Ξέσπασμα Τσιόδρα: Έλεγα πάντα την αλήθεια - «Αντίο» με ποίημα

tsiodras534534

«Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες - «Η  μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω», είπε-  «Θα είχαμε 13.685 νεκρούς χωρίς μέτρα» είπε  και έκλεισε με ποίημα-μήνυμα προς τους πολίτες: «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία»

Τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά του δεν δίστασε να «εκθέσει» δημόσια ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες, που είχε αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου για τον κορωνοϊό.

Ο κύριος Τσιόδρας απάντησε με το γάντι σε όσους το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο τον ίδιο όσο και την επιτροπή των ειδικών, χάρη στις οδηγίες που έγκαιρα έδωσαν, η Ελλάδα δεν θρηνεί χιλιάδες ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο επιστήμονας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, που έχει συγκινήσει πολλές φορές στο διάστημα των ενημερώσεων -όταν για παράδειγμα αναφερόταν στις μανάδες και τους πατεράδες μας που έπρεπε να προστατευθούν- επιστρέφει στους «αγαπημένους του ασθενείς και τους φοιτητές του, στα καθήκοντά του» και «θα συνεχίσει να βοηθά».

Ο κύριος Τσιόδρας, όμως, έστειλε και ένα υπέροχο μήνυμα σε όλους μας, επιλέγοντας να πει «αντίο» με το ποίημα «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία». 


Σ. Τσιόδρας 26/5


Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση. 

«Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον»

Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.  Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ. Τσιόδρας, που κατέληξε διαβάζοντας απόσπασμα από ποίημα που έχει αποδοθεί στον Οδυσσέα  Ελύτη -κάτι, ωστόσο, που φαίνεται πως δεν ισχύει. Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με στίχους από το ποίημα, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν». 

Σε άλλο σημείο της τελικής του εισήγησης, ο κ. Τσιόδρας είπε: Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω με επιστημονικό τρόπο τα δεδομένα και με τη βοήθεια μίας επιτροπής 6 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον γενικό γραμματέα κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τους υπουργούς κ. Κικίλια και κ. Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την πολιτική προστασία και τον κ. Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι η μόνη βεβαιότητα στην επιστήμη η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα να πει κανείς «δεν γνωρίζω». Όλο αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του. Ένας άνθρωπος με αδυναμίες. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, και αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο. Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μία παρηγοριά στο μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι' αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.  


«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Δεν ήταν γνωστή μου, δεν μου θύμισε κάτι» επέμεινε η 34χρονη στην αρχική της κατάθεση

Τουρκία: Στέλνει €320 εκατ. στα κατεχόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τέλος στην υδροξυχλωροκίνη για τους ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (389)

Ας

δανειστώ κι εγώ δυο στίχους του Κ. Καβάφη απο το κορυφαίο του ποίημα «περιμένοντας τους βαρβάρους». Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Μαρια Π

Σας ευχαριστουμε για το καλο που κανατε στην Ελλαδα. Οπως ειπε και ο Χριστος που τοσο αγαπατε 'oυδεις προφητης στον τοπο του'. Παρολαυτα συνεχισε το εργο του και εδειξε εμπρακτα την αγαπη του. Ετσι κανατε και εσεις. Ευχαριστουμε!

Georgia

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Καθηγητά. Ο Θεός σας έστειλε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ο διάολος θα έμπαινε με τα τσιγάρα στις εντατικές και θα πούλαγε μαγκιά.

φι

κυριε εκπροσωπε ασε τα τσιτατα και τα ποιηματακια κατα μερος ..ο κοσμος θα πει το ψωμι ψωμακι ,,πανω απο 150,000 εποχιακοι θα παραμεινουν χωρις αντικειμενο εργασιας ,αρα και χωρις εισοδημα στο σπιτι .να βγεις να πεις ποια η λυση για τους πολιτες αυτους και ασε τις κορωνες και τα κουφια λογια ..ειναι αργα για κροκοδειλια δακρυα ...

periergos

Ζήτα του δανεικά...Αν δεν δώσει στον εποχικό που γράφει σχόλια στο ΠΘ τα λεφτά του ο άνθρωπος που θα τα δώσει;

Γαρ

Αν δεν τό'χεις καταλάβει μετά από 4μήνες, ο Τσιόδρας είναι ΓΙΑΤΡΟΣ και όχι ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ . Τι δεν καταλαβαίνεις 0,6€;;;;

123

Έχεις όμως την υγεία σου , αλλιώς και μεγαλύτερη ζημιά θα είχε πάθει η οικονομία και μπορεί να ήσουν στον άλλο κόσμο.

Ζαγάρι

Ο κορονοιος όπως και το lockdown έγινε ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!!Ξύπνα οπαδέ του Αικ!

Αγυριγο ρομπότ

Να τελειώνουμε με τις αριστερές στρακαστρουκες και τους αμόρφωτους τσογλαναρεους που πετάνε πιο πολύ λάσπη από αγώνα Παρίσι-Ντακάρ με βροχή. Τα γεγονότα. Ελλάδα 173 θάνατοι, Σουηδία 4.000 με 5πλασια έκταση και πολύ πιο αραιοκατοικημένη. Να συνυπολογίσουμε την αμορφωσια του μέσου ψεκασμενου-παπαρακου ελληναρα καφενοβιου μαλακα που δεν έχει καμία παιδεία να κρατήσει κανένα μέτρο και παρκάρει σε πάρκινγκ αναπήρων (επίσης πιστεύει ότι ο Αρτέμης Σώρρας έχει 600 δις δολλάρια). Συνεπώς: ο κ. Τσιοδρας είναι εξαιρετικά επιτυχημένος. Περιόρισε στο μίνιμουμ τις απώλειες ελέγχοντας ένα απίθανο συνονθύλευμα που ούτε φυλακοβιος δεν θα στοιχημάτιζε τον Μάρτιο ότι θα τα καταφέρει

periergos

Περισσότερο τα «κουλάκια», τα βελοπουλάκια και τα χρυσαύγουλα τον κράζουν τον Τσιόδρα πάντως. Γενικά οι «άριστοι» δεν τα πάνε καλά με τους επιστήμονες.

Gusboc

Ένας μεγάλος επιστήμονας, ένας ταπεινός άνθρωπος, σπάνιο φαινόμενο ενός ικανού Έλληνα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Γιατρέ Και Άνθρωπε κ.Τσοδρα σε ευχαριστούμε . Συνέχισε την προσφορά σου στο Πανεπιστημιο και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και άσε κάποιους αχάριστους να σε βρίζουν . Απλά μην ασχολείσαι μαζί τους..

Ελένη

Χάρη σε αυτόν τον σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο η χώρα μας κατάφερε να έχει τα λιγότερα θύματα από τον κοροναιό.Κύριε Τσιόρδα σε ευχαριστούμε!

Κυνικος

Απο τα σχόλια εδω μεσα καταλαβαινω οτι η διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία μας δεν είναι δεξιός-αριστερος. Ειναι το μορφωμένος-ηλιθιος. Είναι τρομακτικό το ποσο ηλιθιοι ειναι τοσοι συμπολίτες μας. Νομίζουν οτι ο ιος δεν υπαρχει, ή αν υπαρχει ειναι γριπουλα, οτι στα εμβόλια εχει τσιπακια, οτι τους ψεκαζουν, οτι με τη θεια κοινωνια δεν κολλας κοκ... Το πιο ισχυρο επιχειρημα εναντια στη δημοκρατία, ειναι οτι τετοιοι ανθρωποι εχουν δικαιωμα ψηφου

ΑΒ

Σωστά και μορφωμένος-λογικός=κέντρο , αμόρφωτος-ψεκασμένος=άκρα.

Μέτριος

Δεν πρόκειται για ποίημα. Πρόκειται για απόσπασμα κειμένου από μπλογκ του 2009. Το απόσπασμα έλαβε αργότερα μορφή ποιήματος και διαδόθηκε στο αναξιόπιστο διαδίκτυο από κάποιους ως ποίημα του Ελύτη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης