώρα από την επιτροπή της συμφοράς. Οι γιατροί και ειδικότερα αυτοί του δημοσίου να είναι καλά. Οι υπόλοιποι κατούρησαν στο πηγάδι. Ευτυχώς που προς τιμήν τους η πλειονότητα των υγειονομικών επιλέγει να μην κάνει το εμβόλιο.

Κόπρεν

Έχεις σπουδάσει στατιστική, ιολογία ή εμβολιολογία; Αν όχι μόκο. Ο Βλακέντιος Σωβρακανιέλλο ή Vincent Racaniello έχει διαλέξεις στο YouTube. Παρακολούθησε και HHMI virology YouTube. Μη γίνεσαι ρόμπα στα μάτια των ειδικών.

@Κόπρεν

Ναι, έχω σπουδάσει στατιστική.

έκανε εμβόλιο ο Γιάνης Della Barouf

Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνω το εμβόλιο ούτε με τη βία. Τί μυαλό κουβαλά ένας Barouf;

άρα σε ορίζουν οι εχθροί σου

Αν κάνεις τα ακριβώς αντίθετα από τους εχθρούς σου, σε ορίζουν απόλυτα και είσαι σκλάβος τους.

Δημητρης

Πολυ μεγαλο Σοου με τα εμβολια γιατι??

@Δημητρης

Εδώ το "Άγιο Φως" έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους, αυτό σε πήραξε;

@@Δημήτρης

πειράζω/πείραξε Εγώ το ψεκιό που δεν θα κάνω το εμβόλιο και λατρεύω τον προσυμπαντικό Εβραίο Γιαχβέ κι εχθρό του Max Tegmark τουλάχιστον γνωρίζω ορθογραφία.

giannis

Γιατί θέλουν να καρπωθούν πολιτικά την "επιτυχία" της λύσης της πανδημίας.

Αφού εμβολιαστούν οι πολιτικοί, βουλευτές, κυβερνητικοί, παπάδες, δημόσιοι λειτουργοί, στρατηγοί

Μπορεί να μείνει και κάνα εμβόλιο για τους ιθαγενείς. Σημασία έχει να διασφαλίσουμε τους ΕθνοΣωτηρες πρώτα, η πλέμπα είναι αναλώσιμη

τοτος

Παρακολουθώ καθημερινά τα σχόλια των βλαμένων-ψεκασμένων και πραγματικά διασκεδάζω με την νοσηρή και καλπάζουσα φαντασία τους.

clown

Είναι οι κακοί μαθητές που ισχυριζόσουν ότι θα αποτύχουν στη ζωή, αλλά επειδή η ζωή είναι τσίρκο, μερικοί από αυτούς πέτυχαν.

ΧΜΜΜ

Οι φιλοι μας οι γερμαναραδες κανανε ξεχωριστη συμφωνια με την πφαιζερ και θα παρουν εξτρα 30 μυρια δοσεις τις οποιες λαμβανου ηδη . την στιγμη που περναμε εμεις 10.000 αυτοι περναν 150.000 .τελικα πιο βρωμικος λαος απο αυτους δεν υπαρχει . οπου λαμογια μιζα και ρεμουλα μεσα ειναι . στην ιταλια ξεσηκωθηκαν αλλα εδω μουγκα

Ότι να είναι

...θέλετε ορισμένοι και τα λέτε η είναι γενικό το κακό; 80 εκατ λαός θα έχει ίδια παραγγελία με εμας; ποιος σου απαγορεύει να προμηθευτείς περισσότερα εμβόλια; η μοιρασιά γίνετε με αναλογία. Και στο κάτω κάτω της γραφής τι ζόρι τραβάς αφού όπως δηλώνουμε σαν λαός, το 75% τάχα δεν θέλει να εμβολιαστεί, 50% πιστεύουν ότι δεν υπάρχει και ότι έρχεται το χάραγμα με το 666 .

Φατσεας

Αλλά 18,5 μυρια μοίρασε η κυβέρνηση στα μμε για να μας πείσουν ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο...

νεκροθάφτης

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θέλει να μας κόψει την πελατεία, σα νέος θεός = αυταπόδεικτος προσυμπαντικός κοσμογόνος νοήμονας. Αν η νόηση εκδηλώνεται στο τίποτα όπως λέει η Νέα Δημοκρατία, τότε το αποτέλεσμα θα είναι κάτι αντίστοιχο. Τίποτα. Θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Ο Έλληνας μισεί τον Έλληνα.

Στυλιανός

Πότε θα βγεί από την τρύπα της η γριά κατσαρίδα ΕΛΈΝΑ ΑΚΡΊΤΑ που προ ημερών χλεύαζε την κυβέρνηση για μικρό αριθμό σκευασμάτων κατά του κορονοϊού ? Τι θα μας πει ο Μπαγκς Μπανής του Τρακαμέντου για το ψεκασμένο άρθρο του ?

Μπλε τρολ

10.000.000 επι δυο δόσεις είναι 20.000.000 για να εμβολιαστεί η χώρα. Αν εμβολιαζεις 1.000.000 το μήνα (που δε μπορείς ούτε στα όνειρα σου γιατί είσαι Βαλκάνιος), τότε θέλεις 20 μήνες για να καλύψεις όλο το πληθυσμό και βάλε και δυο τρεις μήνες για να αποκτήσουν ανοσία και τα τελευταία γκρουπ. Αρα ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ θα μπορέσεις να καταργήσεις τα λοκνταουν. Μέχρι τότε η μισή Ελλάδα θα τρωει πέτρες και οι δημόσιοι θα περνάνε ζάχαρη. Τι δε καταλαβαίνεις;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης