Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά κρίνουν τις ποινές - Τι απάντησε η εισαγγελέας στους συνηγόρους υπεράσπισης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά κρίνουν τις ποινές - Τι απάντησε η εισαγγελέας στους συνηγόρους υπεράσπισης

Η Αδαμαντία Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει υπέρ της απαλλακτικής πρότασης για τους κατηγορουμένους της ΧΑ για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορεί να μην σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου - Σήμερα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά κρίνουν τις ποινές - Τι απάντησε η εισαγγελέας στους συνηγόρους υπεράσπισης
Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίζεται η  συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.  Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για λίγη ώρα και επανέρχεται με την ολοκλήρωη του κύκλου των δευτερολογιών των συνηγόρων. Θα ακολουθήσει διάσκεψη και αμέσως μετά το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ελαφρυντικών. Δεν είναι σαφές έως τώρα αν ακολούθως θα διακόψει για άλλη μέρα ή η διαδικασία θα συνεχισθεί με την απόφαση επί των ποινών.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας,  η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και έλαβε τον λόγο με αφορμή, όπως είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε αρχικά ότι θα τοποθετηθεί με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που είπε άφησαν για εκείνη περί αλλαγή πλεύσεώς της, λόγω αλλαγής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και αντίθετα είχε ζητήσει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κ.ά. 

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Στη σημερινή διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά, για τα οποία σημειώνεται πως χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό 
μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Πάντως τον τελικό λόγο για το ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά κρίνουν τις ποινές - Τι απάντησε η εισαγγελέας στους συνηγόρους υπεράσπισης

Οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Το σημείο αυτό της διαδικασίας είναι κρίσιμο, καθώς οι δικαστές μετά πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Για να αποφασίσουν όμως επί των αναστολών, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν και πάλι την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης για το θέμα αυτό. Πρόκειται για μια μαραθώνια διαδικασία που ουδείς γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αν το δικαστήριο θα χρειαστεί να συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, έχει αξία να αναφερθεί πως ουδείς από τους καταδικασθέντες βουλευτές δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπούνται όλοι από τους δικηγόρους τους, ως έχουν το δικαίωμα από το νόμο. Πάντως, η έδρα όταν ανακοινώσει την απόφασή της για τις ποινές έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή όσων κρίθηκαν ένοχοι στο δικαστήριο και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Ακόμη, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παρεπίμτουσες αποφάσεις του θα αποφανθεί για τα κατασχεθέντα, εγγυήσεις, κ.ά - ζητήματα που αφορούν σε όσους έχουν καταδικασθεί. Αφού ανακοινωθούν και αυτές οι αποφάσεις τότε και μόνο τότε η πρόεδρος της έδρας θα πει το «λύεται η συνεδρίαση». Δηλαδή, να ανακοινώσει το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.


Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης στη Le Figaro: Αναμένουμε τις διερευνητικές επαφές αλλά η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις

Δένδιας-Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα: Οι διερευνητικές, το Καστελόριζο και τα Βαρώσια

Σοκαριστικό βίντεο: Μηχανή παρέσυρε σερβιτόρο έξω από εστιατόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης