LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown στην Κοζάνη: Πέρασε στο επίπεδο 4 - Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν

xardalias

Τα μέτρα μπαίνουν σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής και για τις επόμενες 14 ημέρες - Η απόφαση ελήφθη μετά το ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο - Η περιοχή μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες - Σήμερα εντοπίστηκαν 22 νέες λοιμώξεις - Μήνυμα από το 112

Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που περνά από το επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου)

Η απόφαση ελήφθη μετά το αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο που εντοπίστηκε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες και ανακοινώθηκε  επίσημα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Χθες Τετάρτη, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 29 κρούσματα στην Κοζάνη, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ σήμερα Πέμπτη εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους ειδικούς προβληματίζουν λόγω της έξαρσης των μολύνσεων ακόμα τρεις περιοχές της χώρας, η Αττική, τα Ιωάννινα και η Πέλλα που ήδη βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο 

- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση. 
- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων. 
- Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. 
- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. 
- Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. 
- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ. 
- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.  Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).  
- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ. 
- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο. 
- Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
- Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα. 
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων. 
- Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων. 
- Αναστολή συναθροίσεων. 
- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση. 
- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μήνυμα από το 112

kozani_112


Η ανακοίνωση για το lockdown στην Κοζάνη

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής σημερινής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

· Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

· Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

· Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

· Κινηματογραφικές προβολές

· Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

· Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

· Μουσικές σκηνές

· Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

· Παιδότοποι

· Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

· Γυμναστήρια

· Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

· Λιανεμπόριο

· Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

· Συνέδρια / Εκθέσεις

· Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.

Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

Νίκος Χαρδαλιάς

Ειδήσεις σήμερα:

Δώδεκα νεκροί σήμερα στη «μαύρη λίστα» του κορωνοϊού

Αυστηρό μήνυμα Σασόλι στην Τουρκία: Συνεχίζετε να προκαλείτε εντάσεις και να λειτουργείτε μονομερώς

Ακτοπλοΐα: Ποια είναι τα σχέδια των εταιρειών για το 2021
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Πειράματα στην Κοζάνη

Με ανοιχτά σχολεία και κλειστή οικονομία, μας κοροϊδεύουν. Τοπικοί άρχοντες ανίσχυροι βουλευτές εξαφανισμένοι.... Κοζανη καληνύχτα. Η υπουργός παιδείας δεν είναι έτοιμη για τηλεκπαιδευση!

Ακουσατε

Ακούσατε σε όλη τη γη που είπαν ότι τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν ή όχι; Φόρα μάσκα έξυπνε ψευτοεπαναστάση.

Βαλεντίνη

Στην Κοζάνη είχαν χορό τις προάλλες οι δάσκαλοι, καθηγητές και χόρευαν πιασμένοι χέρι-χέρι ή κάνω λάθος; Προσωπική άποψη θα εκφράσω, όχι για την περιοχή της Κοζάνης, δεν είμαι αρμόδια, εάν έφτασε σ' αυτό το επίπεδο !!! Διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης γενικώς μέχρι τη 1 π.μ, είναι μία λογική ώρα !!! Καί τα μαγαζιά θα δουλέψουν, διότι με τη διεύρυνση του ωραρίου, θα αναπληρώσουν τρόπο τινά τον περιορισμό των πελατών !!! Δε βγαίνουν όλοι οι πολίτες τις ίδιες ώρες για φαγητό ή για διασκέδαση!!! Οικογένειες με παιδιά βγαίνουν νωρίτερα , άλλοι αργότερα, άλλοι πολύ αργά κι' άλλοι κυκλοφορούν μέχρι το πρωί!!! Στα μαγαζιά με τον κόσμο να κάθεται, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, είναι πιό ελεγχόμενη η κατάσταση! Εξ' άλλου, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα έχουν και την ευθύνη της τήρησης των μέτρων!!! Το να κλείνουν από τις 10 και 11 περίπτερα και Μίνι Μάρκετ, ενώ κάποιοι προμηθεύονται από πολύ νωρίς ποτά και διάφορα και βγαίνουν τα τσούρμα στις πλατείες ή συγκεντρώνονται σε σπίτια, είναι μία κοροϊδία για όλους!!! Αυτοί που έχουν μπεί στο νόημα και έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης, προσέχουν ούτως ή άλλως και μάσκες φορούν, και αποστάσεις κρατούν, και στα θέματα υγιεινής είναι σχολαστικοί. Οι αδέσποτοι είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν!!! Μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός ή ουρές πολιτών σε διάφορες υπηρεσίες! Χρειάζεται υπομονή από όλους μας.. Ο κόσμος κουράστηκε κι' αυτό, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την έκβαση της πανδημιας!! Πάν μέτρον άριστον!!! Όλα τα κράτη πειραματίστηκαν με διάφορα μέτρα, διότι μιλούμε για κάτι καινούργιο, δέν είναι κακό... Απλά, η εμπειρία της διαχείρισης μιάς κατάστασης και η λογική, δείχνουν το δρόμο πολλές φορές... Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως...

Ετσι μπράβο. Επιχειρησιακή ετοιμότητα να βλέπω

Να παρει η Γαλλία πρώτη την απόφαση μη μας πουν και βιαστικούσ. Αντικαταθληπτικά να μην ξεχάσουμε.

sotis

Δυστυχώς , λυπάμαι που τα γράφω , δεν είμαστε Λαός με συνέπεια .Τι μας ζητά η επιστημονική κοινότητα και κατά συνέπεια η πολιτεία για μας προστατέψει ?!! Τρία απλά πράγματα ( Μάσκα σε κοινόχρηστους χώρους -απόσταση μεταξύ μας 2 μέτρα -καθαριότητα ) .Για ποιόν ? για την Ζωή μας ! Αν εμείς δεν την θέλουμε , ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ , να την στερούμε από τους άλλους . Γιαυτό !!! Σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα σε δημόσιους χώρους αυστηρά πρόστιμα ,αλλά και επαναφορά του χαρτιού ή του μηνύματος ΚΙΝΗΣΗΣ με επιτρεπτό όριο χρόνου παραμονής σε καφετέριες και εστιατόρια τα 60 λεπτά . Οπου τα ποσοστά δραματοποιούνται lock down , για να νοιώσουν οι ΑΠΕΙΘΑΡΧΕΣ τοπικές κοινωνίες μόνες τους τον οικονομικό τους μαρασμό . Δεν μπορεί επί τέλους οι λίγοι , οι ελάχιστοι να επιβάλουν με την βλακώδη αμέλεια τους η αδιαφορία τους μια κοινωνία σε δοκιμασία .

Anonymous

Μεχρι τον Ιουνιο θα περασουν με νομο την υποχρεωτικη "τσιπακωση" για λογους υγειας .... Θυμηθητε το ....

καλα κρασια

τυχαιο που γεμισε η κοζανη δηθεν προσφυγες;;;;;

iraklis

Ντροπή και μόνο ντροπή

Ζήλεψαν

Τη Γαλλία και την Αγγλία και λένε Αντε να κάνουμε και εμείς κανα lockdown για ξεκάρφωμα λες και ο ιός θα φύγει με τα πανιά στα μούτρα ή με το κλείσιμο των καταστημάτων, αν ήταν έτσι γιατί δεν έφυγε με 2 μήνες γενικό lockdown?

απαγορευση κυκλοφοριας

απο νομο σε νομο θα υπαρχει ή θα μολυνουν ελευθερα με τον ιο και αλλες περιοχες;

Διαμαντής

Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.. Σ' ένα νομό ο οποίος πέρα πο τη ΔΕΗ έχει τρομερή ανεργία επιβαλλουν εκ νέου lockdown για να τους τελειώσουν. Θα σταθώ στο επίπεδο και δεν θα εκφραστώ όπως νιώθω. Η λύση πάντως ΔΕΝ είναι αυτή. "Γλιτώνεις" από τον ιό για να φύγεις από όλα τα άλλα.

Καλύτερα χρεωμένος

παρά νεκρός. Lockdown ΤΩΡΑ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης