Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πράσινο φως στην επένδυση στο Σκορπιό από τους Ριμπολόβλεφ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πράσινο φως στην επένδυση στο Σκορπιό από τους Ριμπολόβλεφ

Tο έργο των 165 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας στο νησί Σκορπιός σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων.

skorpios_ribolovlev_art_new
Με 30 θετικές ψήφους το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων γνωμοδότησε θετικά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή πολυτελούς τουριστικής μονάδας στο Σκορπιό, της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Η απόφαση ελήφθη με σύνολο 30 θετικών ψήφων από τις παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά κάθε Νησί Ψηλά», «Ιόνιος Συμμαχία», «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και «ΑΝΑΣΑ» και βασίστηκε σε εφτά σημεία τα οποία είναι:

Με την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται θετικά και δεν υποβαθμίζεται. Οι κατασκευές και τα έργα δεν χωροθετούνται εντός δασικής έκτασης και είναι σύννομα με την αριθ.πρωτ. 200661/1-10-2018 Γνωμοδότηση ΣΜΠΕ για την Νήσο Σκορπιό. Τα έργα χωροθετούνται στη νήσο Σκορπιός που δεν περιλαμβάνεται στις εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως «γη υψηλής παραγωγικότητας» της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. Το έργο χωροθετείται μεν σε περιοχή NATURA, όμως η ειδική οικολογική αξιολόγηση είναι επαρκής και ικανοποιητική. Η τεχνική έκθεση επαναχρησιμοποίησης και υπεδάφιας διάθεσης υγρών λυμάτων είναι επαρκής και σύμφωνα με αριθ.145116/2011 ΚΥΑ , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η περιγραφή των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι λεπτομερής και τα αντίστοιχα μέτρα θεραπείας ικανοποιητικά. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από πλευράς εταιρείας για α)χρήσεις εταιρείας εξειδικευμένης στο περιβάλλον, ως συντονιστή βιοποικιλότητας, υπεύθυνη για την αναγνώριση-καταγραφή και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων που πιθανά θα προκύψουν κατά την πορεία λειτουργίας του έργου και δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, β)εφαρμογή προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου περιβαλλοντικής προστασίας ISO 140001, ΕΜΑΣ,κλπ κρίνονται ισχυρές και ικανοποιητικές.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν και στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, τα οποία έκαναν εκτενή ενημέρωση για την επένδυση και τα χαρακτηριστικά της και απάντησαν σε ερωτήματα που ετέθησαν.

Το έργο

Tο υπό μελέτη έργο των 165 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 152 νέες θέσεις εργασίας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας στο νησί Σκορπιός σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων.

Προβλέπεται η ανέγερση κύριων εγκαταστάσεων, όπως κεντρικό ξενοδοχειακό κατάλυμα, μεμονωμένες πολυτελείς κατοικίες, άλλες κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων, αμφιθέατρο, λιμενικά έργα, ελικοδρόμιο και βιοδυναμική φάρμα, συνολικής δόμησης 17,765 m2.2 και βοηθητικών εγκαταστάσεων (οδικό δίκτυο, μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού και θαλασσινού νερού, Υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης υγρών αποβλήτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων κ.α.).

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ αναμένεται να βρεθεί στον Σκορπιό, αλλά θα περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις της εκτός αυτού. Οι εργασίες για το VIP θέρετρο θα διακοπούν για λίγο διάστημα, ενώ θα συνεχιστούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

«Οργίασε» το Τwitter με τη μήνυση Παπαδημούλη

Ο «Μάνος» μετακόμισε από τη Σύμη στην Τουρκία

Νέα Εποχή με νέο αρχαιολογικό μουσείο για τη Σπάρτη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης