Μάχη της Ευρώπης με τον κορωνοϊό: Ξεκίνησε η κούρσα του εμβολιασμού - Απλώνεται η «μετάλλαξη» του Λονδίνου

Μάχη της Ευρώπης με τον κορωνοϊό: Ξεκίνησε η κούρσα του εμβολιασμού - Απλώνεται η «μετάλλαξη» του Λονδίνου

Την Κυριακή ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού και στην Ελλάδα - Γυναίκα ηλικίας 101 ετών η πρώτη που εμβολιάστηκε στη Γερμανία - Κρούσματα της «μετάλλαξης» εντοπίστηκαν σε Ιταλία, Σουηδία,  Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία

emvolia_box_main
Με ένα εμβόλιο να προστίθεται στη «φαρέτρα» της η Ευρώπη συνεχίζει να δίνει τη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Πρώτη η Βρετανία, η οποία μπήκε... πρόωρα σε ρυθμό Brexit, δίνοντας έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BionTech για ευρεία χρήση στον πληθυσμό. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε με τη σειρά του τη χρήση του εμβολίου και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία της διανομής, ώστε πριν το πέρας του 2020, να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, ήτοι των ηλικιωμένων που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

Η Ελλάδα ξεκινά την Κυριακή το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ η Γερμανία ξεκίνησε από το Σάββατο, επιλέγοντας μία γυναίκα 101 ετών, ως την πρώτη που δέχθηκε το φάρμακο κατά του ιού. Οι πρώτες δόσεις μεταφέρθηκαν με ειδικά φορτηγά στις χώρες της Ευρώπης, ώστε να γίνει πράξη η εξαγγελία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και να ξεκινήσει μέσα στο 2020 ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή. Πρώτη θα εμβολιαστεί μία νοσοκόμα 20ετούς εμπειρίας και θα ακολουθήσει ένας ηλικιωμένος από τη μονάδα φροντίδας του Ευαγγελισμού. Στη λίστα με τους πρώτους που θα λάβουν τη δόση του εμβολίου, είναι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ώστε να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Η μάχη με τον κορωνοϊό, όμως, δεν τελειώνει με το εμβόλιο. Την ίδια στιγμή που έχει ξεκινήσει η κούρσα του εμβολιασμού, στην Ευρώπη απλώνεται ολοένα και περισσότερο το στέλεχος του ιού με τη «μετάλλαξη», η οποία αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία. Ήδη υπάρχουν αναφορές Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Γαλλία, ενώ και η Ολλανδία είχε αναφέρει ανάλογα κρούσματα, μάλιστα από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Κυριακής στην Ελλάδα - Ποιες ομάδες έχουν προτεραιότητα

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Σωτήρη Τσιόδρα ξεκινά την Κυριακή ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πρόγραμμα των αυριανών εμβολιασμών. Πρώτη που θα κάνει το εμβόλιο θα είναι η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη στις 13:00 και μισή ώρα αργότερα (13:30) το εμβόλιο θα κάνει ο φιλοξενούμενος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ευαγγελισμού, Μιχάλης Γιοβανίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

13:00       Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Κλείσιμο
13:30       Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00       Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30       Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45       Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00       Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30       Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00       Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30       Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00       Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Πώς θα γίνει η όλη διαδικασία

Αρχικά, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης», με το οποίο θα οδηγηθούν οι δόσεις εμβολίων με ασφάλεια στα κέντρα διανομής. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν στη Θεσσαλονίκη για την άφιξη των εμβολίων και τα συνόδευσε μέχρι την Αθήνα.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Χαρδαλιάς: Τα εμβόλια δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του τέλους της πανδημίας

«Η Ελπίδα πλέον είναι εδώ!» σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, λίγη ώρα μετά την άφιξη και αποθήκευση στην Αθήνα των πρώτων εμβολίων κατά της covid-19.

Ωστόσο επισημαίνει πως η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. «απλά σήμανε η αρχή του τέλους της» και τονίζει πως «συνεχίζοντας να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, […] σε αρκετές εβδομάδες, σε λίγους μήνες, με αργά, με σταθερά αλλά με σίγουρα βήματα θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας».

Αναλυτικά, γράφει στο facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς:

«Η Ελπίδα πλέον είναι εδώ! Ταξίδεψε με ασφάλεια, στις συνθήκες που έπρεπε και με την φροντίδα που της έπρεπε από τα βόρεια σύνορα μας έως το κεντρικό hub αποθήκευσης της εδώ στην Αθήνα.

Και από αύριο η Ελπίδα θα πάρει την θέση της στις καρδιές των Ελλήνων, σε ένα μοναδικό στοίχημα Ελευθερίας των πολιτών της χώρας μας, της Ευρώπης, όλου του πλανήτη, απέναντι στον πιο ύπουλο, στον απόλυτα αόρατο παγκόσμιο εχθρό.

Συνεχίζοντας να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, χωρίς δικαιολογίες και προφάσεις, φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και επικίνδυνους συνωστισμούς, και κυρίως ακούγοντας τους επιστήμονες μας, σε αρκετές εβδομάδες, σε λίγους μήνες, με αργά, με σταθερά αλλά με σίγουρα βήματα θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας. Το τέλος της πανδημίας δεν έφθασε με την έλευση του εμβολίου, απλά σήμανε η αρχή του τέλους της και η Ελπίδα πλέον συντροφεύει όλους μας, την ίδια μας την καθημερινότητα. Υπομονή, επιμονή, καρτερικότητα λίγο ακόμα, να φτάσουμε όλοι υγιείς μέχρι το τέλος μαζί με όλους όσους αγαπάμε».

Τα εμβόλια στην Αθήνα

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής.

emvolia-5

Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά

Η πρώτη φάση αφορά:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020

Η δεύτερη φάση αφορά:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021

Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η τρίτη φάση αφορά:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Άυλη συνταγογράφηση

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

emvolio.gov.gr

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Το 13034 μπαίνει στη ζωή μας

Την ίδια ώρα, ένας νέας πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας με την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και να μάθουμε πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα.

Ο αριθμός 13034 -είναι ο επόμενος από το 13033 που στέλνουμε μήνυμα για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή μας, θα τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.  Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με μήνυμα στον 13034, είτε με πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πώς θα οριστικοποιούνται τα ραντεβού

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού θα λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

Γερμανία: Γυναίκα 101 ετών η πρώτη που εμβολιάστηκε

Μια υπεραιωνόβια γυναίκα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Γερμανία που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον νέο κορονοϊό σήμερα.

Πρόκειται για την Έντιτ Κβοϊτσάλα, 101 ετών, η οποία διαμένει σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Χάλμπερτστατ. Συνολικά, 40 ένοικοι αυτού του ιδρύματος και 10 εργαζόμενοι θα εμβολιαστούν σήμερα, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για μας, κάθε ημέρα μετράει», είπε ο Ίμο Κράμερ, ένας υπεύθυνος του κέντρου εμβολιασμών της περιοχής, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση MDR.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου παραδόθηκαν στις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες τις μοίρασαν στη συνέχεια στα τοπικά κέντρα. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ένοικοι οίκων ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Το εμβόλιο αυτό είναι το κλειδί για να νικήσουμε την πανδημία. Είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τη ζωή μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Παράλληλα, ζήτησε από τους νεότερους να κάνουν υπομονή και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Γερμανία έχει επιβληθεί μερική καραντίνα, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.455 νέα κρούσματα και 240 άνθρωποι πέθαναν. Ωστόσο, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, δεν υπάρχουν στοιχεία απ’ όλα τα κρατίδια. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 29.422 από την αρχή της πανδημίας.



Κρούσματα «μετάλλαξης» σε Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της ταχείας μετάδοσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού.

Στο κάδρο των χωρών που έχουν επηρεαστεί από τη «μετάλλαξη του Λονδίνου» μπήκε μετά τη Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία, χώρες που έχουν πληγεί σε ανησυχητικό βαθμό από τη διασπορά του φονικού ιού.

Στη Σουηδία ειδικά η επέλαση της πανδημίας είναι τόσο ανησυχητική που οι Αρχές επεξεργάζονται για πρώτο φορά σχέδιο περιορισμών.

Στη Σουηδία καταγράφηκε ένα κρούσμα της νέας μετάλλαξης, ενώ στην Ισπανία τέσσερα.

Οι τρεις είναι η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή ενός νεαρού άντρα, που πιστεύεται ότι τους μετέδωσε τον ιό και που επέστρεψαν στη Μαδρίτη από τη Βρετανία.

Το τέταρτο κρούσμα στην Ισπανία εντοπίζεται σε άντρα που επέστρεψε στις 20 Δεκεμβρίου από τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει επιβάλει απαγόρευση μετακινήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο όπως άλλωστε και η Σουηδία.

Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, καταγράφεται καθημερινά σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Νότια Κορέα, καθώς οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί απότομα, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν, τις τελευταίες δύο ημέρες, τα χίλια.

Η κυβέρνηση της Σεούλ επεξεργάζεται νέα μέτρα για να ανακόψει τη διασπορά κορωνοϊού, την οποία είχε περιορίσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Η Ιρλανδία όπως και η Γαλλία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που επιβεβαίωσαν ότι κυκλοφορεί η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Το νέο μεταλλαγμένο και πολύ μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Ιαπωνία. Οι πέντε άνθρωποι που μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Ιαπωνία επέστρεψαν πρόσφατα από τη Βρετανία.

Τέθηκαν σε καθεστώς καραντίνας και οι επαφές τους ιχνηλατούνται. Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς στη μετακίνηση με τη Βρετανία. Από τους κανόνες εξαιρούνται οι υπήκοοι Ιαπωνίας.

Το Ισραήλ εντόπισε, επίσης, τέσσερα κρούσματα της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης. Τα τρία από τα κρούσματα αφορούν πρόσωπα που επέστρεψαν στο Ισραήλ από την Αγγλία και τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο.

Ιταλία: Ο «μεταλλαγμένος» ιός σε Νάπολι, Βενέτο και Μπάρι

Στην Ιταλία σήμερα παρουσιάζει μείωση ο αριθμός των θανάτων και εκείνος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 261 άνθρωποι και καταγράφηκαν 10.407 κρούσματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 81.285 διαγνωστικά τεστ, το 12,8% των οποίων ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, τα τεστ μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%. Χθες, έχασαν την ζωή τους 459 άνθρωποι, με 19.037 νέα περιστατικά. Σε ότι αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ασθενείς με Covid-19, τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες είναι 2 λιγότεροι, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 98 λιγότεροι.

Οι μετάλλαξη του κορωνοϊού, δε, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε σήμερα και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. 'Αλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Σε σχέση, τέλος, με τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση αποφάνθηκε σήμερα ότι το σχέδιο με τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρουσιάσει οι είκοσι ιταλικές περιφέρειες, είναι ανεπαρκές σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι οι πίστες του σκι, οι οποίες στην φάση αυτή είναι κλειστές, μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε οριστεί πριν από τις γιορτές.



Ειδήσεις σήμερα 

Ξεκινά την Κυριακή ο εμβολιασμός - Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου στη λίστα των πρώτων

Φυλακές Κορυδαλλού: Διατάχθηκε ΕΔΕ για το ξέφρενο πάρτι των κρατουμένων

Ντοκουμέντo: Ο Ζολώτας περιγράφει τις αντιδράσεις για την ιστορική του ομιλία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης