Οι τρεις λόγοι που οι επενδυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε κυβέρνηση ΝΔ

Οι τρεις λόγοι που οι επενδυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε κυβέρνηση ΝΔ

«Βουτιά» έως 14,5% έκαναν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο πενθήμερο, με φόντο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επίσπευση των εθνικών εκλογών – Στην 5ετία δανειζόμαστε πλέον φθηνότερα από την Ιταλία – Τα δύο «παράθυρα» για έξοδο στις αγορές μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου

kyriakos_main01
Έκρηξη αισιοδοξίας προκάλεσε στις αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας και η διαφαινόμενη άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως έδειξαν η εντυπωσιακή βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η θεαματική άνοδος του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο πενθήμερο.

Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι περιόρισαν τις αποδόσεις τους κατά 11,5% έως 14,5%, με το 5ετές ομόλογο της χώρας μας να έχει πλέον χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο ιταλικό: 1,786% έναντι 1,846%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό 10ετές ομόλογο μειώθηκε χθες στις 311 μονάδες βάσης από 348 μονάδες μία εβδομάδα νωρίτερα. Παράλληλα, τα εβδομαδιαία κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφθασαν το 12,86%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 830,46 μονάδες και να συνεχίζει την ανοδική πορεία, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα.

«Οι επενδυτές περιμένουν πολιτική και οικονομική σταθερότητα και πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα προσέγγιση από την επόμενη κυβέρνηση», αναφέρουν στο protothema.gr πηγές που συνομιλούν καθημερινά με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένες τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αγορές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ γιατί προεξοφλούν ότι:

- Θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% εντός δύο ετών, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και γενναία φορολογικά κίνητρα. Μεγάλη ανάσα θα δοθεί και στη μεσαία τάξη, καθώς προβλέπεται οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία και δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. «Εάν η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας συνεχιστεί, είναι πιθανό να υπάρξει μια μέτρια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής (συμβατή με τους στόχους που έχουν τεθεί στην Ε.Ε.) και μια μέτρια μείωση των φόρων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις», ανέφερε η Eurasia σε χθεσινή ανάλυσή της για την Ελλάδα, στην οποία προβλέπει ως βασικό σενάριο ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

- Θα δώσει ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν απογοητευτικές ιδίως σε εμβληματικά έργα, όπως το Ελληνικό και οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ).

- Θα αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των τραπεζών και πρωτίστως αυτό των «κόκκινων» δανείων.

Κλείσιμο
Όπως τονίζουν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να λάβει γρήγορες αποφάσεις που θα δικαιώσουν τις θετικές προσδοκίες των επενδυτών και θα θεραπεύσουν τις πληγές που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Η μεγαλύτερη πληγή είναι το δημοσιονομικό κενό που δημιούργησαν οι παροχές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα περιλαμβάνονται στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τετάρτη, ο συνδυασμός των προεκλογικών παροχών και των 120 δόσεων δημιουργεί δημοσιονομικό κενό που φθάνει το 1% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, και ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 2,8 δισ. ευρώ) το 2020.

Δύο «παράθυρα» για νέα έξοδο στις αγορές

Οι θετικές προσδοκίες των επενδυτών από την προβλεπόμενη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οδήγησαν σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να αξιοποιήσει την τάση αυτή μετά τις εθνικές εκλογές. Τα πιθανά «παράθυρα» ευκαιρίας για νέα έξοδο στις αγορές εκτιμάται ότι θα είναι είτε μέσα στον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα με 7ετές ομόλογο, σε συνάρτηση πάντα με το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ο ΟΔΔΗΧ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 9 Μαΐου, αλλά ο σχεδιασμός ανατράπηκε εξαιτίας των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο δύο ημέρες νωρίτερα.

Πλέον το 5ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου έχει μικρότερη απόδοση από το αντίστοιχο ιταλικό, όπως προαναφέρθηκε. Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της Capital Economics, το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα και με το 10ετές. «Το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα μειωθεί στις -25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2019 και θα παραμείνει εκεί επίσης το 2020, έστω και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινιάσει έναν ακόμη γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», προβλέπει η Capital Economics. Ενδεικτικό της εκτίναξης των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών τίτλων εξαιτίας του νέου γύρου αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό είναι ότι ο 9μηνος ιταλικός τίτλος είχε χθες απόδοση 0,028% έναντι -0,005% μία εβδομάδα νωρίτερα (+117,9%).

Στις 24 Μαΐου, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές, το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου είχε απόδοση 3,362% και το 5ετές 2,080%, ενώ χθες, μία εβδομάδα αργότερα, οι δύο τίτλοι είχαν περιορίσει την απόδοσή τους στο 2,904% (-13,6%) και στο 1,786% (-14,1%) αντιστοίχως.

Σημαντική αποκλιμάκωση κατεγράφη και στους μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους, οι οποίοι υποχώρησαν αισθητά χαμηλότερα από το 4% το τελευταίο πενθήμερο:

Το 15ετές ελληνικό ομόλογο έκλεισε χθες με απόδοση 3,386% από 3,910% στο τελευταίο κλείσιμο πριν από τις ευρωεκλογές (-13,4%).

Το 20ετές έκλεισε χθες με απόδοση 3,631% από 4,247% στο τελευταίο κλείσιμο προ των ευρωεκλογών (-14,5%).

Το 25ετές έκλεισε χθες με απόδοση 3,878% από 4,384% στο τελευταίο κλείσιμο πριν από τις ευρωεκλογές (-11,5%).

Οι αποδόσεις των ομολόγων Ελλάδας, Ιταλίας και Γερμανίας πριν και μετά τις Ευρωεκλογές: 

ΕΛΛΑΔΑ
10ετές: 2,904% από 3,362% πριν από τις ευρωεκλογές (-13,6%)
5ετές: 1,786% από 2,080% πριν από τις ευρωεκλογές (-14,1%)

ΙΤΑΛΙΑ
10ετές: 2,695% από 2,557% πριν από τις ευρωεκλογές (+5,4%)
5ετές: 1,859% από 1,649% πριν από τις ευρωεκλογές (+12,7%)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
10ετές: -0,207% από -0,116 πριν από τις ευρωεκλογές (-78,4%)
5ετές: -0,587% από -0,516 πριν από τις ευρωεκλογές (-13,8%)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης