LIVE

Κορωνοϊός

Το ΕΜΠ ζητά λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης - Αποχώρησαν 65 καθηγητές παίρνει 16

emp

Ανοιχτή επιστολή της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προς τον πρωθυπουργό – Όπως αναφέρει, αποδόθηκαν πρόσφατα 16 από τις 205 κενές θέσεις στο ΕΜΠ, ενώ το 2019 κενώθηκαν  36 θέσεις και φέτος άλλες 29

Τη δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά 40% με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία και την υπαναχώρηση από την αντικατάσταση μιας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση μελών ΔΕΠ επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή της στον Πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής περιγράφεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται με υπέρβαση δυνάμεων στους φοιτητές και η αναγκαιότητα που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθούν  τα εργαστήρια, μια και η εκπαίδευση στο Πολυτεχνείο γίνεται ως επί το πλείστον με εργαστηριακή διδασκαλία.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ λέει στην επιστολή του: «Η εφαρμογή του μέτρου 1:1 στην αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιβίωσης για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε αναμονή της σταδιακής αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού καθηγητών που αποχώρησαν από την υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόσφατη ‘απόδοση 205 κενών θέσεων ΔΕΠ’ από το Υπουργείο και εξ αυτών 16 στο ΕΜΠ, έναντι 36 που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το έτος 2019, είναι απόλυτα ανεπαρκής».


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει χτυπήσει «καμπανάκι» για πλήρη αναπλήρωση διδασκόντων και επιπλέον προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αναμένεται να ζητήσουν πλήρη αναπλήρωση θέσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Η επιστολή

«Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ανταποκριθεί σε πολλές και μεγάλες κρίσεις στη διάρκεια της ιστορίας του, προσφέροντας υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, με υπέρβαση δυνάμεων. Το ίδιο έχει κάνει στην τρέχουσα υπερδεκαετή οικονομική κρίση αλλά και στην πρόσφατη περίοδο της πανδημίας. Η δυνατότητα απόδοσης του έργου αυτού σε υψηλό επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, στηρίζεται σε μια εκπαίδευση που γίνεται επί το πλείστον με εργαστηριακή διδασκαλία, σε μικρές ομάδες και παρέχεται υποχρεωτικά από ανάλογα εξειδικευμένους καθηγητές. Η σχέση του αριθμού των φοιτητών προς εκείνον των καθηγητών είναι εκ των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας για μια, τέτοιου τύπου, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η δυνατότητα ανταπόκρισης στον παραπάνω στόχο έχει πλέον περιοριστεί δραστικά, τόσο ώστε να υπερβαίνει το κρίσιμο όριο κάμψης, εξ αιτίας της συνεχούς απομείωσης των μελών του διδακτικού, ερευνητικού και λοιπού προσωπικού σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των φοιτητών, κυρίως λόγω των μετεγγραφών.

Η αριθμητική μείωση των μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40% στην τελευταία δεκαετία έχει υπονομεύσει την αρτιότητα της παρεχόμενης θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης ,παρά την υπερπροσπάθεια του συνόλου του έμψυχου δυναμικού του. Καθίσταται πλέον αδύνατη η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου χωρίς την άμεση αναπλήρωση κάθε μέλους ΔΕΠ και ερευνητικού, τεχνικού ή διοικητικού προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία για οιονδήποτε λόγο.

Η πρόβλεψη του Νόμου4610/2019 (άρθρο 65) για ένταξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται για οιονδήποτε λόγο στο συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του έτους που έπεται της κένωσης της θέσης χωρίς άλλη έγκριση, αποτέλεσε μια ελάχιστη και επιβεβλημένη κίνηση έναντι της συνεχούς απομείωσης του έμψυχου δυναμικού των πανεπιστημίων. Στη νομική αυτή πρόβλεψη στηρίχθηκε το ΕΜΠ, αλλά και τα άλλα πανεπιστήμια, προσδοκώντας σε άμεση και εύλογη εφαρμογή. Πλησιάζει, όμως, το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής και παρά τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους μας για επαναπροκήρυξη των θέσεων, η κατάσταση παραμένει ασαφής. Επιπλέον, ακούγονται όλο και περισσότερο από επίσημες πηγές επιχειρήματα που στηρίζονται σε δευτερεύουσες νομικές ερμηνείες και προσπαθούν, κατά τη γνώμη μας, να ‘κρύψουν’ μια συνειδητή υπαναχώρηση από την υποχρέωση της μόνιμης κάλυψης των κενών που προκύπτουν από κάθε αφυπηρέτηση.

Η εφαρμογή του μέτρου 1:1 στην αναπλήρωση των κενών από την αφυπηρέτηση των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιβίωσης για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε αναμονή της σταδιακής αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού καθηγητών που αποχώρησαν από την υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόσφατη ‘απόδοση 205 κενών θέσεων ΔΕΠ’ από το Υπουργείο και εξ αυτών16 στο ΕΜΠ, έναντι 36 που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το έτος 2019, είναι απόλυτα ανεπαρκής. Η ανακοίνωση για μια επερχόμενη παραχώρηση επιπλέον θέσεων, που θα πλησιάζει αλλά δεν θα καλύπτει τον αριθμό των κενωθεισών, εμφανίζεται ως μια ’εφάπαξ’ κίνηση ,που αυξάνει τις ανησυχίες μας για μια ανεπίτρεπτη υπαναχώρηση, σε συνδυασμό με τις φετινές αποχωρήσεις άλλων 29 μελών ΔΕΠ , που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δραματικά. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ απευθύνεται με αυτή την ανοικτή επιστολή στην Κυβέρνηση και σε όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό και ζητά την άμεση αναπλήρωση των κενών τα οποία προκύπτουν από τη συνεχή αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ και άλλων εργαζόμενων στο Ίδρυμα. Επιπλέον, επιμένει στη ζωτικής σημασίας οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν πληγεί και από την πρόσφατη και αναπάντεχη πανδημία, για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Η Σύγκλητος καθιστά το πρόβλημα αυτό δημόσιο, γιατί θεωρεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια και ανάμεσά τουςτο εμβληματικό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει άμεσα να θωρακισθούν έναντι της διπλής κρίσης, ώστε να μπορεί η νέα γενιά να αντιμετωπίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Ζητά την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα οξύτατα αυτά προβλήματα, εκτιμώντας ότι συνιστά υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την επίλυσή τους».

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown στην Κοζάνη: Πέρασε στο επίπεδο 4 - Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν

Επίθεση σε σκύλο στη Νίκαια: Πήγαν να λιντσάρουν τον 53χρονο καθηγητή - Φυγαδεύτηκε με ταξί (βίντεο)

Κορωνοϊός: Στα 453 τα νέα κρούσματα - 13 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

OK

Οι περισσότεροι πηγαίνουν 1 φορά την εβδομάδα για εργασία, κι αν... Όχι κι άλλους τέτοιους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης