Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς

omologo_main

Ραγδαία η πτώση στο ελληνικό κόστος δανεισμού στα ελληνικά δεκαετή και πενταετή ομόλογα, συνεχίζοντας το σερί που ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών – Το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,904% και το 1,81% αντίστοιχα – Σε ιστορικό χαμηλό το γερμανικό δεκαετές

«Βουτιά» κάτω του 3% σημειώνει το 10ετές ομόλογο, με το κόστος του ελληνικού δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,904%, ενώ  λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, υποχωρούσε στο 2,98%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης και οδηγεί το spread με το ιταλικό σε χαμηλό σημείο-ρεκόρ. Το 5ετές σημειώνει υποχώρηση κατά 7,4 μονάδες βάσης, κυμαίνεται στο 1,81%.

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται και το 10ετές γερμανικό ομόλογο, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές. Σε μια κίνηση πίεσης προς την κυβέρνηση του Μεξικό για το μεταναστευτικό, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Επιβαρυντικό κλίμα δημιουργούν τα στοιχεία από Κίνα, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Στο -0,2% το γερμανικό 10ετές

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,1 μονάδες βάσης, στο μείον 0,2%. Το γαλλικό 10ετές έπεσε κατά 1,8 μονάδα βάσης, στο 0,22%. Οι αποδόσεις του ολλανδικού 10ετούς επίσης υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, στο μείον 0,01%, για πρώτη φορά από το 2016.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury υποχωρεί 6,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 2,16%. Η απόδοση του 3μηνου εντόκου είναι για άλλη μια φορά υψηλότερη από αυτή του 10ετούς, στο 2,36%, σε μία ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για δυνητική ύφεση.

Ισχυρές πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα

Ωστόσο, έντονες πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,74%. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε το α' τρίμηνο και αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση υπήρξε και σε τριμηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις στην ιταλική κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας. Παράλληλα, Ιταλική κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν επιστολή στη Ρώμη και να ζητούν εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Rpg

Δυστυχώς η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί αργα ή γρήγορα..Ακόμα δεν εχει διορθωθει καμία παθογένεια και στρεβλωση της ελληνικης οικονομιας.Δεκα χρονια τωρα κυνηγάμε την ουρά μας.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ..

Να χαμε να λέγαμε...

Αν η πτώση του διεθνούς δανεισμού της χώρας δεν μεταφραστεί μεσο-μακροπροθεσμα και σε φτηνό δανεισμό από τις τράπεζες για τούς πολίτες και τις επιχειρήσεις, τότε είναι δώρον αδωρο... Μόνο με υγιείς ,(σοβαρές) τράπεζες και κατά συνέπεια φτηνό δανεισμό έρχεται βιώσιμη ανάπτυξη σε μια χώρα!

Στρατος

Πολύ σωστός..

Τι λες ρε παιδί μου

Βιώσιμη ανάπτυξη δεν έρχεται αγαπητέ μου στην σύγχρονη κοινωνία με τα δανεικά των τραπεζών στους πολίτες που είναι και αυτό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται με φτηνό δανεισμό σε εξωστρεφής επιχειρήσεις που θα φέρουν συνάλλαγμα στην χώρα και θα φέρουν ισορροπία στο ισοζύγιο των συναλλαγών μεταξύ των χωρών της γειτονιάς. Και αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν μισθούς και φόρους στην χώρα για να λειτουργήσουν και να υπάρξει ευημερία και σε αυτές και στην πατρίδα και στους πολίτες. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αγοράζουν το λάδι μας 2 ευρώ το μεταποιούν και το πουλάνε με ετικέτα τους στα 6€. Τεράστιο κέρδος αλλά είναι μόνο στο λάδι αυτό; Όχι, κανείς δεν αγοράζει σαβούρες made in china από τα πανηγύρια οπότε τι σκεφτήκανε να κάνουν; Μα πολύ απλά να εισάγουν προϊόντα όλων των κατηγοριών με ένα επίπεδο ποιότητας στην τιμή πχ των 30λεπτών να το βάλουν σε συσκευασία made in italy, made in espana και να πουλήσουν το ίδιο προϊόν στην τιμή των 3€ σε κάποιο σικ πολυκατάστημα. Και εσύ δεν θα πάρεις made in china αλλά Made in Italy και θα πληρώσεις κάτι που έκανε 30 λεπτά για 3 ευρώ. Φανταστείτε στα δις για τι κέρδη μιλάμε... απίστευτα νούμερα. Και εμείς εδώ ασχολούμαστε με τα καθεστώτα, τις Καισαριανές την δεξιά, την αριστερά και τα επιδόματα των 200€...

Είναι πλέον σαφές.

Η ανάπτυξη της οικονομίας ήλθε πριν την εξαγγελία των εκλογών. Η Ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε και το 2017 ( 1.4% ) και το 2018 (δεν έχει βγει ακόμη επίσημος αριθμός). Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, έπειτα από την πολυετή ύφεση επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

andreas

Το 2014 η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από τα μνημόνια και η ΕΕ είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,5 % για το 2015 και 3,5 για το 2016. Η ίδια η Ευρωζώνη πέταγε εκείνα τα χρόνια. Εμείς με τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγηθήκαμε σε εκλογές και μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2015 η οικονομία κατέρρευσε. Ακολούθησε ύφεση, ληστρική φορολογία για να οδηγηθούμε με το ζόρι να εμφανίσουμε "ανάπτυξη" που οφείλεται στην διακοπή των δημόσιων επενδύσεων και στην υπερφορολόγηση. Κοινώς άντε να χαθείς παλιάνθρωπε που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ανάπτυξη. Ο Τσίπρας ούτε αριθμητική δεν ξέρει. Άχρηστοι

Trem

Εύγε. Περνα τώρα να πληρωθείς τα 0,60 απο το υπερπλεόνασμα.

Άλλα αντ’ άλλων

Πρώτον, το 2015 πάθαμε μια τεράστια ζημιά που είχε σαν αποτέλεσμα νέο δανεισμό (μνημόνιο), τεράστια απώλεια εισοδήματος και κρίση αξιοπιστίας που μεταφράζεται σε υψηλά επιτόκια και υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Δεύτερον, η ανάπτυξη που ακολούθησε είναι ισχνή σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης, κοινώς μνημόνια. Τρίτον, κάθε χρόνο έχουμε τελικά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτή που η ίδια η κυβέρνηση προέβλεπε στον αντίστοιχο προϋπολογισμό. Τέταρτον, αυξήθηκε το δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

Πράγματι

Η ανάπτυξη της οικονομίας ήρθε πριν από την εξαγγελία των εκλογών επειδή η αγορά είχε προεξοφλήσει τη νίκη του Μητσοτάκη. Οι επενδυτές δεν είναι κορόιδα σαν τον Συριζα να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και οι πιο θαρραλέοι ανάμεσά τους είχαν προλάβει να τοποθετηθούν. Αν θεωρητικά για κάποιο λόγο κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις βουλευτικές τότε θα έχουμε αμέσως κραχ. Αλλά ευτυχώς για σένα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Μπέτη

Ενας ολόκληρος λαός κρατάει την ανάσα του. Θα τον χωρίσεις τον νεαρό τώρα που χάνει την εξουσία. Η μάλλον λάθος, την κυβέρνηση. Την εξουσία (δηλαδή την δικτατορία του ....λαού) που θέλατε με την καθεστωτική πρακτική που εφαρμόσατε λέτε οτι δεν την πήρατε. Η αλήθεια είναι οτι κάνατε τα τέρατα και με την βοήθεια του στρατού (Καμμένος έφη) θα την παίρνατε. Και κοίταξε σύμπτωση 6-7 Ιουλιου κλαίς και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να κλάψεις πραγματικά. Ελα τώρα πές μας θα το χωρίσεις το παιδί; Στο κάτω κάτω δικός μας πρωθυπουργός ήταν, εμείς πρέπει να τον περιποιηθούμε, εσύ τι δουλειά έχεις με τα πολιτικά. Εσύ τα γεμιστά με συνταγή της Θεανώς (μα τι..απατεώνες είμαστε;) Αξέχαστοι θα μείνετε. Εγώ πάντως θα βρώ ένα καλό βιβλίο και θα το φέρω στη φυλακή να το διαβάζετε όλοι

Ντανκαν

Λοιπον φιλελεδες, ο κομανταντε σας αφηνει μια οικονομια με αναπτυξη,ιστορικα φθηνο δανεισμο,υπερπλεονασμα και γεματα ταμεια...αν τα κανατε παλι σ%#%α μην αρχισετε τα σουξου μουξου και τα καμμενη γη,γιατι θα σας παρει και θα σας σηκωσει...

Αρίσταρχος

Ο δανεισμός μειώθηκε γιατί οι αγορες προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

anti-ntagan

είσαι τρολ και καλικάντζαρος , γιατί δεν λές την αλήθεια κόπανε ,γιατί έπεσαν τα επιτόκια αμέσως μετά την ήττα στίς ευρωεκλογές αφούι "εκτινάχτηκαν" με την ,αναγγελία των "μέτρων ανακούφησης";

...

Και μόνο που χρησιμοποιείς τη λέξη "φιλελέδες" είσαι βλήμα...

Τασος

Ο Τσίπρας παρέλαβε αποδόσεις 8% και αφήνει κάτω από 3.

ταχος

κρίμα που τον καταψηφίσαμε τον καημένο!!!

Είσαι γελοίος και το ξέρεις.

Οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν εκ νέου όταν ο Τσίπρας άρχισε να τάζει προεκλογικά και υποχώρησαν την επομένη των Ευρωεκλογών όταν βεβαιώθηκε ότι νέα κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ.

Ε. Ε.

Ναι γιατί προκυρηξε εκλογές το αγόρι. 0,60€ στο λογαριασμό σου αύριο κιόλας.

Έλεος

Αυτό έλειπε να έμεναν στο 8%. Κανονικά στο 1% έπρεπε να τις παραδώσει, χαϊβάνι...

Η οικονομία ήταν το φόρτε του

Πρώτη φορά η εξαγγελία και μόνο της παραίτησης μίας κυβέρνησης ευεργετεί άμεσα και τόσο πολύ την οικονομία! Τα spread υποχώρησαν άμεσα, το χρηματιστήριο κάνει διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και οι ξένοι οίκοι αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών. Οσα δεινά επέφερε στην οικονομία η παραμονή των κατσαπλιάδων στην εξουσία, τόσο την ευεργέτησαν με την παραίτησή τους.....πάντα τέτοια!

(Αυτ)απατημένος Αλέξης

Γιατί μωρή ανάπτυξη είσαι τόσο αχάριστη, ε; Οταν σέ διέταζα νά 'ρθεις, ρουφιάνα κρυβόσουν. Καί έρχεσαι τώρα πού φεύγω. Αντε καλά ο λαός. Αυτός είναι ηλίθιος. Δέν κατάλαβε τά μέτρα πού πήρα υπέρ του καί φήφισε Κούλη. Εσύ μωρή; Κι εσύ είσαι ηλίθια καί προτιμάς Κούλη; Τόσους φόρους έβαλα, τόσα επιδόματα μοίρασα, τόσες επενδύσεις καθυστέρησα, τόσα εγκαίνια έκανα, τόσους μετακλητούς καί συγγενείς διόρισα, τόσους θεσμούς ξευτέλισα. Γιά σένα τά έκανα. Τίποτα δέν κατάλαβες; Τόσες κωλοτούμπες έκανα. Τζάμπα κι αυτές; Μωρέ καλά μού λέγαν κάποιοι. Μή μπλέξεις αγόρι μου μέ τήν ανάπτυξη. Δέν κάνει γιά σένα. Θά σέ πουλήσει, θά τό δείς. Δραχμούλα, μιζέρια καί επανάσταση καί πολύ σού είναι. Αχχχχχ... πόσο δίκιο είχαν. Καί τώρα τί θ' απογίνω ο έρμος;

Jonn

Ακόμα γελάω!!

κα

Τώρα που η ελληνική βγαίνει από την κρίση η Ιταλία απειλεί να ξαναφέρει την κρίση στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα. Ελπίζω οι θυσίες του λαού να μην σφαγιασθούν στο βωμό του εγχώριου και διεθνούς λαϊκισμού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntaksiouxoi01-mesa

Για «ασύλληπτο νούμερο» κάνει λόγο ο Γιάννης Βρούτσης «Έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια, παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων» τονίζει ο υπ. Εργασίας - Δείτε πίνακα με τα στοιχεία

2