Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς

Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς

Ραγδαία η πτώση στο ελληνικό κόστος δανεισμού στα ελληνικά δεκαετή και πενταετή ομόλογα, συνεχίζοντας το σερί που ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών – Το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,904% και το 1,81% αντίστοιχα – Σε ιστορικό χαμηλό το γερμανικό δεκαετές

omologo_main
«Βουτιά» κάτω του 3% σημειώνει το 10ετές ομόλογο, με το κόστος του ελληνικού δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,904%, ενώ  λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, υποχωρούσε στο 2,98%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης και οδηγεί το spread με το ιταλικό σε χαμηλό σημείο-ρεκόρ. Το 5ετές σημειώνει υποχώρηση κατά 7,4 μονάδες βάσης, κυμαίνεται στο 1,81%.

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται και το 10ετές γερμανικό ομόλογο, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές. Σε μια κίνηση πίεσης προς την κυβέρνηση του Μεξικό για το μεταναστευτικό, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Επιβαρυντικό κλίμα δημιουργούν τα στοιχεία από Κίνα, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Στο -0,2% το γερμανικό 10ετές

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,1 μονάδες βάσης, στο μείον 0,2%. Το γαλλικό 10ετές έπεσε κατά 1,8 μονάδα βάσης, στο 0,22%. Οι αποδόσεις του ολλανδικού 10ετούς επίσης υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, στο μείον 0,01%, για πρώτη φορά από το 2016.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury υποχωρεί 6,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 2,16%. Η απόδοση του 3μηνου εντόκου είναι για άλλη μια φορά υψηλότερη από αυτή του 10ετούς, στο 2,36%, σε μία ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για δυνητική ύφεση.

Ισχυρές πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα

Κλείσιμο
Ωστόσο, έντονες πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,74%. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε το α' τρίμηνο και αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση υπήρξε και σε τριμηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις στην ιταλική κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας. Παράλληλα, Ιταλική κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν επιστολή στη Ρώμη και να ζητούν εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης