Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς, αν δεν παίρναμε μέτρα

tsiodras545345

Τέλος η τηλεοπτική ενημέρωση, θα γίνεται γραπτά έως τις 31 Μαΐου - Δέκα νέα κρούσματα, 2.892 συνολικά - 18 διασωληνωμένοι - Ένας ακόμη νεκρός, στους 173 συνολικά - 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

18 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.Το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά. Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Σ. Τσιόδρας 26/5


«Αν δεν παίρναμε μέτρα, θα είχαμε σήμερα 13.685 νεκρούς»

Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού» είπε επίσης ο λοιμωξιολόγος.

Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα. Στη μία, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δείγματα βγήκαν θετικά, δηλαδή 0,7%. Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%.

Τέλος η τηλεοπτική ενημέρωση - «Θέλω κι εγώ να επιστρέψω στην κανονικότητα»

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν. Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι και ο ίδιος, έπειτα από τέσσερις μήνες, θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, κοντά στους φοιτητές και τους ασθενείς του. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς μέχρι τις 31 Μαΐου.

«Κρατάω την αγάπη σας και τις ευχές σας» τόνισε ο καθηγητής, εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας ότι ο δείκτης R0 για τον βαθμό διασποράς του ιού στη χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από το 1, στο 0,33.

Οι προσωπικές αναφορές και το ποίημα


Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν, με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια» είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και προσέθεσε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ.Τσιόδρας, που κατέληξε, διαβάζοντας στίχους από ένα ποίημα, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές» διάβασε τους στίχους ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα» εξήγησε ακόμη.
Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Δεν ήταν γνωστή μου, δεν μου θύμισε κάτι» επέμεινε η 34χρονη στην αρχική της κατάθεση

Προειδοποίηση ΕΟΦ στους καταναλωτές για το προϊόν Detonic

Τι είναι τα ορολογικά τεστ κορωνοϊού - Ποιες οι δυνατότητες και οι περιορισμοί τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (168)

και μενα αν η γιαγια μου ειχε πατινια

θα ειτανε τρολει τσαρλατανε

Βαλκανιοι πιθηκοι

Αυτοι που κραζουν τον Τσιοδρα, χαρη στον οποιον η Ελλαδιτσα θα ειναι απο τις πρωτες χωρες που ξεκλειδωνει την οικονομια της και ανοιγει για την τουριστικη περιοδο. Ευχομαι με το καλο οι ξερολες εδω μεσα να πατε μια βολτα απο βορεια Ιταλια και Ισπανια να τους πειτε οτι ολα ηταν hoax, αφου για να μην το παθατε τοτε προφανως δεν υπηρχε. Επισης ειμαι σιγουρος οτι πολλοι απο εδω μεσα ειστε οι ιδιοι που ζηλεψατε τους Ιταλους τοτε και χειροκροταγατε στα μπαλκονια για γιατρους-νοσηλευτες και ανεβαζατε story στο instagram οταν ακομη ειχαμε 10 θυματα και αυτοι μετρουσαν 7000 ξερω γω. Αυτη η νοοτροπια σας δεν αλλαζει..

Εκεί στο Αττικό Νοσοκομείο άλλα ακούγονται....

Εκεί στο Αττικό Νοσοκομείο πάντως άλλα λέει στους γιατρούς ο κος Τσιόδρας. Τους αποχαιρέτησε και τους είπε "Από Σεπτέμβρη πάλι τα ίδια θα έχουμε".....

κωστας

Για να τα δουμε λιγο πιο σοβαρα τα πραγματα... Ο συμπαθεστατος κ. Τσιοδρας πηρε εντολη και την εφερε εις περας. Να ελαχιστοποιησει τους θανατους. Βλεποντας τα δεδομενα (γιατι και οι ανθρωποι μεταφραζονται σε αριθμους!), πανηγυριζει κυβερνηση, ποπολο, και η εθνικη μας ντιβα Σια Κοσιωνη. Και δινεται ευκαιρια σε ολους να ξεδωσουν εναντιον του Τραμπ. Που ομως ειναι στημενο το παιχνιδι; Δηλωσαμε νικη στη μεση του αγωνα! Δηλωσαμε νικη χωρις το συνολικο σκορ αλλα κυττωντας τα φαουλ. Δηλωσαμε νικη σε κατι που δεν ειναι αγωνας! Ολοι αυτοι που ουρλιαζουν οτι οι ανθρωποι δεν ειναι αριθμοι, η εθνικη μας ντιβα με εμφαση σε καθε δευτερη φραση που πανηγυριζει για τους Ταιμς που αναρτησαν τα ονοματα, ολοι αυτοι ψαχνουν το νουμερο που θα τους δικαιωσει. Ξαφνικα οι κορονωιο-νεκροι γινανε ανθρωποι, αλλα οι καρκινονεκροι εμειναν στα νουμερα. Kαι ολα αυτα γιατι; Για μια γριπη που φυσιολογικα ξεκινησε καθαριζοντας μερικους ευαισθητους οργανισμους αλλα θα γυρισει περιπου στα επιπεδα της κοινης γριπης γιατι και ο ιος κοινος ειναι. 1-2 στα χιλια. Και για οσους θα πεταχτουν να πουν "να ησουνα κι εσυ στους αρρωστους", θα τους πω οτι εκει φαινονται οι κοτες... ειναι αυτες που αλλαζουν κοσμοθεωρια μαζι και χρωματα οταν απειληθει η μιζερη ζωη τους.

Κυνικος

1-2 στα χιλια? Μαλλον 1 στα 65 φαινεται να ειναι, αγαπητε

Μία παρατ'ηρηση

Μία είναι τελικά η ορθή μέτρηση θανάτων και άρχισαν να το καταλαβαίνουν τελικά σε Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία κλπ. Πόσοι ήταν οι συνολικοί θάνατοι πέρυσι στην Ελλάδα στο 1ο πεντάμηνο; Πόσοι ήταν εφέτος στο 1ο πεντάμηνο; Η διαφορά πόση είναι; Διότι πολλοί λόγω εγκλεισμού, αναβολής ιατρικών πράξεων, καρδιακών λόγω έντονου στρές κλπ ή κορωνοιού σε οικίες πέθαναν από χ, y αιτίες και υπάρχει φανερή πλέον αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο θανάτων 1ου πενταμήνου των προηγουμένων αιτών. Αγαπητό Πρώτο Θέμα περιμένουμε ρεπορτάζ επ΄ αυτού, όπως κάνουν οι Βρετανικές και Ιταλικές εφημερίδες.

Φωτο 2004

Είδατε τη φώτο από τα παλιά? Ο Αβραμόπουλος να δινει συνέντευξη τύπου και διπλα του να κάθεται ο Τσιορδας! Ως επιστημονικός σύμβουλος. Ηταν η εποχή που ο Αβραμο παραγγειλε 16.000.000 εμβόλια του H1N1 για  10.000.000 κατοίκους!

Ελένη

Αυτοί που τώρα ωρύονται, θα ήταν οι πρώτοι που θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση αν πέθαινε κάποιος δικός τους από κορωνοϊό, όσο ηλικιωμένος κι αν ήταν! Η χώρα τα πήγε πολύ καλά. Το μόνο σφάλμα που έκαναν ήταν που συμφώνησαν με την ΕΕ την απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων πολιτών. Η Γερμανία δε νοιάζεται αφού δε στηρίζεται στον τουρισμό, αλλά εμείς κακώς συμφωνήσαμε σε κάτι τέτοιο! Χάσαμε πολλά λεφτά από τον τουρισμό Mαΐου-Ιουνίου εξαιτίας αυτής της απαγόρευσης, ειδικά στις ενοικιάσεις θαλαμηγών που ούτε καν αποτελούν κίνδυνο διασποράς του ιού. Όταν ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα για μη Ευρωπαίους πολίτες την 1η Ιουλίου, θα είναι πολύ αργά για την Ελλάδα, αφού θα μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου. Ενώ τον Ιούνιο θα είχαμε την αποκλειστικότητα!

Ο ξερολας νεοαιλινας

Ειναι δυσκολο να παραδεχτει οτι επεσε θυμα μιας τεραστιας απατηλης απατης!!! Το σανο σας με κουληδες, ναι; Α, μην ξεχασετε να παρετε δανειο για την αναπτυξη του μπουμπουκου!

Στελιος

Δεδομενης της νοοτροπιας των Ελληνων περισσοτερους θα ειχαμε. Κανουν τους μαγκες τωρα που πετυχε η στρατηγικη. Το ιδιο εκανε και ο Μπορις και την πατησε. Οι ιδιοι βεβαια αν δεν υπηρχε καραντινα και βαραγαν μυγες στα μαγαζια τους θα ηταν οι πρωτοι που θα φωναζαν

κα

Πάλι καλά που δεν έκανε πρόβλεψη για αριθμό νεκρών με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου. Όσο περνά ο καιρός μου θυμίζει το Συνολάκη. Ναι καλά θυμάστε, εκείνο το "ανεξάρτητο" βαφτιστήρι του Μητσοτάκη με το επιστημονικό προσωπείο.

Μπλεκ

Μόνο μαμ κακά κ νάνι είσαι που θα κρίνεις κ τους επιστήμονες τενεκε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης