Κωσταράκος: Επιτέλους, ένα τυφέκιο από τους Έλληνες για τους Έλληνες

kostarakos

Στο τυφέκιο ελληνικής σχεδίασης «ΑΟΡ», το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το παρδοσιακό G3, αναφέρθηκε ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος

Ο Στρατηγός και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος μίλησε για την παρουσίαση και πρόταση ειδικών κι επιστημόνων να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ελληνικού τυφεκίου με την ονομασία «ΑΟΡ»

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωσταράκος ανέφερε:

«Με μεγάλη έκπληξη, χαρά και περηφάνεια διάβασα σε έγκυρο ειδικό στρατιωτικό/αεροπορικό site ότι ομάδα ειδικών και επιστημόνων σχεδίασε και προτείνει την παραγωγή ενός δικού μας «εθνικού τυφεκίου», με την ονομασία «Άορ» (αρχαιοελληνική λέξη που χρησιμοποιήθηκε στα 1200-1000 πΧ, για να ονομάσει το νέο καλύτερο ξίφος που παράχθηκε τότε-η λέξη αορτήρας είναι παράγωγο).

Πρόκειται για ένα νέο τυφέκιο ελληνικής σχεδίασης και (ευχόμαστε) ελληνικής κατασκευής που θα μπορούσε να αντικαταστησει το παραδοσιακό τυφέκιο G3 των Ελληνικών Ενόπλων Δυναμεων. Η πρόταση για το νέο τυφέκιο έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΣ και αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας παρουσίασης του νέου όπλου στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους αρμόδιους επιτελείς.

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες ή απεικονίσεις γιατί (απ' ότι κατάλαβα) οι κατασκευαστές δεν ήθελαν να δώσουν την περιγραφή, τα χαρακτηριστικά και τα λοιπά δεδομένα του τυφεκίου «ΆΟΡ» πριν αυτό παρουσιαστεί στην αρμόδια εθνική ηγεσία και στους δυνητικούς χειριστές του. Και αυτό τους τιμά στο έπακρο.

Δεν γνωρίζω ούτε την ομάδα των κατασκευαστών, ούτε τα χαρακτηριστικά ή τις δυνατότητες του τυφεκίου. Τα τυφέκια είναι μια προσωπική μου «αδυναμία». Δημοσίευσα το πρώτο μου άρθρο για «Την εξέλιξη των τυφεκίων», ως νεαρός Ανθ/γός το 1978, στη «Στρατιωτική Επιθεώρηση», το μόνο στρατιωτικό περιοδικό της εποχής. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και να που τώρα συζητάμε για νέο τυφέκιο των ΕΔ. Και το σημαντικό σ' αυτή την υπέροχη ιστορία είναι ότι έχουμε πρόταση για ένα τυφέκιο Ελληνικό!! Επιτέλους!!! Σχεδιασμένο από τους Ελληνες για τους Έλληνες!! (Και αργότερα ίσως και για άλλους).

Δεν έχει καμμία σημασία αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα αλλά τυφέκια στη διεθνή αγορά, και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διάφορες αρχικές τεχνικές ατέλειες (αν υπάρχουν). Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία ούτε καν τα επι μέρους χαρακτηριστικά του. Ότι και να συμβαίνει, όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει θα διορθωθεί άμεσα και θα εφαρμοσθεί στο τυφέκιο ΑΟΡ Α1 που θα ακολουθήσει άμεσα με βάση τις παρατηρήσεις των Ελλήνων στρατιωτών. Το όπλο που θα πάρει στα χέρια του τελικά ο Έλληνας μαχητής είμαι σίγουρος ότι θα είναι τέλειο. Με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας έχουμε βοηθήσει παρά πολλές ξένες βιομηχανίες όπλων, αρμάτων μάχης, πυραύλων, αεροσκαφών καθώς και διάφορα ναυπηγεία φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και μετά να μας τα πουλήσουν. Είναι καιρός να δουλέψουμε πλέον για τον εαυτό μας. Το κόστος θα είναι σίγουρα απίστευτα μικρότερο από οποιαδήποτε ξένη λύση και τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα. Εξ άλλου το εργοστάσιο κατασκευής της ΕΑΣ είναι κρατικό και επιτέλους θα ξαναλειτουργήσει. Δεκάδες υποκατασκευαστές θα ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία του τυφεκίου και εκατοντάδες Έλληνες (χιλιάδες ίσως αργότερα) θα βρουν δουλειά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει (γιατί σίγουρα θα υπάρξουν καλοθελητές με «καλύτερες προτάσεις») αν κάποια εταιρία στο Γιοχανεσμπουργκ ή στη Σιγκαπούρη κατασκευάζει ένα καλύτερο όπλο. Αυτό είναι ένα παιγνίδι χωρίς τέλος. Το ΆΟΡ θα είναι το δικό μας τυφέκιο. Από ελληνικά χέρια, με ελληνικά λεφτά σε Έλληνες στρατιώτες. Καμμία αντίρρηση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η ανάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας πρέπει να αρχίσει από κάπου. Εξάλλου το παράδειγμα του Τεθωρακισμενου Οχήματος Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που «θάφτηκε» το 2000 με «ύποπτες» αιτιολογίες πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα.

Το τυφέκιο πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτό από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι νόμιμες διαδικασίες να υλοποιηθούν αστραπιαία με απόλυτη διαφάνεια και τα ΕΑΣ (δηλαδή η περίφημη ΕΒΟ με παράδοση στη παραγωγή των τυφεκίων G3), να πάρουν εντολή να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή του. Η γνωστές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες μηνών και ετών πρέπει να «αποφευχθούν». Η Επιτροπή του ΓΕΣ που όπως διάβασα ερευνά την παγκόσμια αγορά για το τι τυφέκιο πρέπει να προμηθευτούμε, πρέπει να αλλάξει αποστολή και να ασχοληθεί με προτάσεις βελτίωσης του νέου ελληνικού τυφεκίου.

Το θέμα δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει σίγουρα σχέση και με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης της χώρας που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός. Η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε και επιδιώκουμε όμως θα έρθει μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες. Νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αύξηση του ΑΕΠ και ένα εξαγώγιμο προϊόν έτοιμο για τη διεθνή αγορά, για να πουληθεί σε φίλους και λιγότερο φίλους (εφικτό όμως μόνον αν το υιοθετήσει και το χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός). Αυτή θα είναι και η πρώτη αποφασιστική συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Πρώτη, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουν σίγουρα το «εθνικό πλοίο», «το εθνικό drone » και το «εθνικό τακτικό όχημα» και άλλες «εθνικές πλατφόρμες αμυντικού υλικού». Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας κατά 50% μέχρι το 2035 θα πρέπει να αποτελέσει κατά τη γνώμη μου εφικτό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο ΑΕΠ γρήγορα.

Περιμένουμε με πραγματική ανυπομονησία την πρώτη παρουσίαση του τυφεκίου «ΆΟΡ» στο ΓΕΣ. Πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο χωρίς λόγο. Θεωρώ ότι η απόφαση είναι μονόδρομος και τα πρώτα λειτουργικά πρότυπα μπορούν να παρουσιαστούν από τους Έλληνες στρατιώτες την 25η Μαρτίου 2021 σαν ελάχιστη συνεισφορά στον εθνικό εορτασμό των 200 χρόνων αλλά και σαν ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ισχυρή και να αρχίσει επιτέλους να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της με δικά της μέσα φτιαγμένα από ελληνικά χέρια».

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κουδούνι για δημοτικά με αποστάσεις και αντισηπτικά - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού 2020: Tο doodle της Google για τα παιδιά όλου του κόσμου

Θα «έσπρωχνε» μισό κιλό κάνναβης σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Λόγια

Λόγια.

...

"Δεν έχει καμμία σημασία αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα αλλά τυφέκια στη διεθνή αγορά, και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διάφορες αρχικές τεχνικές ατέλειες (αν υπάρχουν)". Πολύ λογική τοποθέτηση όταν μιλάμε για εξοπλισμό στον οποίο ο στρατιώτης εμπιστεύεται τη ζωή του.

Νίκος

Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να προτιμήσει εθνική παραγωγή από το να αγοράσει από ξένη μεγαλοβιομηχανία όπλων. Τζάμπα τα γράφετε για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Μόνο στην Ελλάδιτσα

Δηλαδή από ποτέ αποφάσεις για εξοπλισμούς παίρνονται μέσα από τις εφημερίδες κύριε στρατηγε; Λίγη ντροπή δε βλάπτει.

Τικαν

Μακάρι νά παραχθούν Ελληνικά τυφέκια 7,62 καί 5,56 υποπολυβόλα 0,45 acp πιστόλι 9mm 0,45acp περί στροφο 9mm καί 0,45 acp καί όλα τά οπλικά συστήματα νά είναι Ελληνικά από σφαίρες μέχρι αεροπλάνα

Ηχωρ

Ξέχασες να βάλεις και τα διαστημοπλοια μέσα,μην κάνουμε μισές δουλειές.

C. P.

Δεν χρειάζονται όπλα Έχουμε τόσα Βλήματα M. L. R. S στην Βουλή Χωρίς μίζες δουλειά γιοκ

ellinas - Kolonia

1996 M.L.R.S - να είσαι καλά.. τι μου θύμισες τώρα..

Βαλεντίνη

Ο Αbdull ρωτάει τι τα θέλουμε τα όπλα;

ΓΙΩΤΑ 4

Καλέ τι τα θέλετε τα τουφέκια ή πως τα λέτε, αφού δεν υπάρχουν άντρες να τα κρατάνε.

Γιώργης

Αυτό το σχόλιο το γράφεις συνέχεια. Δεν βαρέθηκες? ή το κάνεις όπως ο φίλος σου κοπυ-παστε?

Βασίλης

Χωρίς όρεξη και θέληση,όσα όπλα κ' να πάρουμε,δε κάνουμε τίποτε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης