Κίνδυνος ύφεσης για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο

economy_graph

Εμπορικός πόλεμος, άτακτο Brexit, μείωση επιτοκίων, παραγωγικότητα, ανεργία και πολιτικές αναταράξεις συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ρίσκου

Πέντε μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν από ύφεση και, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν απαιτείται μεγάλη πίεση ώστε να εκτροχιασθούν.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ η ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε κατά το β΄τρίμηνο του έτους.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την ύφεση », δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Europe Capital Economics.

Το Μεξικό κατάφερε να αποφύγει μόνο ένα τρίμηνο ύφεσης αλλά η οικονομία του αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία και το Μεξικό, κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες χώρες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι για επενδύσεις, υπηρεσίες χρηματοδότησης και το εμπόριο, υποφέρουν επίσης.

Ενώ σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες χώρες η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, για συγκεκριμένους παράγοντες, μια παγκόσμια πτώση στην παραγωγή και μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η μεγάλη οικονομία της Κίνας αυξάνεται σήμερα με τον πιο αργό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
«Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο μήνα, μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,2%, τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Επίσης υποβάθμισε τις προσδοκίες του για το 2020 στο 3,5%.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο. Η αγορά ομολόγων εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια και περισσότερο από το ένα τρίτο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ερευνούνται από την Bank of America αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Fed

Αλέξη, σταμάτα να βαράς το νταούλι. Μας ξεκούφανες.

Αναμενόμενο...

Και ποιός ξεκίνησε όλον αυτόν τον οικονομικό πόλεμο; Ο σκατοκαραγκιόζης ο Τράμπ!

Νάγια Οικονόμου

Δεν πάνε καλά τα πράγματα μ' αυτόν και φαίνονται. Επιδείνωση. Θα δούμε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

staikouas0

Ο υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «βασική προτεραιότητα» τη φορολογική μεταρρύθμιση - Τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η πλήρης άρση των capital controls και η αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ

43
gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1