Δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»: Εύσημα από «προεδρικούς» - Σιωπή από «53+»

Δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»: Εύσημα από «προεδρικούς» - Σιωπή από «53+»

Αποστάσεις από το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής» κράτησαν οι ακαδημαϊκοί - Επιδοκιμασίες από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ_ΒΟΥΛΗ
Τις διαφορετικές οπτικές εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε τελικά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», αφού αναβίωσε με γλαφυρό τρόπο έριδες και αντιστάσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρχική πρόθεση, δηλαδή τη διασύνδεση της ΝΔ δια των Προέδρων της, Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκου Μητσοτάκη με την Χρυσή Αυγή.

Θέση για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» πήρε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος επιλέγει να κρατήσει «την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή». «Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτή τη δίκη» προσθέτει ο πρωθυπουργός. Και καταλήγει χαρακτηρίζοντας «χυδαίο» το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», υπογραμμίζοντας πως «δείχνει τον πανικό και την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ»

Με όχημα το κεντρικό σύνθημα του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου «Δεν είναι αθώοι…», πρωταγωνιστές στο πρωτοσέλιδο αναδείχθηκαν από τους συντάκτες οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης, εύρημα που αποδοκιμάστηκε από σειρά ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και βέβαια εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας, ανεξαιρέτως πολιτικών κομμάτων. Η πάνδημη αποδοκιμασία της «ταύτισης» ΝΔ – Χρυσής Αυγής επεκτάθηκε και μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για την ανάγκη νέας προσέγγισης έκανε λόγο από πλευράς του ο κ. Λιάκος, αναπτύσσοντας μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία προς τους συντρόφους του, με απόληξη το συμπέρασμα ότι «αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους τις εξυπνάδες».

Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για...

Posted by Antonis Liakos on Saturday, 10 October 2020

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Λιάκου:

«Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.

Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

«Μυωπικούς τακτικισμούς» διέγνωσε με τη σειρά του ο Δημήτρης Χριστόπουλος στο σχόλιό του για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς».

Άφωνοι οι 53+, άφαντοι οι 40αρηδες

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με το πρωτοσέλιδο από επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η έκταση που έλαβε το θέμα -με την Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να εκδίδουν και σχετικές ανακοινώσεις- είχε ως αποτέλεσμα ο προβολέας της δημοσιότητας να πέσει πάνω στην αφωνία της τάσης των 53+ να υπερασπιστούν το πρωτοσέλιδο, την ώρα που στελέχη της νέας γενιάς (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Νοτοπούλου, Μπουρνούς, Ζαχαριάδης κά) έμειναν διακριτικά έξω από τη φωτιά, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν αλώβητο το πολιτικό τους προφίλ, απέναντι κυρίως σε μη στενά κομματικούς ψηφοφόρους.

Στον αντίποδα, την «Αυγή» σήκωσαν στις πλάτες τους κυριολεκτικά οι «προεδρικοί» εξαιτίας της «λευκής απεργίας» των 53+ και των 40αρηδων, με τα μέλη της οικογένειας Τσίπρα που διαθέτουν κομματική ιδιότητα να δίνουν τον τόνο της επίθεσης.

«Προεδρικό» σάλπισμα μάχης

Κλείσιμο
Με ένα λακωνικό σχόλιο, αλλά κατηγορηματικό επιδοκίμασε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» η Ζανέτ Τσίπρα, σχολιάζοντας «προφανώς», ενώ για «όρια» κάνει αυτή τη φορά λόγο στην ανάρτησή του ο κ. Γιώργος Τσίπρας. «Επειδή το θράσος… επειδή οι αλλεπάλληλες, οργανωμένες, άθλιες απόπειρες να γυρίσει η ατζέντα… ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ… Μπράβο στην Αυγή!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας, συγχαίροντας την εφημερίδα για την επιλογή της.
zanet_tsipra_avgi


Μάχη για την τιμή του πρωτοσέλιδου της «Αυγής» έδωσαν οι «πραιτωριανοί» του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης, επιλέγοντας να δώσουν τον αντιπολιτευτικό τόνο με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
polakis
παππας_αυγη

«Το πρωτοσέλιδο της Αυγής είναι δυνατό και εύστοχο. Πονάει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έβαλε το δάχτυλο στην πληγή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, ασπαζόμενος πλήρως την «πολεμική» ρητορική που έχει επιλέξει η ηγεσία του κόμματος το τελευταίο διάστημα, ενώ στο ίδιο πνεύμα κυμάνθηκε και ο Παύλος Πολάκης, συσχετίζοντας την καθολική κριτική στο πρωτοσέλιδο με τη «λίστα Πέτσα». Στην ίδια γραμμή κυμάνθηκαν και οι «προεδρικοί» βουλευτές, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης και Τάνια Ελευθεριάδου, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και τοποθετήσεις στελεχών της Αριστεράς και του Τύπου, κάνοντας λόγο για «αυριανοποίηση της Αυγής», όπως των Πέτρου Παπασαραντόπουλου και Νίκου Τσούκαλη.

Δείτε τις αναρτήσεις:

anagnostopoulou_avgi
giannoulis
eleytheriadou
nikos_tsoukalis
papasarantopoulos

Ειδήσεις σήμερα: 

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαγόρευσε τη συγκέντρωση της Χ.Α.

«Εκλογές» στα κατεχόμενα: Στο νήμα Τατάρ-Ακιντζί, σε αναμμένα κάρβουνα ο Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης