LIVE

Κορωνοϊός

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

diki-efeteio-arthro

Καθυστέρηση στη διαδικασία λόγω Λαγού - Ο συνήγορός του ζήτησε εξαίρεση όλου του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας - Κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για τους οποίους οι ποινές θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης

Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε το δικαστήριο. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους «7» της Χρυσής Αυγής που αποτελούσαν το διευθυντήριο. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το πλαίσιο των ποινών γι' αυτούς δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από 5 έως 15 έτη κάθειρξης.

23272847


Αντίθετα, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε μόλις τέσσερις βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορουμένους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλο. Επίπλεον, στους Δήμου και Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, επίσης, στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, για τους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.

23272846


Η δολοφονία Φύσσα

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Γιώργο Ρουπακιά. Ακόμη, κανένα ελαφρυντικό δεν δόθηκε σε Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα αντιμετωπίσουν ποινή από πέντε έως δέκα χρόνια συν την ποινή για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε μόνο στους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη (μετεφηβικής ηλικίας) και Δήμου, Σκάλκο (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), οι οποίοι για το αδίκημα της ένταξης θα αντιμετωπίσουν ποινές ένα έως πέντε χρόνια (θα προστεθούν οι ποινές για τα υπόλοιπα αδικήματα).

Η επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ποινή πέντε έως δέκα ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Αντίθετα, στον Χατζηδάκη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και θα του επιβληθεί ποινή από ένα έως πέντε χρόνια για το ίδιο αδίκημα.

Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

Σε τρεις από τους τέσσερις καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο. Ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσουν ποινές που θα κυμαίνονται από ένα έως πέντε χρόνια για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης συν την ποινή κάθειρξης που θα τους επιβληθεί για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Αντίθετα, στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης.

23272749


Το αίτημα Λαγού

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει προκαταλάψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυποιυργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθώοτητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

Καθυστερήσεις λόγω του αιτήματος Λαγού

Το δικαστήριο στη συνέχεια διέκοψε, για να φτάσει στην αίθουσα ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης και να υποβάλει το αίτημα επισήμως.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μετά την υποβολή αιτήματος από την υπεράσπιση Λαγού για εξαίρεση της έδρας έχει δικαίωμα αυτό το δικαστήριο να κρίνει το αίτημα.

Αν οι δικαστές κρίνουν οτι είναι βάσιμο το αίτημα, εξαιρούνται, αν κρίνουν ότι είναι προδήλως αβάσιμο τότε η δίκη θα συνεχιστεί.

Οπως και να έχει αυτή η κίνηση Λαγού καθυστερεί σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση των ποινών και την απόφαση επί των αναστολών.

Περί τις 11:10 το δικαστήριο ξεκίνησε εκ νέου, καθώς εμφανίστηκε ο δικηγόρος κ. Πλεύρης. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων!

23272919


Πλεύρης: Ζητάμε την εξαίρεση όλων σας, πλην της εισαγγελέως - Έχετε επηρεαστεί

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης υποστήριξε: «Εισερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως…. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα…».

«Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας» προσέθεσε.

Ακόμη, ο συνήγορος Λαγού είπε: «Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλες τις εφημερίδες, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας».

«Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες, που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική, αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Οι εφημερίδες γράφουν σε σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες; Δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό, όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις».

Το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου.

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Και αυτό καθώς για να αποφασίσει το δικαστήριο για τις ποινές θα πρέπει να αγορεύσει πρώτα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και ακολούθως να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τις ποινές όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους οι συνήγοροι θα ζητήσουν να επιβληθεί το ελάχιστο των ποινών στους εντολείς τους. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο μετά από διάσκεψη την τελική απόφασή του για το θέμα των ποινών.

Μετά και την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, κρίσιμο είναι εκείνο το στάδιο της δίκης, όπου θα τεθεί το θέμα της αναστολής στην εκτέλεση των ποινών. Πρόταση επ’ αυτού θα υποβάλλει πρώτα στο δικαστήριο η εισαγγελέας -θα αναφέρει δηλαδή αν πρέπει να δοθούν αναστολές και σε ποιους- και κατόπιν θα αγορεύσουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε διάσκεψη για να λάβει την τελική απόφασή του.

Όπως είναι αναμενόμενο για τις αναστολές αναμένεται να δοθεί «μάχη» στο ακροατήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα τις διεκδικήσουν, ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σε όσους επιβληθούν ποινές χωρίς αναστολή και αυτοί δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο θα διαβιβάσει το απόσπασμα της απόφασής του στο τμήμα εκτελέσεων και κατόπιν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»: Εύσημα από «προεδρικούς» - Σιωπή από «53+»

Απαγορεύτηκε συγκέντρωση υπερ της Χρυσής Αυγής - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο

Καλαμάτα: «Μπήκαμε για να κλέψουμε» παραδέχτηκαν οι δύο ανήλικοι Ρομά που μπήκαν στο σπίτι του 64χρονου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (263)

ΘΕΜΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τόσο αγώνα για να πέσουν μαλακά, θεσπίζοντας τον "σύννομο βίο" αντί του "εντίμου" του άρθρου 84 παρ. 2 εδ. α' ΠΚ, που σήμαινε πως όποιος είχε λευκό ποινικό μητρώο ελάμβανε το ελαφρυντικό. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προβλεπόμενη παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων, για να μπορούν οι κατάδικοι να πολιτεύονται. Τώρα ζητά να επαναφέρουν την παρεπόμενη ποινή, "ξεχνώντας" το άρθρο 2 ΠΚ, που επιβάλει την εφαρμογή της ευμενέστερης παρεπόμενης ποινής. Εκτός κι αν αποφασίσουν άλλως οι "διαδηλωτές" και τα ΜΜΕ.

Ρε Πλευρη δεν πας να καθαρισεις

λιγο τον ταφο του παλιου σου αφεντικου Παπαδοπουλου στο Α Νεκροταφειο, να του πας και κανενα λουλουδακι αντι να μας το παιζεις νομοταγης δικηγορος; Ειναι γνωστο το παρελθον σου και ξερουμε ποιος και τι εισαι.

asfodelos

το οτι η δικη ειναι στημενη το ξερουν ολοι, απλως κανουν το κοροιδο ,η τρωνε καλα τωρα ,η δεν τους αφορα ,η υπερθεματιζουν καταδικαζοντας τη ΧΑ γιατι βολευει λογω ιδεολογιας . Δεν ξερουν ομως οτι το δημοκρατικο θηριο καποια στιγμη θα καταστρεψει κι αυτους?

Καραστημένη η δίκη!

Ο Ρουπακιάς έδρασε με προσωπική του πρωτοβουλία....οι μετανάστες αυτοκτόνησαν και οι Παμετζήδες τράκαραν με τοίχο στο Πέραμα!

Zagklos

Αν δεν το έχετε αντιληφθεί νεοσυμμορίτες και δολοπλόκες νοδούλες, ο κ. Πλεύρης κραδαίνει δίκοπο πέλεκυ πάνω από τις κούτρες σας!

Δικαιοσύνη

Με την διαφορά ότι ο πέλεκυς θα πέσει στο δικό σας κεφάλι...φτιάξε χωρίστρα και ετοίμασε βαλιτσάκι!

@Zagklos: πρεπει ομως να βιαστει

λιγο γιατι ειναι και 81 χρονων. Και τι θα κανει η Ελλαδα χωρις αυτο το ...διαμαντι;

Αχτύπητος ο γερο-Πλεύρης!

Μίλησε ορθά και άκρως κατανοητά για το πώς αισθανόταν οποιοσδήποτε που έμπαινε στην αίθουσα αυτού ειδικά του δικαστηρίου και δεν ήταν τουλάχιστον μπατζανάκης και ομοϊδεολόγος της οικογένειας Φύσσα!!!!!

Faith No More

και είστε και τυχεροί που ζείτε εδώ που ζείτε και σας ανεχόμαστε. Σε ένα καθεστώς απολυταρχικό σαν αυτό που υποστηρίζετε δεν θα είχατε βήμα να γράφετε τις παπαριές σας... που μιλάτε και για χούντα των ΜΜΕ.... όλοι μέσα θα ήσασταν σαν υποστηρικτές μιας εγκληματικής οργάνωσης. που γίνατε ξαφνικά όλοι υποστηρικτές του κράτους δικαίου..καραγκιόζηδες φασίστες

M

Βρε φασιστόμουτρο, άντε μαζέψου, που έχεις λυσσάξει από προχτές. Εμείς σας ανεχόμαστε, χρόνια τώρα. Σπάτε, καταστρέφετε, δέρνετε, σκοτώνετε, δεν αφήνετε τίποτα όρθιο και μιλάτε κιόλας; Αν είναι η χ.α. εγκληματικη οργάνωση, εσεί τι είστε; Μαφία; Έρχεται η ώρα σας. Αρκετά!

Άραξε μεγάλε

Αν θες να μιλήσουμε για απολυταρχικά καθεστώτα ακόμα και στη Βουλή της Δημοκρατίας των Ελλήνων, πρέπει άμεσα το ΚΚΕ να ξεκουμπιστεί. Το ΚΚΕ δεν είναι Δημοκρατικό κόμμα, οπότε να είσαι δίκαιος. Η βία από όπου κι αν προέρχεται δεν παύει να είναι βία, να είσαστε αντικειμενικοί λοιπόν.

Zagklos

Φιλική συμβουλή, να προσέχεις μην κατά λάθος αυτοδαγκωθείς και πας αδιάβαστος από λύσσα!

Εχουμε

Και λέμε. Εάν πούμε ότι φάνε 15 χρόνια. Το μάξιμουμ δηλαδή. 18 μήνες που ήταν μέσα πάμε στα 13.5. Τα 2/3 είναι 8 περίπου συν καλή συμπεριφορά κ ένα σωρό νομικά τερτίπια μάξιμουμ 5 χρόνια. Δεν χάνουν το εκλογικό δικαίωμα να είναι υποψήφιοι αφού δεν θα υπάρχει αμετάκλητη απόφαση μιλάμε θα χρειαστεί μια 10ετια εφετείο Άρειος πάγος. Και όλα αυτά εάν φάνε 15 χρόνια. Υπολογίστε εάν φάνε πιο λιγο

Αλέκσης Κατσαπλιάς και ΣΙΑ

Τι νόμιζες....τσάμπα δούλευα μέχρι τελευταία στιγμή??

TEO

Σαμαρας: πες στον ψηλο τον Παναθηναικακια τους επομενους τρεις που θα ερθουν αν τους χωσει μεσα. Ο ψηλος ο Παναθηναικακιας ηταν ο προισταμενος της Εισαγγελιας. Το εχουμε ξεχασει αυτο? Επισης ξεχασαμε και τον Μπαλτακο? Αυτοι ειμαστε και αυτη ειναι η δικαιοσυνη μας και καληνυχτα σε οσους πιστευουν οτι δεν ελεγχεται αμεσα απο την Κυβερνηση

Χρυσή Δημοκρατία

Αντιγράφω από την είδηση: Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μετά την υποβολή αιτήματος από την υπεράσπιση Λαγού για εξαίρεση της έδρας έχει δικαίωμα αυτό το δικαστήριο να κρίνει το αίτημα. Αν οι δικαστές κρίνουν οτι είναι βάσιμο το αίτημα, εξαιρούνται, αν κρίνουν ότι είναι προδήλως αβάσιμο τότε η δίκη θα συνεχιστεί. Δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν του εαυτούς τους;

!!!!!

Ελα τα ψηφαλακια....μπηκαν στο σακι της Δεξιας....τριβουν χερακια....τα ειχαν χαμενα..τοσα χρονια.αντε να πανε εκει που ανηκουν....να καμαρωσουν μετα τις εκλογες ..το 40 και ποσοστο........εμεις οι υπολοιποι...αγωνα επιβιωσης.. μοκο κεφαλια κατω.....και κυριως απαγορευση...ιδεων.....ΠΘ να δημοσιευτει

Σιγά

Σιγά μην ψηφίσουμε ΝΔ ρε φίλε. Μας βάζει φυλακί και θα ψηφίσουμε αυτούς τους εβραίους;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης